Wet houdende invoering van het warrantstelsel. (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 24-05-1984 en tekstbijwerking tot 28-10-1997), de 20 novembre 1862

HOOFDSTUK I. _ DE WARRANT EN DE CEEL.

AFDELING I. _ UITGIFTE, VORM EN ENDOSSEMENT VAN WARRANTS EN CELEN; RECHTEN EN VERPLICHTINGEN VAN DE HOUDER.

Art. 1. § 1. Warrants zijn handelspapieren in tweevoud door een derde afgegeven aan degene die het bewijs levert dat hij de vrije beschikking heeft over de koopwaar waarop die papieren betrekking hebben. Het dubbel wordt ceel genoemd.§ 2. Voor koopwaar bewaard in openbare pakhuizen die vallen onder de (wet van 29 december 1992 betreffende de douane-entrepots), worden de warrants en de celen uitgegeven door degenen op wier naam de koopwaar voor dat doel is overgeschreven. § 3. In ieder geval kunnen de warrants en de celen worden uitgegeven door de bewaarder van de koopwaar.

Art. 2. Het recht op vrije beschikking wordt bewezen door alle middelen die toegelaten zijn in zaken van koophandel.

Art. 3. § 1. Bovenaan op de warrant staat het woord "warrant"; bovenaan op de ceel het woord "ceel".§ 2. Op de ceel wordt vermeld dat dit stuk in handen van de derde-houder geen recht geeft op de aflevering van de koopwaar dan op vertoon van de warrant, houdende bevel tot aflevering, getekend door de eerste ondertekenaar van de ceel.§ 3. Warrant en ceel worden gedagtekend en ondertekend door degene die ze uitgeeft, en vermelden de naam, de hoedanigheid en de woonplaats van degene aan wie zij worden afgegeven.§ 4. Zij vermelden de aard, de hoeveelheid en het gewicht van de koopwaar, de aard van de verpakking, de merken van de colli's en, in voorkomend geval, de hoeveelheid en het gewicht van de genomen stalen.§ 5. Zij vermelden in welk pakhuis de koopwaar is opgeslagen en, in voorkomend geval, door wie zij is verzekerd tegen brand of andere risico's.§ 6. Zij bepalen vanaf welke datum de pakhuishuur en andere kosten verschuldigd zijn.

Art. 4. § 1. Het bezit van de warrant, vergezeld van de ceel, geeft aan degene aan wie die stukken zijn afgegeven of aan wiens order zij zijn uitgegeven, de vrije beschikking over de koopwaar.§ 2. De warrant, vergezeld van de ceel, geeft aan de derde-houder de vrije beschikking over de koopwaar indien het bevel tot aflevering, getekend door de eerste ondertekenaar, op de warrant voorkomt.§ 3. De warrant, zonder de ceel, belichaamt het bezit van de koopwaar, als pand.§ 4. De ceel, zonder de warrant, belichaamt het recht om te beschikken over de koopwaar, door de warrant met pand bezwaard.

Art. 5. § 1. Warrant en ceel kunnen uitgegeven worden aan order van een derde.§ 2. Zij kunnen worden overgedragen door endossement. Het endossement kan in blanco worden gesteld. In dat geval verleent het aan de houder dezelfde rechten als een gewoon endossement.

Art. 6. § 1. In geval van afzonderlijke overdracht van de ceel en van de warrant, wordt op ieder van de stukken de door de warrant gewaarborgde schuldvordering vermeld, met haar vervaldag.§ 2. Deze vermelding wordt op de ceel ondertekend door de houder van de warrant en op de warrant door de houder van de ceel.§ 3. Is de vervaldag een wettelijke feestdag, dan wordt hij verplaatst naar de volgende dag.

Art. 7. Zonder de ceel geldt de warrant ten aanzien van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT