4 APRIL 2003. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 6 januari 1997 waarbij aan bepaalde openbare overheden toegang wordt verleend tot de informatiegegevens die worden bewaard bij het Rijksregister van de natuurlijke personen, met betrekking tot de vreemdelingen die in het wachtregister zijn ingeschreven

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Bij de wet van 24 mei 1994, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 21 juli van datzelfde jaar, is een wachtregister opgericht voor vreemdelingen die zich vluchteling verklaren of die vragen om als vluchteling te worden erkend. De kandidaat-vluchtelingen die niet in een andere hoedanigheid in de bevolkingsregisters zijn ingeschreven, worden op de plaats waar zij hun hoofdverblijfplaats hebben gevestigd, ingeschreven in een dergelijk register dat in elke gemeente wordt gehouden.

Ingevolge de wijziging van artikel 2 van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen worden de kandidaat-vluchtelingen ingeschreven in het wachtregister tevens ingeschreven in het Rijksregister en worden met betrekking tot deze personen de negen verplichte gegevens bedoeld in artikel 3, eerste lid, 1° tot 9° van voornoemde wet van 8 augustus 1983 eveneens in voornoemd register vermeld.

In artikel 5, derde lid, van voornoemde wet van 8 augustus 1983 zijn de overheden aan wie toegang wordt verleend tot de gegevens betreffende de vreemdelingen ingeschreven in het wachtregister limitatief opgesomd, voor zover zij in het kader van de uitoefening van hun wettelijke en reglementaire bevoegdheden ten aanzien van die vreemdelingen krachtens een wet of een decreet gemachtigd zijn om die gegevens te kennen.

Op grond van voornoemde bepaling is de Koning gemachtigd om aan die overheden en aan de diensten die rechtstreeks onder hen ressorteren en die hij daartoe bij naam aanwijst, toegang te verlenen tot het wachtregister.

Het koninklijk besluit van 6 januari 1997 (Belgisch Staatsblad van 22 februari 1997) strekt ertoe voornoemd artikel 5, derde lid, van de wet van 8 augustus 1983 ten uitvoer te leggen ten behoeve van de meeste overheden die in voornoemde wet zijn opgesomd en van de diensten die rechtstreeks onder hen ressorteren.

Het ontwerp van wet dat wij aan Uwe Majesteit ter ondertekening voorleggen, strekt ertoe om met betrekking tot de vreemdelingen ingeschreven in het wachtregister, tevens toegang te verlenen aan bepaalde categorieën van ambtenaren die rechtstreeks ressorteren onder de magistraten van de hoven en de rechtbanken van de Rechterlijke Orde.

Krachtens artikel 1, eerste lid, van het koninklijk besluit van 6 januari 1997 hebben enkel de magistraten van de hoven en de rechtbanken van de Rechterlijke Orde toegang tot de in het Rijksregister bewaarde gegevens betreffende de vreemdelingen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT