Ministerieel besluit tot vaststelling van een keurings- en certificeringsreglement van zaaizaden van landbouw- en groentegewassen (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 07-07-2010 en tekstbijwerking tot, de 21 juin 2010

http://www.juridat.be"/cgi_loi/arch_a.pl?N=&=&sql=(text+contains+(''))&rech=1&language=nl&tri=dd+AS+RANK&numero=1&table_name=wet&cn=2010062110&caller=archive&fromtab=wet&la=N&ver_arch=001"

Artikel 1. De algemeenheden betreffende het keurings- en certificeringsreglement van zaaizaden van landbouw- en groentegewassen, vermeld in artikel 26 van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 december 2005 houdende reglementering van de handel in en de keuring van zaaigranen, artikel 26 van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 maart 2005 houdende reglementering van de handel in en de keuring van zaaizaad van groenvoedergewassen, artikel 23 van het besluit van de Vlaamse Regering van 3 oktober 2003 houdende reglementering van de handel in en de keuring van zaaizaad van oliehoudende planten en vezelgewassen, artikel 24 van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 december 2005 houdende reglementering van de handel in en de keuring van bietenzaad van landbouwrassen en artikel 22 van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 december 2005 houdende de reglementering van de handel in en van de keuring van groentezaad en zaad van cichorei voor de industrie, worden vastgesteld in bijlage 1, die bij dit besluit is gevoegd.

Art. 2. De specifieke voorwaarden en normen waaraan de zaaigranen moeten voldoen bij keuring en certificering, worden vastgesteld in bijlage 2, die bij dit besluit is gevoegd.

Art. 3. De specifieke voorwaarden en normen waaraan het zaaizaad van groenvoedergewassen moet voldoen bij keuring en certificering, worden vastgesteld in bijlage 3, die bij dit besluit is gevoegd.

Art. 4. De specifieke voorwaarden en normen waaraan het bietenzaad van landbouwrassen moet voldoen bij keuring en certificering, worden vastgesteld in bijlage 4, die bij dit besluit is gevoegd.

Art. 5. De specifieke voorwaarden en normen waaraan het zaaizaad van oliehoudende planten en vezelgewassen, met uitzondering van vezelvlas, moet voldoen bij keuring en certificering, worden vastgesteld in bijlage 5, die bij dit besluit is gevoegd.

Art. 5/1. [1 De specifieke voorwaarden en normen waaraan het zaaizaad van vezelvlas, moet voldoen bij keuring en certificering, worden vastgesteld in bijlage 6, die bij dit besluit is gevoegd.]1

----------

(1)

Art. 5/2. [1 De specifieke voorwaarden en normen waaraan het zaaizaad van groenten en van cichorei voor de industrie, moet voldoen bij keuring en certificering, worden vastgesteld in bijlage 7, die bij dit besluit is gevoegd.]1

----------

(1)

Art. 6. Worden opgeheven :

  1. bijlage I en II bij het ministerieel besluit van 21 december 2001 tot vaststelling van een keurings- en certificeringsreglement van zaaizaden van oliehoudende planten en vezelgewassen, gewijzigd bij de ministeriële besluiten van 19 mei 2006 en 25 oktober 2006;

  2. bijlage I bij het ministerieel besluit van 21 december 2001 tot vaststelling van een keurings- en certificeringsreglement van zaaizaden van groenten en van cichorei voor de industrie, gewijzigd bij de ministeriële besluiten van 19 mei 2006 en 25 oktober 2006.

    Art. 7. De volgende regelingen worden opgeheven :

  3. het ministerieel besluit van 21 december 2001 tot vaststelling van een keurings- en certificeringsreglement van zaaigranen, gewijzigd bij de ministeriële besluiten van 19 mei 2006 en 25 oktober 2006;

  4. het ministerieel besluit van 21 december 2001 tot vaststelling van een keurings- en certificeringsreglement van zaaizaad van groenvoedergewassen, gewijzigd bij de ministeriële besluiten van 19 mei 2006 en 3 september 2008;

  5. het ministerieel besluit van 21 december 2001 tot vaststelling van een keurings- en certificeringsreglement van bietenzaad van landbouwrassen, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 19 mei 2006.

    Art. 8. Dit besluit treedt in werking op 30 juni 2010.

    Brussel, 21 juni 2010.

    De Vlaamse minister van Economie, Buitenlands Beleid, Landbouw en Plattelandsbeleid,

    K. PEETERS

    BIJLAGEN.

    Art. N1.Bijlage 1. - Algemeenheden als vermeld in artikel 1

    INLEIDING

    De controle op de zaaizaden wordt uitgevoerd door de officiële instanties in alle stadia van de productie tot het gebruik. Elke overtreding van de bepalingen in dit reglement laat toe een productieveld of een partij te deklasseren of te weigeren en de certificaten of etiketten terug te nemen. Daarnaast kunnen alle maatregelen genomen worden die bepaald zijn in de wet van 11 juli 1969 betreffende de bestrijdingsmiddelen en grondstoffen voor de landbouw, tuinbouw, bosbouw en veeteelt.

    Voor de activiteiten die uitgevoerd worden door de officiële instanties, worden retributies aangerekend overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2007 houdende vaststelling van de retributies voor de inschrijving van de rassen in de nationale rassencatalogi, voor de uitoefening van bepaalde beroepen in de sector van het plantaardige teeltmateriaal en voor de keuring van dat materiaal (rekening houdend met de geldende index).

    HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

    1.1. Officiële instanties

    1.1.1. I.S.T.A. (International Seed Testing Association) : internationale organisatie die de methoden voor zaadbemonstering en zaadanalyses vastlegt

    1.1.2. de bevoegde entiteit : de afdeling Productkwaliteitsbeheer van het Agentschap voor Landbouw en Visserij die bevoegd is voor de controle op het keurings- en certificeringsreglement van zaaizaden van landbouwgewassen

    1.1.3. procesverantwoordelijke : de natuurlijke persoon, in dienst van de bevoegde entiteit, die erop toeziet dat een proces verloopt zoals is vastgelegd in het keurings- en certificeringsreglement van zaaizaden van landbouwgewassen. Hij is zowel verantwoordelijk voor het volledige beheer van het proces als voor alle procesgerelateerde dossiers

    1.1.4. dossierverantwoordelijke : de natuurlijke persoon, in dienst van de bevoegde entiteit, die zorgt voor de concrete organisatie en validatie van de dossiers

    1.1.5. controleur : de natuurlijke persoon, in dienst van de bevoegde entiteit, die de officiële werkzaamheden, beschreven in dit reglement, uitvoert. Hij verzamelt informatie door waarnemingen uit te voeren op het veld en in de firma's en door monsters te nemen. Die persoon beschikt over de nodige vakbekwaamheid, wat uit officiële examens gebleken is, haalt geen persoonlijk voordeel uit de controle, verbindt zich er schriftelijk toe alle reglementaire voorschriften na te leven en volgt regelmatig de informatieve studiedagen die door de bevoegde entiteit georganiseerd worden

    1.1.6. officieel laboratorium : Laboratorium voor Zaadontleding, een I.S.T.A. geaccrediteerd laboratorium in dienst van de bevoegde entiteit

    1.1.7. laboratoriumverantwoordelijke : de natuurlijke persoon, in dienst van de bevoegde entiteit, die in het officiële laboratorium werkt, en, die verantwoordelijk is voor de goede werking van het officiële laboratorium. Hij rapporteert over resultaten en geeft de classificatie op

    1.1.8. laboratoriummedewerker : de natuurlijke persoon, in dienst van de bevoegde entiteit, die in het officiële laboratorium werkt, en die laboratoriumanalyses uitvoert in een officieel laboratorium

    1.2. Operatoren in de zaaizaadsector

    1.2.1. Definities

    1.2.1.1. Verantwoordelijken voor de rassen

    1. kweker : natuurlijke persoon of rechtspersoon waarvan een ras tot de keuring is toegelaten

    2. instandhouder : natuurlijke persoon of rechtspersoon die verantwoordelijk is voor de instandhouding van een ras. Voor beschermde rassen moet hij gemachtigd worden door de kweker. Het bewijs van de toegekende bevoegdheden moet bij een controle voorgelegd worden aan de bevoegde entiteit

    3. mandataris : natuurlijke persoon of rechtspersoon die gemachtigd aangewezen is door de kweker of door de instandhouder om in zijn naam te handelen op het Vlaamse grondgebied. Het bewijs van de toegekende opdracht moet bij een controle voorgelegd worden aan de bevoegde entiteit.

      1.2.1.2. Verantwoordelijken voor de productie en de handel

    4. inschrijvingsnemer : bevoegde natuurlijke persoon of rechtspersoon die teelten voor zaadproductie ter keuring aanbiedt. Een inschrijvingsnemer kan personeel laten erkennen als officieel erkende keurmeesters

    5. landbouwer : natuurlijke persoon of rechtspersoon die door de inschrijvingsnemer gemachtigd aangewezen is als verantwoordelijke voor de teeltopvolging, de bijzondere zorgen voor de productie en voor de tijdelijke bewaring van brutozaaizaad

    6. stockeerder : natuurlijke persoon of rechtspersoon die beschikt over installaties, kennis en personeel om tijdelijk op het Vlaams grondgebied zaaizaden van derden te stockeren voor rekening van een inschrijvingsnemer.

    7. repelaar-stockeerder van vlas : natuurlijke persoon of rechtspersoon, door de bevoegde entiteit erkend,die over de nodige installaties beschikt om strovlas in ontvangst te nemen en te bewaren, strovlas af te repelen, en om het aldus verkregen zaad in afzonderlijke partijen te bewaren

    8. leverancier :

      1) handelaar-bereider in zaaizaden : door de bevoegde entiteit erkende natuurlijke persoon of rechtspersoon die over de nodige installaties beschikt om zaaizaden in het Vlaamse Gewest op te slaan, te reinigen, te drogen, te bewerken, te bereiden, te ontsmetten en te verpakken. Een handelaar-bereider kan een erkenning aanvragen voor automatische zaadbemonstering onder officieel toezicht en om het bedrijfslaboratorium te gebruiken voor ontledingen onder officeel toezicht

      2) bereider van mengsels : door de bevoegde entiteit erkende natuurlijke persoon of rechtspersoon die over de nodige installaties beschikt om mengsels van zaaizaden van verschillende soorten en rassen te bereiden, te verpakken, op te slaan en te bewaren

      3) verdeler van zaaizaad in kleine verpakkingen : door de bevoegde entiteit erkende natuurlijke persoon of rechtspersoon die over de nodige installaties beschikt om zaaizaden van soorten waarvoor er een wettelijke basis is, in kleine verpakkingen onder te brengen

      4) verantwoordelijke voor standaardzaad : door de bevoegde entiteit erkende natuurlijke persoon of rechtspersoon die...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT