2 JUNI 2010. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de individuele geldelijke rechten van de personen bij arbeidsovereenkomst in dienst genomen als wetenschappelijk personeel in de federale wetenschappelijke instellingen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit ter ondertekening voor te leggen, sluit het lange proces af van herziening van de loopbanen en de weddeschalen van het personeel van het federaal administratief openbaar ambt dat in 2002 is begonnen.

Op 25 februari 2008 heeft Uwe Majesteit een besluit ondertekend houdende volledige hervorming van het geldelijke statuut van het statutaire wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen (FWI's). De erin vastgelegde weddeschaalverhoging voor die personeelsleden werd met terugwerkende kracht toegekend vanaf 1 december 2006.

Zowel de algemeen directeurs van de instellingen als de vakorganisaties hebben mij dan gevraagd de maatregel uit te breiden naar het contractuele wetenschappelijk personeel. Hoewel ik de sociale juistheid van die maatregel graag erken, ben ik gestuit op het feit dat zij noch gepland, noch gebudgetteerd was in de interdepartementale enveloppe voor de algemene herziening van de weddeschalen.

Gelet op de financiële crisis en de gevolgen die zij heeft gehad en nog altijd heeft voor de rijksbegroting, was het moeilijk extra begrotingskredieten vrij te maken. Op de Ministerraad is men evenwel tot overeenstemming gekomen om alle betrokken personen te doen genieten van de hervorming vanaf 1 januari 2010. De middelen daartoe zijn beschikbaar in de algemene uitgavenbegroting voor 2010.

In zijn advies over het ontwerp vraagt de Raad van State de Regering of de hervorming niet met terugwerkende kracht vanaf 1 december 2006 (cf. supra) diende te worden doorgevoerd.

Naast de budgettaire onmogelijkheid om aan die aanvraag tegemoet te komen, kan de Regering het argument aanvoeren dat alle leden van het contractuele wetenschappelijk personeel, of zij nu ten laste komen van de Staat, de eigen middelen van de instellingen of de federale onderzoeksprogramma's, zullen kunnen profiteren van de hervorming. Alle personeelsleden in dezelfde rechtstoestand worden dus op dezelfde manier behandeld.

De Raad van State heeft de Regering ook gevraagd het contractuele wetenschappelijk personeel te laten profiteren van de toegekende voordelen op het vlak van het geldelijk statuut aan het administratief personeel van niveau A, bij het koninklijk besluit van 19 november 2008 houdende vereenvoudiging van verscheidene reglementaire bepalingen betreffende de loopbaan van het Rijkspersoneel.

Die relevant lijkende aanvraag is evenwel voorbarig daar er nog niet is aan tegemoetgekomen voor het statutaire wetenschappelijk personeel : het ontwerp van hervorming is hangende bij de administratieve en budgettaire controle. Zodra die herziening voltooid is, kan bij de opstelling van de tekst van het ontwerp die aanvraag rechtstreeks op de betrokken contractuele personeelsleden worden toegepast.

Dat is het voorwerp van het ontwerp dat ik voorleg en dat voorzeker een stap vooruit is voor de leden van het contractuele wetenschappelijk personeel.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige

en zeer getrouwe dienaar.

De Minister van Wetenschapsbeleid,

Mevr. S. LARUELLE

2 JUNI 2010. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de individuele geldelijke rechten van de personen bij arbeidsovereenkomst in dienst genomen als...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT