9 MEI 2008. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 januari 2006 tot bepaling van de informatietypes, verbonden met de informatiegegevens bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit, dat ik de eer heb ter ondertekening aan Uwe Majesteit voor te leggen, strekt ertoe het koninklijk besluit van 8 januari 2006 tot bepaling van de informatietypes verbonden met de informatietypes bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen, te wijzigen.

Een eerste wijziging betreft het wettelijke gegeven betreffende de nationaliteit. Inderdaad heeft de wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen (I), bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 28 december 2006, het Wetboek van de Belgische nationaliteit gewijzigd.

Eén van de wijzigingen die aangebracht worden aan het Wetboek van de Belgische nationaliteit strekt ertoe de dubbele nationaliteit door vrijwillige verkrijging toe te laten.

Tot op heden bepaalde het Wetboek van de Belgische nationaliteit, in zijn artikel 22, dat de personen die bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar vrijwillig een vreemde nationaliteit verkregen, de Belgische nationaliteit verloren.

Wat de kinderen onder de 18 jaar aanging, verloren deze eveneens de Belgische nationaliteit vanaf het ogenblik dat beide ouders, of, bij uitoefening van het ouderlijk gezag door één ouder of door een adoptant, de betrokken ouder of adoptant, een vreemde nationaliteit verkregen.

Na de wijziging van het Wetboek van de Belgische nationaliteit door de bovenvermelde wet van 27 december 2006, is het principe van de mogelijkheid om vrijwillig een vreemde nationaliteit te verkrijgen (het principe van de dubbele nationaliteit) voortaan aangenomen.

Het komt echter de Koning toe om over te gaan tot de effectieve toepassing van deze wijziging; zo maakt het koninklijk besluit van 25 april 2007 tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van artikel 386, 1° en 2°, van de wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen (I) (Belgisch Staatsblad van 10 mei 2007) het principe van dubbele nationaliteit reeds mogelijk, maar enkel voor Belgen die vrijwillig de nationaliteit verwerven van een Staat die geen partij is bij het Verdrag van de Raad van Europa van 6 mei 1963 betreffende de beperking van gevallen van meervoudige nationaliteit en betreffende militaire verplichtingen in geval van meervoudige nationaliteit, zogenaamd Verdrag van Straatsburg.

Ter herinnering dient gezegd dat België momenteel nog altijd gebonden is door het Verdrag van de Raad van Europa van 6 mei 1963, dat het principe van verbod van meervoudige nationaliteit huldigt.

Ingevolge het voornoemde koninklijk besluit van 25 april 2007, doet de verwerving van een vreemde nationaliteit van een land dat geen partij is bij het Verdrag van de Raad van Europa van 6 mei 1963 de hoedanigheid van Belg niet meer verliezen.

In dat verband moet erop gewezen worden dat België in een op 27 april 2007 bij de Raad van Europa neergelegde verklaring, Hoofdstuk I « Beperking van gevallen van meervoudige nationaliteit » van voormeld Verdrag van de Raad van Europa van 6 mei 1963 heeft opgezegd, en dat deze gedeeltelijke opzegging ten aanzien van België uitwerking heeft met ingang van 28 april 2008.

Een koninklijk besluit tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van artikel 386, 1° en 2°, van de wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen (I) ten aanzien van de Staten die Partij zijn bij het Verdrag van de Raad van Europa van 6 mei 1963 moet nog worden aangenomen.

Het onderhavig ontwerp van koninklijk besluit strekt ertoe het opnemen van gevallen van meervoudige nationaliteit in het Rijksregister van de natuurlijke personen mogelijk te maken door een nieuw informatietype in het leven te roepen dat verbonden is met de informatie betreffende de nationaliteit en die bedoeld is in artikel 3, eerste lid, 4°, van de voornoemde wet van 8 augustus 1983.

Dit nieuw informatietype, dat IT 032 « meervoudige nationaliteit » genoemd wordt,zal het mogelijk maken om de nieuwe nationaliteiten op te nemen, die vrijwillig verkregen worden door personen die de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben.

De tweede wijziging verricht door dit ontwerp van koninklijk besluit betreft de informatietypes verbonden met de wettelijke informatie betreffende de plaats en datum van overlijden en bedoeld in artikel 3, eerste lid, 6°, van de voornoemde wet van 8 augustus 1983.

Deze wijziging geschiedt naar aanleiding van de wijziging van de organieke wet van 8 augustus 1983 op het Rijksregister door de wet van 9 mei 2007 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende de afwezigheid en de gerechtelijke verklaring van overlijden (Belgisch Staatsblad van 21 juni 2007).

Artikel 52 van de bovenvermelde wet van 9 mei 2007 vult immers, in geval van een verklaring van afwezigheid, de wettelijke informatie aan betreffende de plaats en datum van overlijden, met de datum van overschrijving van de beslissing houdende verklaring van afwezigheid.

Het koninklijk besluit van 8 januari 2006 tot bepaling van de informatietypes verbonden met de informatiegegevens bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen voorziet, naast het informatietype IT 150 betreffende de plaats en de datum van overlijden, in een ander informatietype, IT 151, dat de gerechtelijke verklaringen van overlijden en de administratieve verklaringen van vermoedelijk overlijden vermeldt zoals bepaald in de wet van 20 augustus 1948 betreffende de verklaringen van overlijden en van vermoedelijk overlijden, alsmede betreffende de overschrijving en de administratieve verbetering van sommige akten van overlijden.

Welnu, de voornoemde wet van 20 augustus 1948, alsmede de wet van 28 juli 1921 op de geldigverklaring van de akten van de burgerlijke stand, de verbetering van de tijdens de oorlog opgemaakte akten van overlijden en de rechterlijke bevestiging van het overlijden zijn opgeheven door de wet van 9 mei 2007 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende de afwezigheid en de gerechtelijke verklaring van overlijden.

In het licht van deze wetgevende wijzigingen dient men derhalve het huidig IT 151 te vervangen door een nieuw informatietype : « IT 151 - Beslissing tot verklaring van afwezigheid ».

Wat het nieuw IT 151 aangaat, strekt dit informatietype ertoe het volgende op te nemen :

- de beslissing waarbij de rechtbank van eerste aanleg het vermoeden van afwezigheid vaststelt (artikel 112 van Burgerlijk Wetboek)

- de beslissing van de vrederechter houdende aanwijzing van een gerechtelijk bewindvoerder in geval van vermoeden van afwezigheid vastgesteld door de rechtbank van eerste aanleg (artikel 113 van Burgerlijk Wetboek);

- de datum van overschrijving van de beslissing houdende verklaring van afwezigheid;

- eventueel het vonnis tot verbetering van de akte van de burgerlijke stand.

De in kracht van gewijsde gegane beslissing houdende verklaring van afwezigheid geldt als akte van de burgerlijke stand. Deze kan derhalve moeten verbeterd worden, inzonderheid wanneer de afwezig verklaarde persoon nog in leven is of wanneer hij opnieuw opduikt.

Wat het IT 150 betreft wijzigt de wet van 9 mei 2007 eveneens de artikelen 126 en volgende van het Burgerlijk Wetboek betreffende de gerechtelijke verklaring van overlijden.

Het informatietype IT 150 betreffende de plaats en datum van overlijden zal bijgevolg, in voorkomend geval, aangevuld worden met de datum van overschrijving van de beslissing houdende verklaring van overlijden.

Zoals bij de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT