25 APRIL 2014. - Koninklijk besluit betreffende de administratieve en boekhoudkundige organisatie, de interne controle, de boekhouding en de jaarrekeningen van de vennootschappen voor het beheer van auteursrechten en naburige rechten alsook de informatie die zij moeten verschaffen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

De vennootschappen voor het beheer van auteursrechten en naburige rechten, hierna "beheersvennootschappen" genoemd, spelen een fundamentele rol bij de duurzaamheid van de artistieke creatie door onder meer een billijke en niet-discriminerende inning en verdeling van de rechten waarvan het beheer hen werd toevertrouwd, te waarborgen.

De wetgever heeft rekening gehouden met deze functie van openbaar belang en dat heeft hem ertoe geleid om de wet van 30 juni 1994 betreffende het auteursrecht en de naburige rechten door de wet van 10 december 2009 te wijzigen. Deze wijziging strekt ertoe de beheersvennootschappen te onderwerpen aan verplichtingen betreffende administratieve en boekhoudkundige organisatie, interne controle, boekhouding en jaarrekeningen, die deze functie en meer in het bijzonder de verplichting tot het afleggen van rekening en verantwoording die voortvloeit uit het tijdelijke beheer van bedragen voor rekening van de rechthebbenden, impliceert.

Deze verplichtingen vallen binnen het ruimere kader van de invoering door de wet van 10 december 2009 van een controle van prudentiële aard op de beheersvennootschappen. Dit concretiseert zich vooral in de vereiste van een vergunning alvorens activiteiten in België te starten (artikel 67), een uitbreiding van de traditionele opdracht van de commissaris (artikel 68quater) en van de bevoegdheden van de controledienst van de beheersvennootschappen (artikelen 76 en 77bis), alsook in maatregelen die ten aanzien van de genoemde vennootschappen kunnen worden genomen, waaronder de aanstelling van een bijzonder commissaris in geval van beslissing tot gehele of gedeeltelijke intrekking van de vergunning (artikelen 67bis en 77quater).

Het besluit dat de regering de eer heeft U voor te leggen, strekt ertoe uitvoering te garanderen van de machtigingsbepalingen opgenomen in de wet van 10 december 2009 en is daartoe als volgt gestructureerd.

Het besluit is onderverdeeld in vijf delen, respectievelijk getiteld "Definities", "Minimumeisen betreffende de administratieve en boekhoudkundige organisatie en interne controle van de beheersvennootschappen", "Bijzondere regels betreffende de boekhouding en de jaarrekeningen van de beheersvennootschappen", "Te verstrekken minimuminformatie" en "Diverse bepalingen en overgangsbepalingen".

Buitenlandse beheersvennootschappen

Alvorens een artikelsgewijze bespreking van het uitvoeringsbesluit aan te vatten, is het aangewezen op algemene wijze enige toelichting te geven in verband met de buitenlandse beheersvennootschappen die in België actief zijn. Ook buitenlandse beheersvennootschappen zijn zoals blijkt uit artikel 65bis § 1 van de Auteurswet voor hun Belgische activiteiten onderworpen aan de verplichtingen die uit de wet voortvloeien, en aan de controle door de controledienst van de vennootschappen voor het beheer van auteursrechten en naburige rechten. In de memorie van toelichting bij de wet van 10 december 2009 wordt aangegeven dat de reden hiervoor is "te verzekeren dat de rechtsregels die moeten nageleefd worden door beheersvennootschappen gelijkwaardig zijn voor alle beheersvennootschappen die een beheersactiviteit uitoefenen op het Belgische grondgebied (Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 30 juni 1994 betreffende het auteursrecht en de naburige rechten wat het statuut van en de controle op de vennootschappen voor het beheer van de rechten betreft, Gedr. St., Kamer, 2008-2009, hierna "Memorie van Toelichting", Doc. 52 - 2051/001, 26).

Voorts wordt in de Memorie van toelichting het volgende aangegeven :

"Er weze verduidelijkt dat met de woorden « wat betreft hun in België gevestigde bijkantoren » in § 1, derde lid, de activiteiten in België geviseerd worden van de beheersvennootschap die in een andere lidstaat gevestigd is, welke op grond van artikel 65bis, § 1, tweede lid, moeten verricht worden via een in België gevestigd bijkantoor.

Met de woorden « en onverminderd het derde lid » in § 1, vierde lid, wordt aangegeven dat indien een bepaling van toepassing is op een buitenlandse beheervennootschap, dit enkel van toepassing is voor wat hun in België gevestigde bijkantoren betreft."

Omdat een bijkantoor geen rechtspersoonlijkheid geniet is het juridisch zo dat in beginsel de buitenlandse beheersvennootschap onderworpen is aan de bepalingen van deze wet, maar enkel voor wat betreft de activiteiten van het verplichte bijkantoor dat in België gevestigd is. Bij controle van de naleving van deze wet zal dus in de eerste plaats het bijkantoor moeten geanalyseerd worden. Wanneer de buitenlandse beheersvennootschap wegens interne organisatie bepaalde verplichtingen niet nakomt via haar bijkantoor maar via haar hoofdvennootschap in het buitenland zal zij bij controle ook steeds de gegevens en praktijken die in het buitenland aanwezig zijn, kunnen inroepen om te verdedigen dat zij aan alle bepalingen van deze wet voldoet.

Pro memorie kan vermeld worden dat de regels uit het Wetboek van vennootschappen die van toepassing zijn op de persoon die belast is met het bestuur van een bijkantoor in België, uiteraard ook van toepassing zijn op de persoon die belast is met het bestuur van een bijkantoor van een beheersvennootschap in België.

Concreet gaat het onder meer om volgende bepalingen van het Wetboek van vennootschappen :

1) artikel 59 (aansprakelijkheid jegens derden van de met het bestuur belaste persoon);

2) de artikelen 81 tot 87 (openbaarmakingformaliteiten bij opening van een bijkantoor, andere openbaarmakingformaliteiten, wijzen van openbaarmaking, in de stukken uitgaande van bijkantoren op te nemen vermeldingen);

3) artikel 92 (opmaken van de jaarrekening door de buitenlandse vennootschappen wat betreft hun bijkantoren);

4) artikel 107 (neerlegging in België van de jaarrekening van buitenlandse vennootschappen die over een vaste inrichting in België beschikken)."

Hieruit moge blijken dat het principe aangaande de toepasselijkheid van de wet en van uitvoeringsbesluit op buitenlandse beheersvennootschappen duidelijk is : buitenlandse beheersvennootschappen zijn onderworpen aan de Belgische Auteurswet en aan de uitvoeringsbepalingen van de Auteurswet voor wat betreft hun activiteiten van beheer van rechten in België.

In verband met de buitenlandse beheersvennootschappen kan tevens vermeld worden dat de verplichtingen ten aanzien van buitenlandse beheersvennootschappen soms aangepast worden, bijvoorbeeld om te vermijden dat de Belgische wet een extraterritoriale werking zou krijgen. Zo kan bijvoorbeeld verwezen worden naar de artikelen 65bis § 2 (in verband met de vennoten van Belgische beheersvennootschappen), 65quater (opstellen jaarverslag enkel voor activiteiten in België), 66sexies § 2 (meerderheden algemene vergadering ivm sociale, culturele en educatieve fondsen), 68 § 2 (controle door "revisor" in plaats van door een "commissaris"), 69 § 2 (i.v.m. bestemming "niet-toewijsbare rechten") en 75bis van de Auteurswet (i.v.m. halfjaarlijkse boekhoudkundige staat).

In verband met de aspecten die in dit uitvoeringsbesluit geregeld worden, kan het volgende vermeld worden wat betreft buitenlandse beheersvennootschappen. Deel II (na deel I definities) van het uitvoeringsbesluit omvat regels betreffende de administratieve en boekhoudkundige organisatie en interne controle van de beheersvennootschap. Zoals hiervoor vermeld zal zij bij controle ook steeds de gegevens en praktijken die in het buitenland aanwezig zijn, kunnen inroepen om te verdedigen dat zij aan alle bepalingen van de wet, en van het uitveringsbesluit voldoet. Dit ontslaat de beheersvennootschap echter niet, althans wat de activiteiten in België betreft, van haar verplichting om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen zoals vastgelegd in artikel 65bis van de Auteurswet, en in de artikelen 2 tot 7 van dit uitvoeringsbesluit.

Deel III bevat bijzondere regels betreffende de boekhouding en de jaarrekeningen van de beheersvennootschapppen. Voor buitenlandse beheersvennootschappen betekent dit concreet dat zij overeenkomstig artikel 92 van het Wetboek van vennootschappen en artikel 65quater van de Auteurswet een jaarrekening dienen op te maken wat betreft hun bijkantoren, en dit volgens de regels die besloten liggen in het uitvoeringsbesluit dat voorligt. Overeenkomstig artikel 107 van het Wetboek van vennootschappen wordt echter niet de jaarrekening van het bijkantoor, maar wel de jaarrekening van de buitenlandse vennootschap, en in voorkomend geval haar geconsolideerde jaarrekening, neergelegd bij de Nationale Bank van België en openbaar gemaakt.

Deel I

In het eerste deel staan de definities van begrippen, die noodzakelijk zijn voor een goed begrip en dus een correcte toepassing van het besluit. Worden aldus gedefinieerd : de auteurswet, de inningsrubriek, de onderrubriek van inning, de verdelingsrubriek en de voorbehouden rechten.

In het licht van een adequatere informatie van de rechthebbenden en zoals verder meer expliciet zal worden gesteld, bepaalt het besluit inderdaad dat in de bijlage van de rekeningen verschillende opsplitsingen per inningsrubriek, per onderrubriek van inning en per verdelingsrubriek moeten worden vermeld.

Een inningsrubriek wordt gedefinieerd als alle bedragen afkomstig van een welbepaalde exploitatiewijze van een welbepaalde categorie van werken of prestaties, bovendien uitgesplitst naargelang de geografische oorsprong, in overeenstemming met het model in de bijlage van het besluit. Zo zouden bij wijze van voorbeeld in dezelfde inningsrubriek moeten worden ondergebracht :

- de vergoedingen die in België geïnd werden uit hoofde van de billijke vergoeding voorzien in artikel 42 Auteurswet;

- de vergoedingen die uit het buitenland ontvangen werden uit hoofde van de uitvoering van dramatische werken.

Een onderrubriek van inning omvat daarentegen alle bedragen die binnen éénzelfde inningsrubriek, hetzelfde jaar werden geïnd, volgens dezelfde tariferingsregels. Vormt bijvoorbeeld een onderrubriek van inning...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT