10 JUNI 2013. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 12 april 2012, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, betreffende de invoering van een hospitalisatieverzekering voor de bouwvakarbeiders die van een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoelag of een pensioen genieten en hun gezinsleden (1)

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 12 april 2012, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, betreffende de invoering van een hospitalisatieverzekering voor de bouwvakarbeiders die van een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoelag of een pensioen genieten en hun gezinsleden.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 10 juni 2013.

ALBERT

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

Mevr. M. DE CONINCK

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor het bouwbedrijf

Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 april 2012

Invoering van een hospitalisatieverzekering voor de bouwvakarbeiders die van een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoelag of een pensioen genieten en hun gezinsleden (Overeenkomst geregistreerd op 3 september 2012 onder het nummer 110876/CO/124)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied en definities

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst (hierna CAO) is van toepassing op de werkgevers van de ondernemingen die onder het Paritair Comité voor het bouwbedrijf ressorteren en op de arbeiders die zij tewerkstellen.

In deze CAO verstaat men onder :

  1. Arbeiders : arbeiders en arbeidsters;

  2. Gezinsleden : de partner en/of het kind van de arbeider op voorwaarde dat deze personen beantwoorden aan de definities vastgesteld in de overeenkomst hospitalisatieverzekering voor de gezinsleden van de bouwvakarbeiders, ingevoerd bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 18 november 2010, en dat ze aan de Belgische sociale zekerheid onderworpen zijn en bij een Belgisch ziekenfonds ingeschreven zijn;

  3. Fbz-fse Constructiv : "Fonds voor bestaanszekerheid van de werklieden uit het bouwbedrijf" fbz-fse Constructiv, dat de inrichter van de Hospitalisatieverzekering is;

  4. Verzekeraar : de verzekeringsmaatschappij waarmee de arbeiders en hun gezinsleden een overeenkomst op vrijwillige basis kunnen afsluiten (overeenkomst hospitalisatieverzekering als bijlage bij deze CAO);

  5. Werkloze met bedrijfstoeslag : arbeider die, na een ontslag door een werkgever bedoeld in het eerste lid van dit artikel, een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag geniet;

  6. Sectoraal Medisch Plan : het Sectoraal Medisch Plan voor de bouwvakarbeiders ingevoerd bij de CAO van 17 december 2009;

  7. Sectorale Hospitalisatieverzekering Gezinsleden : de sectorale hospitalisatieverzekering voor de gezinsleden van de bouwvakarbeiders, ingevoerd bij de CAO van 18 november 2010.

    HOOFDSTUK II. - Aard van het voordeel

    Art. 2. § 1. In uitvoering van artikel 3, 16° van zijn statuten, zoals gewijzigd bij collectieve arbeidsovereenkomst van 12 april 2012, is fbz-fse Constructiv de inrichter van een hospitalisatieverzekering voor de werklozen met bedrijfstoeslag en de gepensioneerde arbeiders, alsook voor hun gezinsleden.

    § 2. De werkloze met bedrijfstoeslag of de gepensioneerde arbeider staat in voor de betaling van de verzekeringspremie aan de verzekeraar.

    HOOFDSTUK III. - Aansluiting tot de hospitalisatieverzekering

    Afdeling 1. - De werkloze met bedrijfstoeslag

    of de gepensioneerde arbeider

    Art. 3. § 1. De werklozen met bedrijfstoeslag en de gepensioneerde arbeiders die als laatste werkgever een onderneming bedoeld in artikel 1 hebben gehad, kunnen met ingang van 1 juli 2012 een hospitalisatieverzekering onderschrijven tot verderzetting van de dekking van het Sectoraal Medisch Plan.

    § 2. Het onderschrijven van deze verzekering kan ten vroegste met ingang van de datum waarop de aansluitingsvoorwaarden van het in artikel 3, § 1 bedoelde Sectoraal Medisch Plan niet langer vervuld zijn.

    Art. 4. § 1. De arbeiders die in de periode tussen 1 oktober 2009 en 31 december 2011 toegetreden zijn tot een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag of het pensioen, kunnen met ingang van 1 juli 2012 ook de sectorale hospitalisatieverzekering onderschrijven wanneer ze gelijktijdig aan de volgende voorwaarden voldoen :

  8. tot een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag of het pensioen zijn toegetreden tussen 1 oktober 2009 en 31 december 2011

    - de datum van toetreding tot het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag is de startdatum van de toekenning van de bijkomende vergoeding door fbz-fse Constructiv;

    - de datum van de pensionering is de datum die bekend is in de officiële gegevens van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (PRM-gegevensstroom);

  9. als laatste werkgever een bedrijf gehad hebben dat ressorteert onder het Paritair Comité voor het bouwbedrijf;

  10. op de datum van de toetreding tot een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag of het pensioen aangesloten zijn bij het Sectoraal Medisch Plan.

    § 2. Ook de arbeiders die in de in artikel 4, § 1 bepaalde periode toegetreden zijn tot een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag of het pensioen en die voldeden aan de aansluitingsvoorwaarden van het in artikel 4, § 1, 3° bedoelde Medisch Plan, maar die gedekt waren door een medisch bedrijfsplan, kunnen de sectorale hospitalisatieverzekering eveneens onderschrijven met ingang van 1 juli 2012.

    Art. 5. De arbeiders die in de in artikel 4, § 1 bepaalde periode toegetreden zijn tot een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag of het pensioen en die een individuele verzekeringspolis afgesloten hebben, kunnen de sectorale hospitalisatieverzekering onderschrijven met ingang van de eerste contractuele vervaldag van de individuele verzekering na 1 juli 2012.

    De aansluiting bij de sectorale hospitalisatieverzekering gebeurt ten vroegste op de eerste dag van de maand van de contractuele vervaldag en ten laatste op 1 juli 2013.

    Afdeling 2. - Gezinsleden

    Art. 6. Op voorwaarde dat zijn gezinsleden aangesloten zijn bij de sectorale hospitalisatieverzekering Gezinsleden op datum van toetreding tot het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag of het pensioen, kan de werkloze met bedrijfstoeslag of de gepensioneerde arbeider bedoeld in artikel 3, bij het onderschrijven van de in artikel 3 bedoelde verzekering, ook kiezen voor de voortzetting van de dekking die zijn gezinsleden hebben.

    Art. 7. Als de gezinsleden op de ingangsdatum van de in artikel 3 bedoelde verzekering voor de werkloze met bedrijfstoeslag of gepensioneerde arbeider nog gedekt zijn door de sectorale hospitalisatieverzekering Gezinsleden, gaat de verzekering tot voortzetting van de dekking voor de gezinsleden pas in op de contractuele vervaldag van de sectorale hospitalisatieverzekering Gezinsleden.

    Art. 8. De werkloze met bedrijfstoeslag of de gepensioneerde arbeider bedoeld in artikel 4, kan bij het onderschrijven van de verzekering bedoeld in artikel 4 ook een sectorale hospitalisatieverzekering onderschrijven voor al zijn gezinsleden met ingang van 1 juli 2012.

    Art. 9. Voor de gezinsleden van een in artikel 4 bedoelde werkloze met bedrijfstoeslag of gepensioneerde arbeider die een individuele verzekeringspolis hebben afgesloten, kan deze sectorale hospitalisatieverzekering onderschreven worden met ingang van de eerste contractuele vervaldag van de individuele verzekering na 1 juli 2012.

    De aansluiting bij de sectorale hospitalisatieverzekering gebeurt vanaf de eerste dag van de maand van de contractuele vervaldag en ten laatste op 1 juli 2013.

    Art. 10. Wanneer de gezinsleden van de werkloze met bedrijfstoeslag of gepensioneerde arbeider zijn aangesloten bij de sectorale hospitalisatieverzekering en de gezinssituatie wijzigt, dan zijn de nieuwe gezinsleden in de zin van artikel 1, 2° vanaf de eerste dag van de maand waarin de wijziging plaatsvond, aangesloten bij de sectorale hospitalisatieverzekering.

    Afdeling 3. - Procedure

    Art. 11. § 1. De aansluiting is facultatief en gebeurt op vraag van de in artikel 1...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT