Koninklijk besluit houdende het reglement van de Lotto, openbare loterij georganiseerd door de Nationale Loterij, de 21 mars 2018

TITEL 1. - Beginselen van de loterij Lotto

Artikel 1. De Nationale Loterij organiseert de openbare loterij die "Lotto" wordt genoemd, overeenkomstig de algemene regels bepaald in dit besluit.

Art. 2. Onverminderd de mogelijkheid om bijkomende trekkingen te organiseren, organiseert de Nationale Loterij twee trekkingen per week, waarbij de ene wordt uitgevoerd op woensdag en de andere op zaterdag. De data en uren van de trekkingen worden nader bepaald en bekendgemaakt door de Nationale Loterij.

Niettemin kan de Nationale Loterij uitzonderlijk, wanneer zij dit opportuun acht, een vastgestelde trekking vervroegen of uitstellen met één of twee kalenderdagen. In voorkomend geval wordt, voor de toepassing van huidig reglement, een vervroegde of uitgestelde trekking geacht te hebben plaatsgevonden op de oorspronkelijk vastgestelde dag.

Art. 3. De deelneming aan de Lotto bestaat erin de uitslag te voorspellen van een lottrekking die een combinatie van 6 winnende nummers en een bonusnummer bepaalt uit de reeks nummers gaande van 1 tot 45. Deze lottrekking wordt een nummertrekking genoemd. Elke voorspelling is gebaseerd op een spelcombinatie van 6 nummers.

De deelneming aan de Lotto kan daarnaast ook recht geven op de deelneming aan een elektronische trekking, genaamd codetrekking, waarbij een vooraf bepaald aantal codes elektronisch wordt getrokken.

Art. 4. De inzet per voorspelling, dit is één spelcombinatie van 6 nummers, voor de nummertrekking, en desgevallend per code voor de codetrekking, is vastgelegd op 1,25 euro.

TITEL 2. - De nummertrekkingen

HOOFDSTUK 1. - Verrichting van de nummertrekkingen

Art. 5. § 1. Naar keuze van de Nationale Loterij, wordt de nummertrekking :

  1. verricht door middel van een trekkingstrommel, met daarin 45 van 1 tot 45 genummerde ballen van hetzelfde materiaal, dezelfde grootte en hetzelfde gewicht. Zeven ballen worden achtereenvolgens uit de trommel verwijderd. Een verwijderde bal mag niet in de trommel worden teruggelegd. De eerste zes verwijderde ballen bepalen de winnende nummers. De zevende verwijderde bal bepaalt een nummer dat "bonusnummer" wordt genoemd. De ballen worden telkens door elkaar gemengd vooraleer er een bal uit de trommel wordt verwijderd;

  2. verricht door middel van een fysiek hulpmiddel, verschillend van datgene bedoeld in 1°, of door middel van alle elektronische of informatica-hulpmiddelen. Ongeacht het hulpmiddel dat gebruikt wordt, dit hulpmiddel zal steeds gebaseerd zijn op een proces waarbij gegarandeerd wordt dat enkel het toeval instaat voor de bepaling van de zes winnende nummers en het bonusnummer, beide zoals bedoeld in 1°.

    § 2. De nummertrekking verloopt in het openbaar, onder het toezicht van een gerechtsdeurwaarder of van een daartoe door de Nationale Loterij aangewezen competent persoon en onder de leiding van de gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij of van diens afgevaardigde.

    De onverwachte afwezigheid, op het geplande uur, van de gerechtsdeurwaarder of de door de Nationale Loterij aangewezen persoon vormt geen beletsel voor de trekking, die dan uitzonderlijk doorgaat onder het toezicht van de gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij of van diens afgevaardigde.

    Als een aan de gang zijnde trekking buiten de wil van de Nationale Loterij wordt onderbroken, wordt een lijst van de gedeeltelijke resultaten opgesteld door de persoon belast met het toezicht en wordt een aanvullende trekking uitgevoerd. De aanvullende trekking betreft enkel de bestanddelen die nodig zijn om een volledige winnende Lotto-spelcombinatie aan te wijzen.

    Als een trekking niet kan worden uitgevoerd of afgewerkt op de voorziene datum, wordt ze verricht binnen een termijn van 3 kalenderdagen volgend op de oorspronkelijk vastgelegde datum. De datum van deze trekking wordt door de Nationale Loterij vastgelegd en met alle door haar nuttig geachte middelen bekendgemaakt.

    Wanneer het resultaat van een trekking niet in overeenstemming is met huidig besluit, wordt het geannuleerd en wordt de bewuste trekking overgedaan.

    Het trekkingsresultaat wordt vastgesteld door de gerechtsdeurwaarder of, bij diens onverwachte afwezigheid, door de Gedelegeerd Bestuurder van de Nationale Loterij of diens afgevaardigde, en wordt vermeld in het door hem opgestelde proces-verbaal.

    De gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij of diens afgevaardigde regelen elk incident in verband met de trekking.

    De Nationale Loterij maakt het resultaat van de trekking bekend met de door haar nuttig geachte middelen.

    HOOFDSTUK 2. - Bepaling van de loten van de nummertrekkingen

    Art. 6. Zodra het resultaat van de nummertrekking bekend is, worden de winnende spelcombinaties, overeenkomstig de bepalingen van het tweede lid, ingedeeld in rangen, van de hoogste tot de laagste. Rang 1 is de hoogste rang en rang 9 de laagste.

    Geven recht op een lot, de spelcombinaties waarin op basis van de trekkingsuitslag voorkomen :

  3. de 6 winnende nummers. Deze spelcombinaties behoren tot rang 1;

  4. 5 winnende nummers en het bonusnummer. Deze spelcombinaties behoren tot rang 2;

  5. 5 winnende nummers. Deze spelcombinaties behoren tot rang 3;

  6. 4 winnende nummers en het bonusnummer. Deze spelcombinaties behoren tot rang 4;

  7. 4 winnende nummers. Deze spelcombinaties behoren tot rang 5;

  8. 3 winnende nummers en het bonusnummer. Deze spelcombinaties behoren tot rang 6;

  9. 3 winnende nummers. Deze spelcombinaties behoren tot rang 7;

  10. 2 winnende nummers en het bonusnummer. Deze spelcombinaties behoren tot rang 8;

  11. 1 winnend nummer en het bonusnummer. Deze spelcombinaties behoren tot rang 9.

    Elke spelcombinatie wordt slechts één maal gerangschikt, met name in de hoogste rang waartoe zij behoort.

    Voor een spelcombinatie van zes nummers die deelneemt aan een trekking bedraagt de winstkans één op :

  12. 8.145.060 in rang 1;

  13. 1.357.510 in rang 2;

  14. 35.723,95 in rang 3;

  15. 14.289,58 in rang 4;

  16. 772,41 in rang 5;

  17. 579,31 in rang 6;

  18. 48,28 in rang 7;

  19. 64,37 in rang 8;

  20. 18,39 in rang 9;

  21. 10,67 voor alle rangen samen.

    Art. 7. Per trekking wordt :

  22. 17,50 % van de globale voor deze trekking geregistreerde inzet naar een fonds genaamd "Garantiefonds voor rang 1" doorgestort. Een gegarandeerd minimumbedrag van 1.000.000 euro, afgehouden op het "Garantiefonds voor rang 1", wordt globaal toegekend aan de in rang 1 winnende spelcombinaties. Het bedrag waarvan rang 1 globaal geniet wordt ook "Jackpot" genoemd;

  23. 2,95 % van de globale voor deze trekking geregistreerde inzet toegewezen aan de in rang 2 winnende spelcombinaties;

  24. 2,80 % van de globale voor deze trekking geregistreerde inzet toegewezen aan de in rang 3 winnende spelcombinaties;

  25. 1,40 % van de globale voor deze trekking geregistreerde inzet toegewezen aan de in rang 4 winnende spelcombinaties;

  26. 2,59 % van de globale voor deze trekking geregistreerde inzet toegewezen aan de in rang 5 winnende spelcombinaties;

  27. 1,38 % van de globale voor deze trekking geregistreerde inzet toegewezen aan de in rang 6 winnende spelcombinaties;

  28. een forfaitaire winst van 6,25 euro toegekend aan elke in rang 7 winnende spelcombinatie;

  29. een forfaitaire winst van 3,75 euro toegekend aan elke in rang 8 winnende spelcombinatie;

  30. een forfaitaire winst van 1,25 euro toegekend aan elke in rang 9 winnende spelcombinatie;

  31. 2,25 % van de globale voor deze trekking geregistreerde inzet naar een fonds, "Speelpotfonds" genaamd, doorgestort.

    Art. 8. Onder voorbehoud van de bepalingen van artikel 12 wordt, wanneer een trekking geen enkele in rang 1 winnende spelcombinatie aanwijst, het globaal aan deze rang toegekende bedrag toegekend aan het deel dat globaal wordt toegekend aan rang 1 van de eerstvolgende trekking, vermeerderd met een bedrag van 500.000 euro dat wordt afgehouden op het "Garantiefonds voor rang 1".

    Wanneer een trekking geen enkele winnende spelcombinatie in een bepaalde rang, buiten rang 1, aanwijst, wordt het globaal aan deze rang toegekend bedrag door de Nationale Loterij verworven.

    Art. 9. Het deel dat respectievelijk globaal toegekend is aan de rangen 1, 2, 3, 4, 5 en 6 wordt in gelijke delen verdeeld onder de in de betreffende rang winnende spelcombinaties.

    Art. 10. Als een aan een in rang 2, 3, 4, 5 of 6 winnende spelcombinatie toegewezen lot hoger is dan een lot dat toegewezen is aan een in een hogere rang winnende spelcombinatie, worden de bedragen die globaal toegewezen worden aan de betreffende rangen samengeteld en wordt het aldus bekomen totaal in gelijke delen verdeeld onder de in de betreffende rangen winnende spelcombinaties. Wanneer het meer dan twee rangen betreft, worden de bedragen die globaal toegewezen worden aan deze rangen samengeteld en wordt het aldus bekomen totaal in gelijke delen verdeeld onder de in deze rangen winnende spelcombinaties. In elk van deze situaties wordt het bedrag van elk lot afgerond op 10 eurocent naar beneden.

    Als een aan een in rang 1, 2, 3, 4, 5 of 6 winnende spelcombinatie toegewezen lot lager is dan 6,25 euro, genieten de betreffende spelcombinaties elk van een forfaitair lot van 6,25 euro. Het bijkomend bedrag dat nodig zou zijn om dit bedrag te bereiken, wordt afgehouden op het " Speelpotfonds".

    Wanneer de bepalingen van het eerste en het tweede lid samen van toepassing zijn, worden deze van het eerste lid toegepast vóór deze van het tweede lid.

    Art. 11. Het bedrag van de loten wordt als volgt afgerond :

  32. op één euro naar boven voor de loten die worden toegewezen aan de in rang 1 winnende spelcombinaties, wanneer de verdeling in gelijke delen van het globaal over de winnende spelcombinaties te verdelen bedrag aanleiding geeft tot een decimaal lotenbedrag;

  33. op 10 eurocent naar beneden voor de loten die worden toegewezen aan de in de rangen 2, 3, 4, 5 of 6 winnende spelcombinaties, wanneer de verdeling in gelijke delen van het globaal te verdelen bedrag aanleiding geeft tot een decimaal lotenbedrag.

    Art. 12. De Nationale Loterij kan het zogenaamde "Roll Down"-systeem toepassen op gelijk welke trekking, wanneer de Jackpot een...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT