Koninklijk besluit nr. 2bis tot vaststelling van de forfaitaire grondslagen van aanslag inzake de belasting over de toegevoegde waarde voor caféhouders en kleine caféhouders, de 15 mai 2022

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Dit besluit bepaalt de berekeningswijze van de forfaitaire grondslagen van aanslag inzake btw voor de caféhouders en de kleine caféhouders overeenkomstig de bepalingen van artikel 56 van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde en het koninklijk besluit nr. 2 van 19 december 2018 met betrekking tot de forfaitaire regeling inzake belasting over de toegevoegde waarde.

Art. 2. Voor de toepassing van dit besluit worden de exploitanten van inrichtingen waar overwegend alcoholhoudende of niet-alcoholhoudende dranken worden geconsumeerd en die onderworpen zijn aan de bijzondere regeling van forfaitaire grondslagen van aanslag bedoeld in artikel 56 van het Wetboek, als caféhouders beschouwd.

Voor de toepassing van dit besluit worden als kleine caféhouders beschouwd, de caféhouders die aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. zij hebben in de loop van het voorafgaande kalenderjaar geen koude dranken aangekocht voor meer dan 17.400 euro, exclusief btw;

  2. zij hebben op deze dranken geen brutowinst gerealiseerd van meer dan:

    1. honderdvijfenzestig pct. van de aankoopprijs voor wat het vatbier betreft;

    2. tweehonderdvijfendertig pct. van de aankoopprijs voor wat de andere koude dranken betreft;

  3. zij serveren niet uitsluitend of niet bijna uitsluitend koffie of andere warme dranken;

  4. zij verkopen geen frisdranken door middel van post- of premixinstallaties.

    Art. 3. De kleine caféhouders kunnen, wanneer ze hiertoe de wil laten kennen, belast worden volgens de forfaitaire grondslagen van aanslag voor caféhouders voor zover zij aan de voorwaarden voldoen gesteld in die regeling.

    Deze optie wordt schriftelijk gericht aan de bevoegde dienst van de administratie belast met de belasting over de toegevoegde waarde waaronder de belastingplichtige ressorteert, of stilzwijgend in de eerste kwartaalaangifte van het kalenderjaar. Deze optie bindt de belastingplichtige voor het ganse kalenderjaar.

    Art. 4. Dit besluit is niet van toepassing op speciale exploitaties zoals bars met diensters of drankslijterijen waar de consumpties op bepaalde tijdstippen tegen hogere prijzen worden verkocht en de hotel- en restauranthouders, zelfs indien ze een afzonderlijke gelagzaal uitbaten.

    De belastingplichtigen bedoeld in het eerste lid kunnen niettemin, in akkoord met de bevoegde dienst van de administratie belast met de belasting over de toegevoegde waarde waaronder zij ressorteren en onder toezicht van de administratie, een individuele forfaitaire regeling volgen. Indien geen akkoord wordt bereikt, past de belastingplichtige de normale belastingregeling toe.

    HOOFDSTUK 2. - Berekeningswijze van de forfaitaire grondslagen van aanslag inzake btw voor de kleine caféhouders

    Art. 5. Dit hoofdstuk is van toepassing op kleine caféhouders alsook op caféhouders die uiterlijk op 31 december 2021 hun activiteit hebben aangevangen binnen een kleinschalige uitbating die voldoet aan de voorwaarden genoemd in artikel 2, tweede lid, 2° tot en met 4°, wanneer zij hun voornemen dienaangaande te kennen hebben gegeven overeenkomstig de in artikel 3, tweede lid, bedoelde modaliteiten.

    Art. 6. De omzet van kleine caféhouders, berekend op forfaitaire basis overeenkomstig de bepalingen van dit hoofdstuk wordt, wanneer in de prijs vermeld op de aangeplakte prijstabel bedieningsgeld begrepen is, verhoogd met vijftien pct.

    Afdeling 1. - Koude en warme dranken

    Art. 7. Voor de toepassing van deze afdeling worden bedoeld als koude en warme dranken:

  5. bieren, aangekocht in vaten of flessen;

  6. water, limonade, coladranken, melkdranken, andere siropen dan postmix, vruchten- en groentesappen;

  7. wijnen, portowijnen en aperitieven aangekocht in flessen;

  8. koffie, geserveerd als filter of in een kop, thee, bouillon en vooraf bereide soepen.

    Deze afdeling heeft geen betrekking op gedistilleerde dranken en wijnen aangekocht in vaten.

    Art. 8. De belastbare opbrengst van het serveren van koude en warme dranken in het café wordt forfaitair bekomen door de inkoopprijs van de dranken of van de voor de bereiding van de dranken benodigde producten te vermenigvuldigen met:

  9. 2,55 voor bier in vaten;

  10. 3,2 voor de andere koude en warme dranken.

    De belastbare opbrengst van het serveren van espresso's wordt bepaald overeenkomstig artikel 19.

    De in het eerste lid, 1°, bedoelde coëfficiënt houdt rekening met een verlies bij het tappen van bier van 4 pct.

    Afdeling 2. - Kleine niet door de caféhouder bereide eetwaren en gekookte eieren

    Art. 9. Voor de toepassing van deze afdeling worden bedoeld als kleine niet door de caféhouder bereide eetwaren:

  11. chocolade;

  12. niet zelfgebakken wafels;

  13. chips, kleine koekjes, chewing-gum, nootjes;

  14. suikerwaren;

  15. allerlei worsten, niet toebereid of verwarmd door de caféhouder;

  16. pekelharing;

  17. aangekocht roomijs, als dusdanig wederverkocht zonder bijzondere service.

    Art. 10. De belastbare opbrengst van het verschaffen in het café van kleine niet zelf door de caféhouder bereide eetwaren en van gekookte eieren, wordt forfaitair vastgesteld door de inkoopprijs van deze eetwaren te vermenigvuldigen met 2,2.

    Afdeling 3. - Sterke dranken

    Art. 11. De belastbare opbrengst van het serveren van sterke dranken wordt bekomen door, per dranksoort, het aantal aangekochte flessen te vermenigvuldigen met het aantal consumpties per fles zoals bepaald in het tweede lid en de eenheidsprijs per glas.

    Het aantal consumpties per fles sterke drank wordt bepaald als volgt:

  18. voor flessen met een inhoud van één liter, zevenennegentig centiliter en zesennegentig centiliter: twintig consumpties;

  19. voor flessen met een inhoud van vijfenzeventig of zeventig centiliter: vijftien consumpties;

  20. voor flessen met een inhoud van vijftig centiliter: tien consumpties.

    HOOFDSTUK 3. - Berekeningswijze van de forfaitaire grondslagen van aanslag inzake btw voor de caféhouders

    Art. 12. Wat caféhouders betreft, wordt de vastgestelde en aangeplakte eenheidsprijs, inclusief btw en bedieningsgeld, in aanmerking genomen voor de bepaling van de omzet, berekend overeenkomstig de bepalingen van dit hoofdstuk.

    Afdeling 1. - Bier in vaten

    Art. 13. De toepassing van de regeling van forfaitaire grondslagen van aanslag bedoeld in deze afdeling is afhankelijk van het gebruik door de caféhouder van normale brouwerijglazen van drieëndertig of vijfentwintig centiliter, al dan niet voorzien van het merkteken, of van glazen van ongeveer twintig centiliter.

    Art. 14. § 1. De belastbare opbrengst van het serveren van bier in vaten wordt bekomen door, per biersoort, het aantal aangekochte liters bier te vermenigvuldigen met het aantal normale brouwerijglazen zoals bepaald in het tweede lid en de eenheidsprijs per glas.

    Het aantal normale brouwerijglazen, dat bij een normale tap kan worden geserveerd per aangekochte liter bier, wordt bepaald als volgt:

  21. voor de normale brouwerijglazen van het type drieëndertig centiliter: drie glazen;

  22. voor de normale brouwerijglazen van het type vijfentwintig centiliter: vier glazen;

  23. voor de normale brouwerijglazen van het type twintig centiliter: vijf glazen.

    Voor de in de eerste en tweede leden bedoelde berekening, wordt een verlies van 4 pct. aanvaard. Dit verlies wordt in mindering gebracht op de tijdens het kwartaal aangekochte hoeveelheden vatbier.

    § 2. Wanneer verschillende types normale brouwerijglazen worden gebruikt, doet de belastingplichtige, onder de controle van de administratie, aangifte van het percentage van ieder type gebruikte glazen en leidt een gemeenschappelijke vermenigvuldiger af, resulterend uit de som van het aantal glazen, per gebruikte glassoort, zoals bepaald in paragraaf 1, tweede lid, maal het overeenkomstige percentage van het respectievelijke gebruik van die glazen.

    Art. 15. § 1. De in aanmerking te nemen eenheidsprijs per glas is deze welke werkelijk in het café toegepast wordt, inclusief btw en het eventuele bedieningsgeld, en in het dranklokaal is aangeplakt ingevolge de voorschriften van de Federale Overheidsdienst Economie.

    § 2. Wanneer op de prijstabel geen onderscheid wordt gemaakt tussen de glazen bier met een inhoud van drieëndertig centiliter en van vijfentwintig of twintig centiliter, wordt voor de drie soorten van glazen de prijs van de tabel toegepast.

    Wanneer in afwijking van het eerste lid de prijstabel een verschillende prijs aanduidt voor het in glazen van drieëndertig centiliter en in glazen van vijfentwintig of twintig centiliter geserveerd bier, worden voor de berekening van de belastbare opbrengst eenheidsprijzen in aanmerking genomen bepaald als volgt:

  24. bij gebruik voor negentig tot honderd pct. van glazen van drieëndertig centiliter: de aangeduide prijs voor glazen van drieëndertig centiliter;

  25. bij gebruik voor negentig tot honderd pct. van glazen van vijfentwintig of twintig centiliter: de aangeduide prijs voor glazen van vijfentwintig of twintig centiliter;

  26. bij gebruik voor meer dan vijftig pct., zonder negentig pct. te bereiken, van glazen van drieëndertig centiliter: de voor de glazen van drieëndertig centiliter aangeduide prijs verminderd met één derde van het prijsverschil tussen de glazen van drieëndertig centiliter en van vijfentwintig of twintig centiliter;

  27. bij gebruik voor meer dan vijftig pct., zonder negentig pct. te bereiken van glazen van vijfentwintig of twintig centiliter: de voor de glazen van vijfentwintig of twintig centiliter aangeduide prijs vermeerderd met één derde van het prijsverschil tussen de glazen van drieëndertig centiliter en van vijfentwintig of twintig centiliter;

  28. bij gebruik van vijftig pct. van glazen van drieëndertig centiliter en van vijfentwintig of twintig centiliter: het gemiddelde van de aangeduide prijzen van de glazen van drieëndertig centiliter en van vijfentwintig of twintig centiliter.

    Indien op de prijstabel drie verschillende prijzen worden aangeduid voor het in glazen van drieëndertig centiliter, vijfentwintig centiliter en twintig centiliter geserveerd bier, dan zal de eenheidsprijs worden bepaald met...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT