Reglement van inwendige orde van de sanctiecommissie van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten van 21 november 2011, de 21 novembre 2011

HOOFDSTUK 1. - Definities

Artikel 1. Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder :

  1. wet van 2 augustus 2002 : de wet van 2 augustus 2002 betreffende het toezicht op de financiële sector en de financiële diensten;

  2. FSMA : de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten;

  3. de sanctiecommissie : de sanctiecommissie van de FSMA;

  4. de voorzitter : de voorzitter van de sanctiecommissie van de FSMA;

  5. de partij(en) : de persoon of personen die door het directiecomité in kennis werden gesteld van de grieven;

  6. dag : kalenderdag, met dien verstande dat wanneer de vervaldag van de termijn een zaterdag, zondag of feestdag is deze wordt verlengd tot de volgende werkdag; tenzij anders bepaald worden de termijnen die beginnen te lopen vanaf een kennisgeving berekend vanaf de eerste dag die volgt op deze waarop de brief aangeboden werd op de woonplaats van de geaddresseerde; een in maanden bepaalde termijn wordt gerekend van de zoveelste tot de dag vóór de zoveelste.

    HOOFDSTUK 2. - De plenaire vergadering van de sanctiecommissie

    Art. 2. De sanctiecommissie komt bijeen in plenaire vergadering telkens wanneer de voorzitter het nodig acht.

    De plenaire vergadering van de sanctiecommissie zal worden samengeroepen telkens als over volgende punten dient te worden beraadslaagd :

  7. de verkiezing van de voorzitter;

  8. de goedkeuring van het reglement van inwendige orde of van wijzigingen in dit reglement;

  9. de oprichting van secties overeenkomstig artikel 8.

    Art. 3. De voorzitter stelt de agenda van de plenaire vergaderingen op. Bij verhindering van de voorzitter of wanneer nog geen voorzitter is verkozen, kan een lid de agenda opstellen.

    Van de beraadslagingen van de plenaire vergaderingen van de sanctiecommissie worden notulen opgemaakt die door twee op de vergadering aanwezige leden worden ondertekend.

    Art. 4. Bij de goedkeuring van het reglement van inwendige orde of van wijzigingen in dit reglement en bij de oprichting van secties kan de sanctiecommissie enkel geldig beslissen indien alle leden behoudens verhindering aanwezig zijn. Een verhinderd lid kan geen volmacht verlenen aan één van zijn collega's.

    De beslissing wordt genomen met meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van de sanctiecommissie doorslaggevend.

    Art. 5. De voorzitter wordt door de leden van de sanctiecommissie gekozen uit de in artikel 48bis, § 1, tweede lid, 1°, 2° en 3°, van de wet van 2 augustus 2002 vermelde personen.

    De verkiezing van de voorzitter kan enkel geldig plaatsvinden indien alle leden behoudens verhindering aanwezig zijn. Een verhinderd lid kan geen volmacht verlenen aan één van zijn collega's.

    De verkiezing geschiedt bij geheime stemming tot één kandidaat de meerderheid heeft bereikt. Indien er slechts één kandidaat is, wordt de kandidaat voor verkozen verklaard.

    Art. 6. De voorzitter wordt verkozen voor de duur van zijn lopende mandaat als lid van de sanctiecommissie. De verkiezing als voorzitter is hernieuwbaar. Indien bij gebreke van herbenoeming de leden, op grond van artikel 48bis, § 3, derde lid, van de wet van 2 augustus 2002, in functie blijven tot de sanctiecommissie voor het eerst in haar nieuwe samenstelling bijeenkomt, blijft ook de voorzitter in functie.

    Art. 7. Indien de zetel van de voorzitter om welke reden ook openvalt, wordt overgegaan tot de verkiezing van een nieuwe voorzitter. De nieuwe voorzitter wordt verkozen voor de verdere duur van zijn lopende mandaat als lid van de sanctiecommissie, ongeacht de verdere duur van het mandaat van de voorzitter in wiens vervanging wordt voorzien.

    HOOFDSTUK 3. - De samenstelling van de sanctiecommissie bij de behandeling van sanctiedossiers

    Art. 8. Binnen de sanctiecommissie kunnen er secties worden opgericht van vijf leden, die worden voorgezeten door een van de in artikel 48bis, § 1, tweede lid, 1°, 2° en 3°, van de wet van 2 augustus 2002 vermelde personen.

    Ingeval de sanctiecommissie secties opricht, geschiedt de verkiezing van de sectievoorzitters overeenkomstig de bepalingen van artikel 5.

    Art. 9. De sanctiecommissie, of een van haar secties, kan bij de behandeling van sanctiedossiers geldig beslissen als twee van haar leden en haar voorzitter aanwezig zijn. Wanneer haar voorzitter verhinderd is, kan zij geldig beslissen als drie van haar leden aanwezig zijn.

    Art. 10. De voorzitter van de sanctiecommissie of van de betrokken sectie bepaalt de samenstelling van de sanctiecommissie, respectievelijk de sectie, voor de behandeling van elk dossier.

    Als het dossier door een sectie wordt behandeld, licht de voorzitter van de betrokken sectie de voorzitter van de sanctiecommissie in over de samenstelling voor het te behandelen dossier.

    Art. 11. De sanctiecommissie of de betrokken sectie zal tijdens eenzelfde procedure in dezelfde samenstelling zetelen.

    Indien een lid van de sanctiecommissie, na de hoorzitting waaraan hij heeft deelgenomen, om welke reden ook niet meer in de mogelijkheid verkeert om deel te nemen aan de beraadslaging over de beslissing, wordt de partij opnieuw opgeroepen om te worden gehoord door de sanctiecommissie in een nieuwe samenstelling.

    Indien de partij niet op de oproeping voor de hoorzitting is ingegaan, en een lid van de sanctiecommissie, om welke reden ook niet meer in de mogelijkheid verkeert om deel te nemen aan de beraadslaging over de beslissing wordt de partij opnieuw opgeroepen om te worden gehoord door de sanctiecommissie in een nieuwe samenstelling.

    HOOFDSTUK 4. - Het sanctiedossier

    Art. 12. De voorzitter van de sanctiecommissie ontvangt van het directiecomité de kennisgeving van de grieven, het onderzoeksverslag en de dossierstukken, in het door de voorzitter of het secretariaat van de sanctiecommissie gevraagd aantal exemplaren.

    De voorzitter of het secretariaat van de sanctiecommissie maakt een kopie van de voornoemde stukken over aan de door de voorzitter of de door de voorzitter van de betrokken sectie met toepassing van artikel 10...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT