Ministerieel besluit betreffende het klasseren van geslachte varkens. - (NOTA : Opgeheven voor de Vlaamse Gemeenschap door

HOOFDSTUK I. - (Erkende klasseringsmethoden en toepassingsmodaliteiten)

Artikel 1. (Zie NOTA'S onder opschrift) Voor het klasseren van de karkassen volgens het geraamd aandeel mager vlees dient een van de volgende klasseringsmethoden te worden gebruikt :

  1. het " Capteur Gras/Maigre - Sydel (CGM) " genaamde toestel en de ramingsmethoden zoals bepaald in bijlage 1 van dit besluit;

  2. het " Giralda Choirometer PG 200 " genaamde toestel en de ramingsmethoden zoals bepaald in bijlage 2 van dit besluit.

    Art. 1bis. (Zie NOTA'S onder opschrift) (Opgeheven)

    Art. 2. (Zie NOTA'S onder opschrift) Voor het klasseren van de karkassen volgens de conformatie wordt het gebruik van volgende methoden toegestaan :

  3. tot 31 oktober 1999, het " Schlachtkörperklassifizierungsgert (SKGII) " genaamde apparaat en de ramingsmethode bepaald in bijlage 3 van dit besluit;

  4. het " PIC 2000 " genaamde apparaat en de ramingsmethode bepaald in bijlage 4 van dit besluit;

  5. het " VCS 2000 " genaamde apparaat en de ramingsmethode bepaald in bijlage 5 van dit besluit.

    HOOFDSTUK II. - Het klasseren.

    Art. 3. (Zie NOTA'S onder opschrift) § 1. Het interprofessioneel organisme is verplicht volgende gegevens, per karkas geklasseerd volgens het geraamde aandeel mager vlees, aan het slachthuis over te maken :

  6. de identificatiecode van het karkas;

  7. het warm geslacht gewicht, bekomen via geijkte weegterminal;

  8. het koud geslacht gewicht;

  9. het geraamde aandeel mager vlees.

    (5° het type-getal, indien het klasseren volgens de conformatie wordt uitgevoerd.)

    § 2. Het interprofessioneel organisme is verplicht om ten laatste 5 dagen na het verstrijken van elke maand, per slachthuis aan de dienst volgende gegevens over te maken :

  10. het aantal tijdens de maand geslachte varkens per SEUROP-klasse;

  11. het totaal gewicht van de karkassen per SEUROP-klasse van de tijdens de maand geslachte varkens.

    § 3. In afwachting van de erkenning van een interprofessioneel organisme, moet het slachthuis :

  12. de in § 1 gevraagde gegevens gedurende 30 dagen ter beschikking houden van de dienst;

  13. de in § 2 van dit artikel gevraagde gegevens verstrekken.

    (3° het aantal tijdens de maand geslachte varkens per type-klasse, indien het klasseren volgens de conformatie wordt uitgevoerd;

  14. het totaal gewicht van de karkassen per type-klasse van de tijdens de maand geslachte varkens, indien het klasseren volgens de conformatie wordt uitgevoerd.)

    Art. 4. (Zie NOTA'S onder opschrift) Ingeval het slachthuis klasseert volgens de conformatie :

  15. moet dit gebeuren met een in artikel 2 toegelaten methode en volgens de bepalingen gestipuleerd in de betreffende bijlage van dit besluit;

  16. moet het type-getal aangebracht worden op het zwoerd van de rug, de achterschenkel of van de ham. Het type-getal wordt gescheiden van de vermelding voor het geraamd aandeel mager vlees door een liggend streepje.

    Art. 5. (Zie NOTA'S onder opschrift) (Het interprofessioneel organisme is verplicht aan de leverancier van de op basis van geslacht gewicht verkochte varkens ten minste volgende gegevens mede te delen :

    1. per karkas :

  17. het koud geslacht gewicht bepaald op 0.2 kg nauwkeurig

  18. het geraamd aandeel mager vlees;

  19. het type-getal, indien het klasseren volgens de conformatie wordt uitgevoerd;

    1. per geraamd aandeel mager vlees :

  20. het aantal dieren;

  21. het totaal koud gewicht.)

    HOOFDSTUK III. - De controle.

    Art. 6. (Zie NOTA'S onder opschrift) Het slachthuis is verplicht de door de dienst aangeduide personen alle medewerking te verlenen ten behoeve van de uitvoering van de controleopdracht.

    Deze medewerking bestaat met name uit het toegang verlenen tot de slachtlijn en de opslagruimten voor karkassen en het ter inzage verstrekken van alle documenten die betrekking hebben op het klasseren.

    Art. 7. (Zie NOTA'S onder opschrift) Het slachthuis moet alle schikkingen nemen om de continue klassering van de karkassen te verzekeren.

    HOOFDSTUK IV. - Slotbepalingen.

    Art. 8. (Zie NOTA'S onder opschrift) § 1. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag van de maand na die waarin ze is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

    § 2. Het ministerieel besluit van 15 januari 1991 houdende maatregelen ter controle van de indeling van geslachte varkens en het ministerieel besluit van 18 juli 1991 tot vaststelling van de voorwaarden voor de erkenning van de ondernemingen die geslachte varkens indelen, worden opgeheven.

    Brussel, 3 mei 1999.

    K. PINXTEN

    BIJLAGEN.

    Art. N1. (Zie NOTA'S onder opschrift) Bijlage 1. Capteur Gras/Maigre - Sydel (CGM).

    1. Beschrijving van het klasseringstoestel.

      Dit apparaat is uitgerust met een Sydel-hogedefinitiesonde van 8 mm diameter met infraroodfotodiode (Honeywell) en twee fotodetectoren (Honeywell) en heeft een meetbereik van 0 tot 105 mm.

      De meetwaarden worden door het apparaat zelf omgezet in een schatting van het mager-vleesaandeel.

    2. Ramingsmethode voor het bepalen van het aandeel mager vlees.

      Het mager-vleesaandeel van een karkas wordt aan de hand van de onderstaande formule berekend :

      y = 59,902386 - 1,060750x1 + 0,229324x2.

      Waarbij :

      y = geschat aandeel mager vlees van het geslachte varken;

      x1 = rugspekdikte (met inbegrip van het zwoerd) in millimeter, gemeten op 6 centimeter van de middellijn van het hele geslachte varken tussen de derde- en de vierdelaatste rib;

      x2 = spierdikte in millimeter, in één handeling en op dezelfde plaats gemeten als x1.

      De formule is geldig voor karkassen met een gewicht tussen 60 en 120...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT