Koninklijk besluit houdende uitvoering van de wet van 17 december 2017 tot toewijzing van nieuwe inningstaken aan en tot integratie van sommige opdrachten en een deel van het personeel van de Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden in de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid en de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering en tot het in overeenstemming brengen van diverse besluiten met de overdracht van bevoegdheden, de 15 mai 2018

Artikel 1. In artikel 19, eerste lid, 4°ter, eerste lid, van de Hypotheekwet van 16 december 1851, ingevoegd bij de wet van 18 december 1968 en vervangen bij de wet van 3 juli 2005, worden de woorden "de bijdragen en bijdrageopslagen verschuldigd aan de Hulp- en voorzorgskas voor zeevarenden en die waarvan ze de inning verzekert," opgeheven.

Art. 2. In de artikelen 23, 2°bis, en 24, § 6, van het Wetboek van Koophandel, Boek II, Zeevaart en Binnenvaart, worden de woorden "Hulp- en Voorzorgskas voor zeevarenden" vervangen door de woorden "Rijksdienst voor Sociale Zekerheid".

Art. 3. In het Gerechtelijk Wetboek van 10 oktober 1967 worden volgende wijzigingen aangebracht :

  1. artikel 594, 5°, c), vervangen bij de wet van 12 mei 1971, wordt vervangen als volgt :

    "c) de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.";

  2. in artikel 1410, § 4, laatst gewijzigd bij de wet van 18 maart 2016, worden de woorden "van de Hulp- en Voorzorgskas voor zeevarenden," opgeheven.

    Art. 4. In artikel 110 van de wet op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, gecoördineerd op 10 juli 2008, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  3. in het eerste lid worden de woorden "hetzij van de Dienst voor Overzeese Sociale Zekerheid, hetzij van de Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden, hetzij van het Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers in het raam van hun eigen reglementering" opgeheven;

  4. het eerste lid wordt aangevuld als volgt :

    "Hetzelfde geldt voor de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering voor zover het gaat om :

    - het bijzondere stelsel van de zeelieden ter koopvaardij, zoals bedoeld in de besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij;

    - het bijzondere stelsel van de oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers, zoals bedoeld in de wet van 8 augustus 1981 tot oprichting van het Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers en van de Hoge Raad voor oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers."

  5. in het tweede lid worden de woorden "hetzij van de Dienst voor Overzeese Sociale Zekerheid, hetzij van de Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden, hetzij van het Nationaal Instituut van de Oorlogsinvaliden, Oudstrijders en Oorlogsslachtoffers," vervangen door de woorden "hetzij van de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering,".

    Art. 5. In het Sociaal Strafwetboek van 6 juni 2010 worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  6. in artikel 219, tweede lid, 2°, b), worden de woorden "Hulp- en Voorzorgskas voor zeevarenden" vervangen door de woorden "Rijksdienst voor Sociale Zekerheid" en worden de woorden "besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij en de uitvoeringsbesluiten ervan" vervangen door de woorden "wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders en de uitvoeringsbesluiten ervan";

  7. in artikel 223, § 1, 2°, worden de woorden "Hulp- en Voorzorgskas voor zeevarenden" vervangen door de woorden "Rijksdienst voor Sociale Zekerheid".

    Art. 6. In artikel 5, § 4, van de wet van 5 juni 2002 betreffende de maximumfactuur in de verzekering voor geneeskundige verzorging worden de woorden "door de Hulp- en voorzorgskas voor zeevarenden en de Dienst voor de overzeese sociale zekerheid" vervangen door de woorden "voor het bijzondere stelsel van de zeelieden ter koopvaardij, zoals bedoeld in de besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij.

    Art. 7. In artikel 116, 6°, van de wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen, laatst gewijzigd bij de wet van 29 maart 2012, worden de woorden "Hulp- en Voorzorgskas voor zeevarenden" vervangen door de woorden "Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering".

    Art. 8. De artikelen 1 tot en met 4, 10 tot en met 15 en 16bis van het koninklijk besluit van 24 oktober 1936 houdende wijziging en samenordening van de statuten der Hulp- en Voorzorgskas voor zeevarenden worden opgeheven.

    Art. 9. In artikel 16 van hetzelfde besluit, vervangen bij het koninklijk besluit van 7 april 1964 en laatst gewijzigd bij het koninklijk besluit van 11 maart 1993 worden volgende wijzigingen aangebracht :

  8. § 1 wordt opgeheven;

  9. § 2 wordt vervangen als volgt :

    " § 2. Het bijdragedeel, bedoeld in artikel 3, § 3, 2° van de besluitwet van 7 februari 1945, wordt berekend op de voor de tak jaarlijkse vakantie aangegeven lonen die betrekking hebben op het vakantiedienstjaar, met inachtneming van dezelfde regels als vermeld in artikel 38, § 3, 8° van de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers.".

    Art. 10. In artikel 16ter van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 4 september 1985 en gewijzigd bij het koninklijk besluit van 11 maart 1993, worden de woorden "Hulp- en Voorzorgskas voor zeevarenden" telkens vervangen door de woorden "Rijksdienst voor Sociale Zekerheid".

    Art. 11. In artikel 41bis van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 4 december 1956, vervangen bij het koninklijk besluit van 10 juni 1970 en gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 22 november 1971 en 11 december 2001, worden de woorden "voormelde Hulp- en Voorzieningskas" telkens vervangen door de woorden "de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid".

    Art. 12. In Titel III van hetzelfde besluit wordt het woord "Kas" telkens vervangen door de woorden "Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering", worden de woorden "Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden" telkens vervangen door de woorden "Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering" en wordt de afkorting "H.V.K.Z." telkens vervangen door de afkorting "H.Z.I.V.".

    Art. 13. In artikel 1 van het koninklijk besluit van 9 april 1965 betreffende de Pool van de Zeelieden ter Koopvaardij wordt de bepaling onder 3° gewijzigd als volgt :

    "3° het beheerscomité : het Beheerscomité van de zeevarenden;".

    Art. 14. De artikelen 2, 3, 1°, 4, 5 en 17 tot en met 31 van hetzelfde koninklijk besluit worden opgeheven.

    Art. 15. In artikel 36, § 1, van het koninklijk besluit van 21 december 1967 tot vaststelling van het algemeen reglement betreffende het rust- en overlevingspensioen voor werknemers laatst gewijzigd bij het koninklijk besluit van 21 juli 2016 worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  10. in de bepalingen onder B), C) en F) worden de woorden "Pool der Belgische zeelieden" telkens vervangen door de woorden "Rijksdienst voor Sociale Zekerheid";

  11. in de bepaling onder E), worden de woorden "Hulp- en Voorzorgskas" vervangen door de woorden "Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering".

    Art. 16. In het koninklijk besluit van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT