Koninklijk besluit tot omzetting van Richtlijn 2013/34/EU van 26 juni 2013 van het Europees Parlement en van de Raad betreffende de jaarlijkse financiële overzichten, geconsolideerde financiële overzichten en aanverwante verslagen van bepaalde ondernemingsvormen, tot wijziging van Richtlijn 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijnen 78/660/EEG en 83/349/EEG van de Raad, de 18 décembre 2015

TITEL I. - Algemene bepaling

Artikel 1. Dit koninklijk besluit voorziet hoofdzakelijk in de omzetting van Richtlijn 2013/34/EU van het Europees Parlement en van de Raad van 26 juni 2013 betreffende de jaarlijkse financiële overzichten, geconsolideerde financiële overzichten en aanverwante verslagen van bepaalde ondernemingsvormen, tot wijziging van Richtlijn 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijnen 78/660/EEG en 83/349/EEG van de Raad.

TITEL II. - Aanpassingen aan het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen

Art. 2. Artikel 25, § 2, van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen wordt aangevuld met de volgende zin:

"In dergelijke gevallen worden de te verrekenen bedragen als brutobedragen in de toelichting bij de jaarrekening vermeld.".

Art. 3. In artikel 27 van hetzelfde besluit, worden de woorden "artikel 10, § 1, van de wet van 17 juli 1975 op de boekhouding van de ondernemingen" vervangen door de woorden "artikel III.90, § 1, van het Wetboek van economisch recht".

Art. 4. In artikel 28, § 1, van hetzelfde besluit worden de woorden "artikel 9, § 1, van de wet van 17 juli 1975 op de boekhouding van de ondernemingen" telkens vervangen door de woorden "artikel III.89, § 1, van het Wetboek van economisch recht".

Art. 5. In artikel 29 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in het tweede lid worden de woorden "bij de waarderingsregels" ingevoegd tussen de woorden "wordt" en "in de toelichting";

  2. in het derde lid worden de woorden "bij de waarderingsregels" ingevoegd tussen de woorden "vermeld" en "in de toelichting".

    Art. 6. In artikel 37 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  3. in de Nederlandse versie wordt het woord "produktiekosten" vervangen door het woord "productiekosten";

  4. de woorden "bij de waarderingsregels" worden ingevoegd tussen de woorden "in de toelichting" en "vermeld".

    Art. 7. In artikel 38 van hetzelfde besluit, laatst gewijzigd door artikel 2 van het koninklijk besluit van 10 augustus 2009, worden in de Nederlandse versie in het tweede lid de woorden "voorraden of bestellingen betreft" vervangen door de woorden "betrekking heeft op voorraden of bestellingen".

    Art. 8. In artikel 50 van hetzelfde besluit wordt een lid ingevoegd tussen het eerste en het tweede lid, luidende:

    "Onverminderd artikel 33, § 1, vertegenwoordigt een voorziening op balansdatum de beste schatting van de kosten die als waarschijnlijk worden beschouwd of, in geval van een verplichting, de beste schatting van het bedrag dat vereist is om die verplichting op de balansdatum na te komen.".

    Art. 9. In artikel 54 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  5. in de bepaling onder a) wordt het woord "brugpensioenen" vervangen door de woorden "werkloosheid met bedrijfstoeslag";

  6. het artikel wordt aangevuld door een bepaling onder d), luidende: "d) de kosten van een milieuverplichting.".

    Art. 10. In artikel 56 van hetzelfde besluit wordt in de Nederlandse versie het woord "globale" ingevoegd tussen de woorden "echter" en "herwaarderingen".

    Art. 11. In artikel 57 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  7. in paragraaf 3 wordt de bepaling onder 2° vervangen als volgt:

    "2° in kapitaal worden omgezet; een in kapitaal opgenomen herwaarderingsmeerwaarde mag evenwel nooit rechtstreeks of onrechtstreeks aangewend worden om overgedragen verliezen geheel of gedeeltelijk aan te zuiveren voor het nog niet afgeschreven gedeelte van de herwaarderingsmeerwaarde. Meerwaarden toegerekend aan rubriek III van het passief "Herwaarderingsmeerwaarden" mogen slechts in kapitaal worden omgezet voor het gedeelte van de geherwaardeerde waarde verminderd met de geraamde belastingen hierop.";

  8. paragraaf 3 wordt aangevuld met een lid, luidende:

    "De geboekte meerwaarden mogen noch rechtstreeks, noch onrechtstreeks worden uitgekeerd, zolang deze niet overeenstemmen met een gerealiseerde meerwaarde of met een afschrijving op de meerwaarde die al dan niet werd overgebracht naar een reserve overeenkomstig het vorige lid, 1°. ".

    Art. 12. In artikel 58 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  9. in het tweede lid worden de woorden "bij de waarderingsregels" ingevoegd tussen de woorden "moet" en de woorden "worden verantwoord";

  10. het woord "uitzonderlijke" wordt telkens vervangen door het woord "financiële".

    Art. 13. In artikel 60, tweede lid, van hetzelfde besluit worden de woorden "onderzoek en" opgeheven.

    Art. 14. In artikel 61, § 1, van hetzelfde besluit wordt het vierde lid vervangen als volgt:

    "Kosten van ontwikkeling en goodwill worden, indien hun gebruiksduur niet met zekerheid kan worden geraamd, afgeschreven over een periode van ten hoogste tien jaar. De periode waarover goodwill wordt afgeschreven, wordt verantwoord in de toelichting.

    Afschrijvingen en waardeverminderingen op goodwill worden niet teruggenomen.".

    Art. 15. In artikel 67, § 2, van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  11. het derde lid wordt opgeheven;

  12. in het vierde lid, dat het derde lid wordt, worden de woorden "of het lastenpercentage" opgeheven.

    Art. 16. In artikel 69, § 1, eerste lid van hetzelfde besluit wordt in de Nederlandse versie het woord "gebouwen" vervangen door de woorden "onroerende goederen".

    Art. 17. In artikel 71 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  13. een lid wordt ingevoegd tussen het eerste en het tweede lid, luidende:

    "De bestellingen in uitvoering mogen rechtstreeks worden gecompenseerd met de ontvangen vooruitbetalingen per overeenkomst, waarbij ofwel het debetsaldo wordt gepresenteerd als bestelling in uitvoering ofwel het creditsaldo wordt gepresenteerd als ontvangen vooruitbetaling. Bij het begin van elk boekjaar wordt de saldering tegen geboekt. In geval gebruik wordt gemaakt van deze mogelijkheid tot compensatie worden de bedragen vóór saldering in de toelichting vermeld.";

  14. in de Nederlandse versie, in het tweede lid, dat het derde lid wordt, worden de woorden "onder de waarderingsregels" vervangen door de woorden "bij de waarderingsregels".

    Art. 18. In artikel 82 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  15. in paragraaf 1 wordt de tekst van het tweede lid vervangen als volgt:

    "De toelichting bevat de aanvullende gegevens bedoeld in onderafdeling III. van voornoemde afdeling II.";

  16. het derde lid van paragraaf 1 wordt opgeheven;

  17. paragraaf 2 wordt vervangen als volgt:

    " § 2. De niet-genoteerde kleine vennootschappen bedoeld in artikel 15 van het Wetboek van vennootschappen kunnen hun balans en hun resultatenrekening opstellen volgens de verkorte schema's opgenomen in afdeling III. van dit hoofdstuk met een verkorte toelichting waarin de in onderafdeling III. van voornoemde afdeling III. bepaalde aanvullende gegevens zijn opgenomen.";

  18. een paragraaf 2/1 wordt ingevoegd, luidende:

    " § 2/1. De niet-genoteerde microvennootschappen bedoeld in artikel 15/1 van het Wetboek van vennootschappen kunnen hun balans en resultatenrekening opstellen volgens het microschema opgenomen in afdeling III/1. van dit hoofdstuk met een verkorte toelichting waarin de in onderafdeling III. van voornoemde afdeling III/1 bepaalde aanvullende gegevens zijn opgenomen.";

  19. in paragraaf 3 worden de woorden " §§ 1 en 2" vervangen door de woorden " §§ 1, 2 en 2/1";

  20. een paragraaf 3/1 wordt ingevoegd, luidende:

    " § 3/1. De posten die met Arabische cijfers zijn aangeduid van de balans en resultatenrekening kunnen worden samengevoegd wanneer hun bedrag niet van materieel belang is voor het geven van een getrouw beeld van het vermogen, de financiële positie en het resultaat van de vennootschap, of indien die samenvoeging de duidelijkheid ten goede komt, mits de aldus samengevoegde posten in de toelichting bij de jaarrekening afzonderlijk worden vermeld.

    Met materieel belang wordt bedoeld de hoedanigheid van informatie waarvan redelijkerwijze kan worden verwacht dat de weglating of onjuiste vermelding ervan de beslissingen die een gebruiker op basis van de jaarrekening van een onderneming neemt, zou kunnen beïnvloeden. Het materieel belang van afzonderlijke posten wordt beoordeeld in de context van andere gelijkaardige posten.".

    Art. 19. In artikel 83 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  21. het eerste lid wordt vervangen als volgt:

    "Bij elke rubriek en onderrubriek van de balans en van de resultatenrekening wordt het bedrag van de overeenkomstige post van het voorafgaande boekjaar vermeld; wanneer evenwel een vennootschap, die haar jaarrekening over het voorafgaande boekjaar heeft opgesteld overeenkomstig artikel 82, § 2 of § 2/1, haar jaarrekening over het nieuwe boekjaar overeenkomstig respectievelijk artikel 82, § 1 of § 2 opstelt, volstaat het dat zij als vergelijkende cijfers voor het voorafgaande boekjaar de bedragen vermeldt die als zodanig voorkwamen in de jaarrekening over dat boekjaar.";

  22. in het tweede lid worden de woorden "bij de waarderingsregels" ingevoegd tussen de woorden "in de toelichting" en "vermeld".

    Art. 20. Artikel 84 van hetzelfde besluit wordt aangevuld met de volgende zin:

    "In dergelijk geval wordt in de toelichting bij de waarderingsregels het verband met de andere posten vermeld.".

    Art. 21. In artikel 86, tweede lid, van hetzelfde besluit worden de woorden "bij de waarderingsregels" ingevoegd tussen de woorden "verantwoord" en "in de toelichting".

    Art. 22. In artikel 88 van hetzelfde besluit, vervangen door artikel 5 van het koninklijk besluit van 27 april 2007, worden de volgende wijzigingen aangebracht aan het schema van de balans:

  23. de rubriek "I. Oprichtingskosten" onder de "Vaste activa" wordt boven de rubriek "Vaste activa" geplaatst;

  24. in de rubriek "VII.A. Voorzieningen voor risico's en kosten" wordt een onderrubriek "4. Milieuverplichtingen" ingevoegd tussen de onderrubrieken...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT