Koninklijk besluit tot goedkeuring van de vijfde bestuursovereenkomst van de Hulp- en Voorzorgskas voor zeevarenden, de 21 avril 2016

Artikel 1. De bij dit besluit gevoegde bestuursovereenkomst wordt goedgekeurd.

Art. 2. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2016.

Art. 3. De minister bevoegd voor Sociale Zaken, de minister bevoegd voor Ambtenarenzaken en de minister bevoegd voor Begroting zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

BIJLAGE.

Art. N. BESTUURSOVEREENKOMST TUSSEN DE BELGISCHE STAAT EN DE HULP- EN VOORZORGSKAS VOOR ZEEVARENDEN 2016 - 2018

Tussen de Belgische Staat, overeenkomstig artikel 7 § 1 van het responsabiliseringsbesluit, vertegenwoordigd door mevrouw Maggie De Block, minister van sociale zaken, de heer Steven Vandeput, minister van ambtenarenzaken en mevrouw Sophie Wilmès, minister van begroting

en

de Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden, overeenkomstig artikel 7 § 2 van het responsabiliseringsbesluit, vertegenwoordigd door de heer Fons Borginon, voorzitter van het beheerscomité, de heren Wilfried Lemmens, Jacques Kerkhof en Michel Claes beheerders en de heer Bert Strobbe, adviseur belast met het dagelijks beheer

wordt overeengekomen wat volgt:

Inhoudstafel

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen

HOOFDSTUK 2. Missie, visie, kernwaarden en strategische doelstellingen

HOOFDSTUK 3. Opdrachten van de Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden

HOOFDSTUK 4. Gekwantificeerde efficiëntie- en kwaliteitsdoelstellingen inzake de inning en verdeling van sociale bijdragen

HOOFDSTUK 5. Gekwantificeerde efficiëntie - en kwaliteitsdoelstellingen inzake de ziekte- en invaliditeitsverzekering

HOOFDSTUK 6. Gekwantificeerde efficiëntie - en kwaliteitsdoelstellingen inzake de sociale dienst zeevarenden

HOOFDSTUK 7. Gekwantificeerde efficiëntie- en kwaliteitsdoelstellingen inzake oorlogsvaartvergoedingen

HOOFDSTUK 8. Gekwantificeerde efficiëntie- en kwaliteitsdoelstellingen inzake de toekenning van het recht op wachtgeld en de financiering van de uitbetalingsinstellingen

HOOFDSTUK 9. Kwaliteitsdoelstellingen inzake de informatieverstrekking, bestrijding van sociale fraude en de efficiënte werking van de administratie

HOOFDSTUK 10. Gedragsregels ten aanzien van de klanten

HOOFDSTUK 11. Gedragsregels ten aanzien van de samenleving

HOOFDSTUK 12. Gedragsregels ten aanzien van het personeel

HOOFDSTUK 13. Instrumenten om de opvolging van de opdrachten, taken, doelstellingen en gedragsregels te meten

HOOFDSTUK 14. Investeringsprojecten en nieuwe initiatieven

HOOFDSTUK 15. Algemene gemeenschappelijke verbintenissen voor beide partijen

HOOFDSTUK 16. Specifieke gemeenschappelijke verbintenissen en synergiën tussen OISZ

HOOFDSTUK 17. Budgettair, financieel en boekhoudkundig luik

HOOFDSTUK 18. Medewerking aan transversale projecten

HOOFDSTUK 19. Slotbepalingen

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. In deze bestuursovereenkomst wordt verstaan onder:

  1. "Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden" (HVKZ): de Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden zoals bedoeld in art. 5 van de Besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij;

  2. "Beheerscomité": het Beheerscomité van de Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden bedoeld in art. 1 van de wet van 25 april 1963 betreffende het beheer van de instellingen van openbaar nut voor sociale zekerheid en sociale voorzorg;

  3. "het Responsabiliseringsbesluit": het koninklijk besluit van 3 april 1997 houdende maatregelen met het oog op de responsabilisering van de openbare instellingen van sociale zekerheid, met toepassing van artikel 47 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en tot vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels, bekrachtigd bij de wet van 12 december 1997;

  4. "de Minister": de Minister die bevoegd is voor Sociale Zaken;

  5. "Boordtabellen" : de boordtabellen zoals bedoeld in art. 10 van het koninklijk besluit van 3 april 1997 houdende maatregelen met het oog op de responsabilisering van de openbare instellingen van sociale zekerheid, met toepassing van artikel 47 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en de vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels.

  6. "Bestuursplan" : het bestuursplan zoals bedoeld in art. 10 van het koninklijk besluit van 3 april 1997 houdende maatregelen met het oog op de responsabilisering van de openbare instellingen van sociale zekerheid, met toepassing van artikel 47 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en de vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels.

    Art. 2. Deze bestuursovereenkomst wordt gesloten in het kader van de bepalingen van artikel 5 van het Responsabiliseringsbesluit. Ze legt de bijzondere regels en voorwaarden vast waaronder de Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden de opdrachten vervult die haar zijn toevertrouwd door de wet.

    Deze bestuursovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2016 en neemt een einde op 31 december 2018.

    Deze bestuursovereenkomst regelt hoe de Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden op een efficiënte en kwaliteitsvolle wijze uitvoering geeft aan haar wettelijke opdrachten en aan het beleid zoals het door de politieke overheid wordt gedefinieerd. Dit impliceert de inbreng van ervaring en deskundigheid in de ontwikkeling, de evaluatie en de bijsturing van het beleid.

    HOOFDSTUK 2. - Missie, visie, kernwaarden en strategische doelstellingen

    Art. 3. Missie.

    Als uniek loket het uitvoeren van de basisopdrachten inzake ziekte-en invaliditeitsverzekering, sociale zekerheid en Pool van de Zeelieden conform de wettelijke bepalingen voor zeelieden en rederijen rekening houdend met de centrale rol van het paritair beheer van de sector.

    Art. 4. Visie en kernwaarden:

    De HVKZ wil een klantvriendelijke organisatie zijn die gericht is op de specifieke situatie van zeelieden en rederijen binnen de Belgische sociale zekerheid die streeft naar een duurzame dienstverlening:

    o Een organisatie die zorgzaam omgaat met haar medewerkers

    o Een omgeving waar medewerkers waarderend met elkaar omgaan

    o Een partner die respectvol omgaat met de burger, overheid en samenleving

    Art. 5. Strategische doelstellingen:

    o Integreren van de kernprocessen van de HVKZ in grotere instellingen rekening houdend met de specifieke kenmerken van het bijzondere stelsel van de sociale zekerheid van de zeelieden ter koopvaardij teneinde de dienstverlening voor de klanten te verbeteren.

    o Participeren in synergiën tussen OISZ teneinde een rationeler beheer van de instelling te realiseren

    o In het kader van de 6de staatshervorming loyaal samenwerking met de federale en regionale overheden bij de uitvoering van de haar toevertrouwde opdrachten

    HOOFDSTUK 3. - Opdrachten van de Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden

    Art. 6. De HVKZ, opgericht in 1845 als sociale verzekeringskas, evolueerde tot volwaardige sociale zekerheidsinstelling en beheert een belangrijk deel van het sociale zekerheidspakket van de zeelieden ter koopvaardij.

    Specifiek zijn de voorwaarden tot onderwerping aan het stelsel sinds 1945 georganiseerd door de besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij.

    Als parastatale instelling int en verdeelt de HVKZ de socialezekerheidsbijdragen van reders en zeelieden behorende tot het paritair comité 316. Sedert 1 juli 2014 is de baggersector voor hun zeevarend personeel toegetreden tot het bovengenoemde paritaire comité waardoor het stelsel van de zeevarenden met 20% is uitgebreid.

    Sinds de 6e Staatshervorming heeft de HVKZ een belangrijke taak bijgekregen als technische operator voor de verdeling van de steunmaatregelen in de sectoren koopvaardij, bagger en zeesleepvaart.

    Voor de aangifteperiodes worden de scheepsbewegingen in acht genomen. Deze periodes vallen dus niet noodzakelijk samen met het einde van de maand of het kwartaal.

    Met het oog op de inschrijving van de arbeidsgegevens op de individuele rekening verstrekt de HVKZ de nodige gegevens aan SIGEDIS voor prestaties vanaf 1 januari 1968. Voor prestaties vóór deze datum worden de loopbaangegevens rechtstreeks en per dossier aan de RVP verstrekt.

    De HVKZ beheert de bijzondere ziekte- en invaliditeitsverzekering voor de zeelieden ingericht door het K.B. van 24 oktober 1936. Naast vergoedingen voor geneeskundige zorgen voorziet de wetgeving in eigen evaluatiecriteria voor arbeidsongeschiktheid en invaliditeit.

    De HVKZ is bevoegd voor het bijhouden van de inschrijvingen op de Poollijst, het vaststellen van het recht op wachtgeld en de vergoedingen voor zeegewenningsreizen en voor het financieren van de uitbetalingsinstellingen.

    In de schoot van de HVKZ werd een sociale dienst voor de zeelieden opgericht (K.B. 20 mei 1976) met als opdracht aan zeelieden en hun gezinsleden die zich in een behartigenswaardige toestand bevinden, een financiële bijstand te verlenen.

    Eenzelfde doelstelling wordt betracht door de legaten Louis en Christian Sheid.

    De HVKZ stelt de rechten vast en betaalt de vergoeding voor vaart in oorlogstijd onder Belgische of geallieerde vlag.

    De HVKZ is eigenaar van het `Maritiem Huis' in de Olijftakstraat 7-13 te 2060 Antwerpen. Sedert juni 2015 is de HVKZ verhuisd naar de Frankrijklei 81-83, te 2000 Antwerpen waar zij twee verdiepingen huurt samen met de gewestelijke diensten van RSZ en HZIV.

    Het Maritiem huis zal verkocht worden en de opbrengsten hiervan kunnen aangewend worden om de kosten van de integratie van de HVKZ en de kernprocessen in grotere entiteit(en) te financieren.

    HOOFDSTUK 4. - Gekwantificeerde efficiëntie- en kwaliteitsdoelstellingen inzake de inning en verdeling van sociale bijdragen De hieronder vermelde doelstellingen inzake inning en verdeling van sociale bijdragen gelden slechts voor zover er wordt gebruik gemaakt van de eigen HVKZ-toepassing. Wanneer er wordt overgeschakeld naar gebruik van DMFA moeten de doelstellingen worden aangepast aan de nieuwe situatie.

    Taken en doelstellingen inzake immatriculatie

    Art. 7. De HVKZ kent een inschrijvingsnummer toe aan elke rechts- of...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT