Koninklijk besluit houdende oprichting van een commissie van deskundigen inzake crisisbeheer, de 3 juin 2022

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen: definitie, oprichting en opdracht

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit, verstaat men onder:

  1. crisisbeheer: het geheel van organisatiewijzen, technieken en middelen om zich voor te bereiden op en het hoofd te bieden aan een noodsituatie en de opvolging ervan te verzekeren;

  2. minister: de minister die bevoegd is voor Binnenlandse Zaken;

  3. disciplines 1, 2, 3, 4 en 5: de disciplines bedoeld in het koninklijk besluit van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen.

Art. 2. Binnen de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken wordt een commissie van deskundigen inzake crisisbeheer, hierna " commissie van deskundigen ", opgericht.

De toewijzing op de begroting zal gebeuren bij de Algemene Directie Civiele Veiligheid.

Art. 3. De commissie van deskundigen heeft als opdracht het crisisbeheer in België te bestuderen en een witboek uit te werken, gericht aan de minister, met aanbevelingen die het mogelijk maken het crisisbeheer te optimaliseren.

HOOFDSTUK 2. - Samenstelling

Art. 4. De commissie van deskundigen bestaat uit 20 leden maximum.

Art. 5. § 1. De commissie van deskundigen is samengesteld uit een voorzitter, die wordt bijgestaan door twee programmabeheerders en door deskundigen.

§ 2. De deskundigen komen uit de volgende domeinen:

- de academische wereld;

- de federale en gewestelijke bestuursniveaus;

- de discipline 1;

- de discipline 2;

- de discipline 3;

- de discipline 4;

- de discipline 5;

- de noodcentrales 112.

§ 3. De commissie kan een beroep doen op referentiepersonen aangewezen door de voorzitter, met de vraag om inlichtingen of adviezen te verstrekken die noodzakelijk zijn voor het goede verloop van haar werkzaamheden.

§ 4. Twee programmabeheerders afkomstig uit de administratie worden speciaal door de minister aangewezen om de voorzitter te begeleiden in de uitvoering van de opdracht.

Art. 6. De leden van de commissie van deskundigen zijn onafhankelijk en zijn gebonden door een geheimhoudingsplicht.

Art. 7. Indien er een belangenconflict is in hoofde van een lid van de commissie van deskundigen, moet het lid dit onmiddellijk melden aan de minister, en worden de nodige maatregelen genomen.

Art. 8. De minister wijst de leden van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT