Internationaal Verdrag tot regeling van de walvisvangst, en tot het Reglement, gedaan te Washington op 2 december 1946. (NOTA : raadpleging van vroegere versies vanaf 16-09-2004 en tekstbijwerking tot 16-09-2004), de 2 décembre 1946

Artikel 1. 1. Tot dit Verdrag behoort het hieraan toegevoegde Reglement. Alle verwijzingen naar het Verdrag zullen tevens als verwijzing naar het Reglement worden beschouwd, hetzij in zijn tegenwoordige bewoordingen of zoals gewijzigd in overeenstemming met de bepalingen van artikel 5.

  1. Dit Verdrag is van toepassing op fabrieksschepen, landstations en jagers, die onder de rechtsbevoegdheid van de Verdragsluitende Regeringen vallen, alsmede op alle wateren, waar de walvisvangst wordt uitgeoefend door zulke fabrieksschepen, landstations en jagers.

    Art. 2. In dit Verdrag wordt verstaan onder :

  2. " Fabrieksschip " : een schip, waarin of waarop walvissen geheel of gedeeltelijk verwerkt worden.

  3. " Landstation " : een bedrijf op het land, waar walvissen geheel of gedeeltelijk verwerkt worden.

  4. (" Jager " : een hefschroefvliegtuig of een ander luchtvaartuig of een schip, dat gebruikt wordt voor het jagen, vangen, doden, slepen, achtervolgen of opsporen van walvissen. ")

  5. " Verdragsluitende Regering " : elke regering die haar akte van ratificatie heeft neergelegd of van haar toetreding tot dit Verdrag heeft kennis gegeven.

    Art. 3. 1. De verdragsluitende Regeringen komen overeen een Internationale Walviscommissie in te stellen, hierna te noemen de Commissie, die zal zijn samengesteld uit een lid van iedere verdragsluitende Regering. Elk lid heeft een stem en mag vergezeld worden door n of meer deskundigen en adviseurs.

  6. De Commissie kiest uit haar eigen leden een voorzitter en een vice-voorzitter en stelt haar eigen huishoudelijk reglement vast. Besluiten van de Commissie worden genomen bij gewone meerderheid van de door haar leden uitgebrachte stemmen, behoudens dat een drie vierde meerderheid van de door haar leden uitgebrachte stemmen vereist wordt voor handelingen volgens artikel 5. Het huishoudelijk reglement kan voorzien in beslissingen buiten de vergaderingen van de Commissie.

  7. De Commissie kan haar eigen secretaris en personeel benoemen.

  8. De Commissie kan uit haar eigen leden en deskundigen of adviseurs speciale commissies samenstellen.

  9. De uitgaven van elk lid van de Commissie en zijn deskundigen en adviseurs worden vastgesteld en betaald door de eigen Regering.

  10. Aannemende, dat gespecialiseerde organisaties, die in betrekking staan tot de Verenigde Naties, zich zullen bezighouden met de instandhouding en ontwikkeling van de walvisvangst en met de producten, welke daaruit verkregen worden en dat het wenselijk is het waarnemen van dubbele functies te vermijden, zullen de verdragsluitende Regeringen, binnen twee jaar na het van kracht worden van dit Verdrag onderling overleg plegen over de vraag of de Commissie ondergebracht zal worden bij een gespecialiseerde organisatie, die in betrekking staat tot de Verenigde Naties.

  11. Intussen treft de Regering van Groot-Brittanni en Noord-Ierland, in overleg met de andere Verdragsluitende Regeringen, maatregelen om de eerste vergadering van de Commissie bijeen te roepen en maakt zij een aanvang met het hierboven in lid 6 bedoelde onderlinge overleg.

  12. Daarna volgende vergaderingen van de Commissie worden bijeengeroepen, wanneer de Commissie zulks bepaalt.

    Art. 4. 1. De Commissie kan in samenwerking met of door middel van onafhankelijke instanties van de Verdragsluitende Regeringen of andere publieke of particuliere instanties, instellingen of organisaties, dan wel zelfstandig :

    1. Studies en onderzoekingen, met betrekking tot walvissen en walvisvangst aanmoedigen, aanbevelen of, indien nodig, organiseren;

    2. Statistische gegevens betreffende de positie en het verloop van de walvisstand en de invloed van de walvisvangst daarop verzamelen en analyseren;

    3. Mededelingen betreffende de methoden voor de instandhouding en vermeerdering van het aantal walvissen bestuderen, controleren en verspreiden.

  13. De Commissie treft regelingen voor de publicatie van rapporten over haar werkzaamheden en kan zelfstandig of in samenwerking met het " International Bureau for Whaling Statistics " te Sandefjord in Noorwegen en andere organisaties bureaus rapporten publiceren, die verband houden met walvissen en de walvisvangst.

    Art. 5. 1. De Commissie kan van tijd tot tijd de bepalingen van het Reglement wijzigen door regelingen te treffen met betrekking tot de instandhouding en exploitatie van de walvisvoorraden, waarbij zij vaststelt :

    1. beschermde en onbeschermde soorten;

    2. open en gesloten seizoenen;

    3. open en gesloten wateren met inbegrip van reservaten;

    4. minimum en maximum maten voor elke soort;

    5. tijd, methoden en intensiteit van de walvisvangst (met inbegrip van maximumvangsten van walvissen in elk seizoen);

    6. type en specificatie van gereedschappen en apparaten en toestellen, die mogen worden gebruikt;

    7. meetmethoden; (...)

    8. opgaven van de vangst en andere statistische en biologische gegevens te verstrekken (;)

    (en i) methoden van toezicht.)

  14. Deze wijzigingen van het Reglement :

    1. zullen zijn die, welke nodig zijn om de doelstellingen van dit Verdrag uit te voeren en de instandhouding, de ontwikkeling en de optimale benutting van de walvisvoorraden te waarborgen;

    2. zullen gebaseerd zijn op wetenschappelijke bevindingen;

    3. zullen geen beperkingen inhouden ten aanzien van het aantal of de nationaliteit van fabrieksschepen of landstations, noch speciale quota toekennen aan een fabrieksschip of landstation of aan een groep van fabrieksschepen of landstations;

    4. zullen rekening houden met de belangen van de consumenten van walvisproducten en de walvisindustrie.

  15. Een wijziging als bovenbedoeld wordt voor de verdragsluitende Regeringen van kracht negentig dagen nadat de Commissie de Verdragsluitende Regeringen van die wijziging mededeling heeft gedaan, met dien verstande, dat :

    1. wanneer een Regering aan de Commissie bezwaar te kennen geeft ten aanzien van enige wijziging alvorens deze negentig dagen zijn verstreken, de wijziging voor geen enkele Regering van kracht wordt alvorens wederom negentig dagen zijn verstreken;

    2. elke andere Regering daarna van haar bezwaar tegen de wijziging kennis geven kan op een willekeurig tijdstip voor het verstrijken van de extra termijn van negentig dagen, of wel voor het verstrijken van dertig dagen vanaf de datum van ontvangst van het jongste bezwaarschrift, ontvangen gedurende die extra termijn van negentig dagen, onverschillig op welke datum dit gebeurd is, en

    3. de wijziging vervolgens van kracht wordt voor alle Verdragsluitende Regeringen, die geen bezwaar hebben ingediend, doch voor een Regering, die op voornoemde wijze bezwaar maakte, niet van kracht wordt voor de datum waarop het bezwaarschrift wordt ingetrokken. Onmiddellijk na ontvangst van elk bezwaarschrift en elk bericht van intrekking, doet de Commissie daarvan aan iedere Verdragsluitende Regering mededeling, die de ontvangst van alle berichten van wijziging, bezwaarschriften en berichten van intrekking bevestigt.

  16. Geen wijzigingen worden van kracht voor 1 juli 1949.

    Art. 6. De Commissie kan van tijd tot tijd aan alle of een der Verdragsluitende Regeringen aanbevelingen zenden betreffende alle aangelegenheden, die in verband staan met walvissen of de walvisvangst en met de doelstellingen van dit Verdrag.

    Art. 7. De Verdragsluitende Regeringen zorgen voor prompte toezending aan het International Bureau for...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT