Koninklijk besluit houdende reglementering van de postdienst, de 24 avril 2014

TITEL I. - Definities

Artikel 1. § 1. Tenzij anders is bepaald, hebben de uitdrukkingen die in dit besluit worden gebruikt, de betekenis die eraan is gegeven door artikel 131 van de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige overheidsbedrijven.

§ 2. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. voorzijde : de zijde van een postzending waarop het adres van de geadresseerde en de frankeerzone vermeld staat;

  2. port : synoniem van tarief wat de vergoeding betreft voor gewone prestaties voor het transport van een postzending;

  3. tarief : prijs voor de vergoeding voor een prestatie van een aanbieder van postdiensten;

  4. gevolmachtigde : persoon aangesteld om als tussenpersoon te dienen tussen de leden van een militaire of civiele gemeenschap en de aanbieder van postdiensten;

  5. Blindenschrift : i) de klankopnamen en het speciaal papier, uitsluitend bestemd voor het gebruik door de blinden, op voorwaarde dat deze voorwerpen verzonden zijn door een officieel erkende instelling voor blinden of geadresseerd zijn aan een dergelijke instelling, ii) de door een mechanische of andere behandeling verkregen afdrukken, iii) de open brieven en blindenschrift en de clichés die blindenschrifttekens dragen;

  6. de Wet : de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven.

    TITEL II. - Behandeling en bezorging van postzendingen

    HOOFDSTUK I. - Principes

    Art. 2. Onverminderd de mogelijkheid voor de aanbieders van postdiensten om bijkomende formules voor bezorging voor te stellen en onder voorbehoud van de toepassing van artikel 34 van dit besluit door de aanbieder van de universele dienst, worden de postzendingen bezorgd op het adres vermeld door de afzender.

    Art. 3. Geen enkele aanbieder van postdiensten is verplicht de postzendingen op de verdiepingen te bezorgen.

    De ingeschreven postzendingen bestemd voor personen met een beperkte mobiliteit of visuele beperking, worden wel bezorgd op verdiepingen behoudens andersluidende afspraken tussen de aanbieder van postdiensten en de bestemmeling.

    Art. 4. De aanbieder van postdiensten neemt de nodige maatregelen om de integriteit van de inhoud van de postzendingen tijdens hun behandeling en bezorging te garanderen.

    HOOFDSTUK II. - Brieven, briefkaarten en drukwerken

    Art. 5. Wordt als brief beschouwd :

  7. alle brievenpost zoals bedoeld in artikel 131, 8° van de Wet, van welke aard ook, verzonden zonder of in een al dan niet gesloten omslag, en die het karakter heeft van een actuele en persoonlijke, of als dusdanig te beschouwen mededeling;

  8. alle brievenpost die de afzender als brieven wil doen behandelen.

    Art. 6. § 1. Worden als briefkaarten beschouwd, alle zendingen bestaande uit een actuele en persoonlijke mededeling voorkomende op een zonder omslag verzonden kaart. Briefkaarten moeten rechthoekig zijn en uit karton of stevig papier vervaardigd zijn om de behandeling niet te hinderen en mogen geen uitstekende delen of delen in reliëf bevatten.

    § 2. De aanbieder van postdiensten kan in zijn algemene of bijzondere voorwaarden bijkomende voorwaarden bepalen van ondermeer operationele aard die van toepassing zijn voor briefkaarten.

    Art. 7. Als drukwerk worden beschouwd, de reproducties verkregen in meerdere identieke exemplaren door om het even welke werkwijze.

    De drukwerken mogen geen enkele aanduiding dragen, noch enig document bevatten dat het karakter heeft van een actuele en persoonlijke mededeling.

    Mogen op de drukwerken aangeduid worden, de naam en het adres van de afzender en de bestemmeling met of zonder vermelding van hoedanigheid, beroep en firmanaam, de plaats en de datum van verzending, de volg- en inschrijvingsnummers die betrekking hebben op haar voorwerp of op de bestemmeling alsmede andere, door de aanbieder van postdiensten toegelaten, aanduidingen.

    HOOFDSTUK III. - Bezorging van ingeschreven zendingen

    Art. 8. § 1. De ingeschreven zendingen worden bezorgd tegen aftekening door de geadresseerde of zijn gevolmachtigde waarvan de hoedanigheid zal worden aangetoond conform de bepalingen van artikel 19 van dit besluit, mits verificatie van de identiteit van de persoon die de zending ontvangt. Teneinde aan te tonen dat de identiteit wel degelijk werd gecontroleerd, zal de aanbieder van postdiensten een handgeschreven, fotografische of elektronische kopie nemen van het identiteitsstuk of eender welk bewijsmiddel gebruiken die het nuttig zal achten. Het bewijs van de verificatie van identiteit zal gedurende tenminste 13 maanden worden bewaard door de aanbieder van postdiensten.

    § 2. De ingeschreven zendingen bestemd voor een feitelijke vereniging of een maatschappij zonder rechtspersoonlijkheid worden afgegeven tegen aftekening door één van de vennoten of leden, of hun gevolmachtigde.

    § 3. Wanneer de door de afzender vermelde naam en het adres van de geadresseerde een handelsbenaming of een firmanaam van een rechtspersoon bevat, wordt de ingeschreven zending beschouwd als bestemd voor de rechtspersoon in kwestie.

    Art. 9. § 1. De aanbieder van postdiensten bezorgt een afgiftebewijs aan de afzender van een ingeschreven zending.

    § 2. Dit afgiftebewijs bevat ten minste de volgende informatie :

  9. de naam en het adres van de geadresseerde;

  10. het identificatienummer van de verzending;

  11. de naam en het adres van de aanbieder van postdiensten;

  12. de plaats en datum van afgifte;

  13. het type van ingeschreven zending en, desgevallend, de aanwezigheid van een ontvangstbewijs.

    Art. 10. § 1. De aanbieder van postdiensten geeft een ontvangstbewijs af aan de afzender van een ingeschreven zending indien de afzender voor deze optie heeft gekozen op het ogenblik van afgifte.

    § 2. Het ontvangstbewijs bevat ten minste de volgende informatie :

  14. de naam, de firmanaam en het adres van de aanbieder van postdiensten;

  15. de datum van afgifte van de verzending waarop het betrekking heeft;

  16. het identificatienummer van de zending;

  17. in geval van effectieve bezorging van de zending waarop het betrekking heeft, de naam en handtekening van de persoon die de zending ontvangt alsook de datum van deze inontvangstneming.

    Art. 11. § 1. Blindenschrift en de ermee gelijkgestelde voorwerpen mogen, op verzoek van de afzender, worden aangetekend zonder aanrekening van een bijkomend tarief voor de aantekening.

    § 2. Aangetekende stukpostzendingen van blindenschrift en de ermee gelijkgestelde voorwerpen mogen worden afgegeven door de tussenkomst van een postbode op dienstronde zonder aanrekening van een bijkomend tarief.

    Art. 12. De aangetekende postzendingen, alsmede die met een aangegeven waarde van ten hoogste 250 euro, geadresseerd in burgerlijke of militaire inrichtingen mogen, aan de eigenaar, bestuurder of burgerlijke of militaire gevolmachtigde van de inrichting worden afgegeven indien hij verklaart al de verantwoordelijkheid welke uit die afgifte kan voortvloeien op zich te nemen, à décharge van de aanbieder van postdiensten.

    Art. 13. Ingeschreven postzendingen waarvan het adres een advocaat, openbare gezagdrager of een voogd aanduidt bij wie de geadresseerde woonplaats gekozen heeft, mogen aan die persoon afgegeven worden.

    Art. 14. Onder voorbehoud van zelfstandig verklaarde minderjarigen, worden ingeschreven zendingen voor minderjarigen of verlengd minderjarigen, afgegeven door de aanbieder van postdiensten aan de personen onder wier gezag of hoede de ontvanger geplaatst is.

    Art. 15. Ingeschreven postzendingen worden tegen aftekening afgegeven aan de persoon die bevoegd is om ze in ontvangst te nemen. Is die persoon wettelijk onbekwaam, dan worden hem die postzendingen afgegeven in bijzijn van twee in de gemeente wonende en door de distributeur gekende personen. Deze personen bevestigen de afgifte op het aftekenbescheid.

    Geldt het echter een postzending met aangegeven waarde van meer dan 250 euro, dan kan de postale aanbieder beslissen dat de afgifte alleen plaats heeft aan het loket van het postaal servicepunt dat op het bij de geadresseerde achtergelaten bericht vermeld is

    Art. 16. Bij vruchteloze aanbieding aan huis van de ingeschreven zendingen wordt hiervan bericht achtergelaten. In dit geval kunnen ingeschreven zendingen, met uitzondering van de gerechtsbrieven waarvan de behandeling geregeld is in artikel 46 van het Gerechtelijk Wetboek, worden afgehaald op de plaats die vermeld is op het bericht gedurende een termijn van 15 dagen, de dag van aanbieding niet inbegrepen, onverminderd het recht van de aanbieder van postdiensten om andere mogelijkheden voor afhaling voor te stellen.

    Art. 17. Worden niet, op het adres van de geadresseerde afgegeven de postzendingen met aangegeven waarde van meer dan 750 euro. Die postzendingen kunnen binnen de bij artikel 16 bepaalde termijn afgehaald worden op de plaats die aangeduid is op een bij de geadresseerde achtergelaten bericht.

    Art. 18. Ingeschreven zendingen voor overleden personen worden afgegeven aan de rechthebbenden.

    HOOFDSTUK IV. - Volmachten

    Art. 19. § 1. De ingeschreven zendingen mogen slechts aan een gevolmachtigde van de bestemmeling (rechtspersoon of natuurlijk persoon) of aan de wettelijke vertegenwoordiger van een rechtspersoon afgegeven worden op voorlegging van een postvolmacht waaruit formeel de bevoegdheid blijkt om de postzendingen te ontvangen.

    § 2. Zonder afbreuk te doen aan de toepassing van de eerste paragraaf op de uitreiking van zulke titels, kunnen de betaling van postcheques, postassignaties, circulaire postcheques, postwissels, bankcheques of andere titels die een waarde vertegenwoordigen en de uitvoering van andere financiële verrichtingen niet worden geëist bij het enkel aanbieden van een postvolmacht.

    § 3. Wordt enkel beschouwd als postvolmacht krachtens dit besluit :

  18. de postvolmachtkaart afgegeven aan een organisatie of op naam van een persoon conform de voorschriften van paragraaf 5, die ten minste overeenstemt met het model dat is bijgevoegd bij dit besluit als bijlage 3;

  19. het officiële document van de Kruispuntbank van de Ondernemingen waarin de personen...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT