18 JULI 2008. - Omzendbrief BB 2008/09

Agentschap voor Binnenlands Bestuur

Afdeling Lokale en Provinciale Besturen. - Regelgeving en Werking

Aan de provinciegouverneurs

Ter kennisgeving van :

- de deputaties van de provincieraden,

- de colleges van burgemeester en schepenen,

- de voorzitters van de raden voor Maatschappelijk Welzijn,

- de voorzitters van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden,

- de politiecolleges,

- de voorzitters van de erkende lokale geloofsgemeenschappen.

Betreft : financiering met projectbeheer - promotieopdracht van werken.

Via verschillende omzendbrieven hebben de Diensten van de Eerste Minister in het verleden aanvullende richtlijnen verstrekt over de toepassing van de wet van 24 december 1993 betreffende de overheidsopdrachten, die op 1 mei 1997 in werking is getreden. De federale overheid is bevoegd inzake deze wetgeving.

In aansluiting op de omzendbrieven van de federale overheid heeft de Vlaamse Regering, onder meer op 23 juni 1998, de aandacht van de lokale besturen en de provincies gevestigd op sommige financiële diensten (omzendbrief BA-98/04 - Belgisch Staatsblad 23 juli 1998).

Een van de aandachtspunten in deze omzendbrief betrof de onroerende leasingovereenkomsten. Daarover werd het volgende gesteld :

"III. Onroerende leasingovereenkomsten.

Gelet op de evolutie met betrekking tot deze problematiek en in afwachting van een eventueel definitief standpunt van de Eerste Minister inzake de kwalificatie van onroerende leasingovereenkomsten, zal vanuit het administratief toezicht niet opgetreden worden als de lokale besturen dergelijke overeenkomsten sluiten, op voorwaarde dat daarbij van bij het begin een beroep gedaan wordt op de mededinging in de geest van de wetgeving op de overheidsopdrachten. "

Advies van 9 juni 2008 van de federale commissie voor overheidsopdrachten.

Ik wens de bijzondere aandacht van de lokale besturen en de provincies te vestigen op een advies dat de federale commissie voor overheidsopdrachten op 9 juni 2008 heeft gegeven omtrent de problematiek van de financiering met projectbeheer.

Dit advies, dat bekendgemaakt werd in het Belgisch Staatsblad van 20 juni 2008, is richtinggevend bij de uitoefening van het bestuurlijk toezicht op de overheidsopdrachten van de lokale besturen en de provincies. Het luidt als volgt :

De Commissie voor de overheidsopdrachten heeft vastgesteld dat zich op het vlak van de studie, de financiering en de uitvoering van bouwwerken een aantal praktijken blijken te ontwikkelen waarvan sommige niet stroken met de wetgeving overheidsopdrachten. Bijgevolg leek het haar noodzakelijk om een overzicht te geven van de verschillende situaties die zich kunnen voordoen en hierbij na te gaan of ze al dan niet in overeenstemming zijn met die...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT