Besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap houdende hervorming van het consultatiebeleid voor kinderen (VERTALING)., de 9 juin 2004

TITEL I. - Definities en algemene bepalingen.

Afdeling 1. - Definities.

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. Decreet : het decreet van 17 juli 2002 houdende hervorming van de " Office de la Naissance et de l'Enfance ", afgekort " O.N.E. ";

  2. O.N.E. : de " Office de la Naissance et de l'Enfance " georganiseerd krachtens het decreet;

  3. Raad van bestuur : de raad van bestuur zoals bepaald in hoofdstuk III, afdeling 1 van het decreet;

  4. Wetenschappelijke raad :de wetenschappelijke raad zoals bepaald in hoofdstuk III, afdeling 4 van het decreet;

  5. College van de medische adviseurs-kinderartsen : adviesorgaan van de raad van bestuur en van het bestuur van de " O.N.E. " samengesteld uit medische adviseurs-kinderartsen van de verschillende subregio's;

  6. Subregionale comités : de subregionale comités zoals bedoeld in hoofdstuk III, afdeling 3 van het decreet;

  7. Subregionaal medisch college : het subregionaal medisch college zoals bedoeld in het organieke reglement van de raad van bestuur van de " O.N.E. ";

  8. Medisch adviseur : de medisch adviseur-kinderarts van de " O.N.E. " bevoegd voor het betrokken territoriaal ambtsgebied;

  9. Medische raad : het orgaan dat de zorgverstrekkende artsen van de " O.N.E. " vertegenwoordigt;

  10. Coördinator : de coördinator " begeleiding " van de " O.N.E. " belast met de omkadering van de " M.S.W.'s ";

  11. " M.S.W. " : de medisch-sociale werker van de " O.N.E. ";

  12. Structuur : het kinderhuis, het consultatiebureau voor kinderen van 0 tot en met 6 jaar, de medisch-sociale antenne of de periodieke consultatie zoals bedoeld in dit besluit;

  13. IM : de inrichtende macht van het kinderhuis, van de consultatie voor kinderen of de medisch-sociale antenne;

  14. Comité : het comité van het kinderhuis, consultatie voor kinderen of medisch-sociale antenne zoals bedoeld in titel III, afdeling 2 van dit besluit;

  15. Medisch boekje van het kind : het medisch boekje van het kind dat geldig is in de Franse Gemeenschap.

    Afdeling 2. - Erkende, toegelaten en gesubsidieerde structuren, georganiseerde structuren en sanitaire bussen.

    Art. 2. De " O.N.E. " erkent en subsidieert consultatiebureaus voor kinderen en kinderhuizen volgens de voorwaarden en de procedure bepaald door dit besluit of vastgesteld door de " O.N.E. " krachtens dit besluit.

    Art. 3. Volgens de voorwaarden en procedure bepaald door dit besluit of vastgesteld door de " O.N.E. " krachtens dit besluit kan de " O.N.E. " de organisatie van medisch-sociale antennes door een kinderhuis of een erkend consultatiebureau voor kinderen toelaten en subsidiëren.

    Art. 4. In noodgeval en bij gebrek aan een comité zoals bedoeld in titel III, afdeling 2 kan de " O.N.E. " periodieke consultaties organiseren.

    Art. 5. De " O.N.E. " kan een reizende dienst van sanitaire bussen inrichten in de plaatsen waar de structuur geen verbinding onderhoudt.

    Art. 6. De " O.N.E. " mag alle uitgaven doen die bepaald worden door dit besluit of krachtens dit besluit binnen de perken van de kredieten ingeschreven in zijn begroting.

    Art. 7. In het kader van zijn opdrachten kan de " O.N.E. " alleen of in in partnerschapsverband programma's of medisch-sociale projecten ontwikkelen. Deze kunnen structuren omvatten.

    Afdeling 3. - De opdrachten.

    Art. 8. De structuren en sanitaire bussen hebben als opdracht, in het kader van de preventieve geneeskunde, de gezondheid van kinderen van 0 tot en met 6 jaar te bevorderen, te volgen en te bewaren. Bovendien organiseren ze activiteiten met het oog op de steun voor ouderschap en de medisch-sociale preventie, liever in in partnerschapsverband met andere sociale diensten die actief zijn op het plaatselijk gebied.

    In dit kader verspreiden de structuren en de sanitaire bussen alle nuttige informatie en zijn, in voorkomend geval, een bevoorrechte tussenpersoon voor de thematische campagnes van de " O.N.E. ".

    De diensten zijn gratis bereikbaar voor al de gezinnen. Een steeds grotere aandacht wordt besteed aan de meest kwetsbare gezinnen.

    Art. 9. De consultatiebureaus voor kinderen voeren een project gezondheid-ouderschap uit zoals bepaald in afdeling 5 van deze titel.

    Ze organiseren vergaderingen tijdens dewelke de arts de kinderen onderzoekt die ingeschreven zijn bij de consultatiebureaus voor kinderen overeenkomstig de aanbevelingen van de " O.N.E. " en van het Ministerie van de Franse Gemeenschap. Deze beroepen zich op de Gids voor preventieve geneeskunde van de " O.N.E. ".

    Ze organiseren elke collectieve of individuele activiteit die past in het kader van het project gezondheid-ouderschap.

    Bovendien brengt de MSW thuisbezoeken of houdt hij permanentie overeenkomstig het vademecum van de MSW opgesteld door de " O.N.E. ".

    Art. 10. De consultatiebureaus voor kinderen kunnen aan elke vorm van overleg of van partnerschap deelnemen ter bevordering van de ontwikkeling van hun project gezondheid-ouderschap binnen de tijdslimiet van verstrekking van de MSW en van de geneesheer alsook van de financiële middelen waarover ze beschikken.

    De consultatiebureaus voor kinderen oefenen hun activiteiten prioritair uit ten gunste van de bevolking uit de buurt of uit de plaats waar ze gevestigd zijn en dit, zonder dat het verboden is kinderen in te schrijven die afkomstig zijn uit een andere buurt of uit een andere plaats.

    Art. 11. Onverminderd de bepalingen van artikel 32 moeten de consultatiebureaus voor kinderen regelmatig zorgen voor de opvang van gezinnen tijdens minstens 8 uur per week met inbegrip van de activiteit van medisch-sociale antennes in de gemeenten waarvan de bevolkingsdichtheid hoger is dan 180 inwoners/km2.

    Onverminderd de bepalingen van artikel 32 moeten de consultatiebureaus voor kinderen regelmatig zorgen voor de opvang van gezinnen tijdens minstens 4 uur per week met inbegrip van de activiteit van medisch-sociale antennes in de gemeenten waarvan de bevolkingsdichtheid lager of gelijk is aan 180 inwoners/km2.

    Art. 12. De kinderhuizen oefenen hun activiteiten uit op het grondgebied van een gemeente, van gemeenten die gezamenlijk het gemeentelijke overleg organiseren of wanneer artikel 33, tweede lid toegepast wordt in de bepaalde territoriale grondgebieden.

    De kinderhuizen voeren een project gezondheid-ouderschap uit, dat steunt op een partnersnetwerk zoals bepaald in afdeling 5 van deze titel.

    Hun project gezondheid-ouderschap omvat de bewoordingen van een partnerschapsverband met de gemeente, met andere diensten gebonden aan het jonge kind indien ze bestaan en met ten minste twee consultatiebureaus voor kinderen. Het project gezondheid-ouderschap van kinderhuizen heeft inzonderheid tot doel een net uitgaande van het partnerschap te organiseren en, in het bijzonder, diensten ingericht of gesubsidieerd door de " O.N.E. ". Door de coherentie van de activiteiten uitgeoefend door elke partner of gezamenlijk te verbeteren, heeft deze dienst als opdracht de bevolking een dienst te bewijzen die beter aangepast is aan haar behoeften. Voor de ontwikkeling van hun project gezondheid-ouderschap organiseren de kinderhuizen alle individuele of collectieve activiteiten die zij nodig achten binnen de tijdslimiet van verstrekking en de financiële middelen waarover ze beschikken.

    Bovendien brengt de MSW thuisbezoeken overeenkomstig het vademecum van de MSW opgesteld door de " O.N.E. ".

    Art. 13. Ten gunste van de bevolking uit de buurt of uit de plaats waar ze gevestigd zijn, zonder dat het verboden is kinderen in te schrijven die afkomstig zijn uit een andere buurt of een andere plaats, organiseren de kinderhuizen op de zelfde wijze als een consultatiebureau voor kinderen, vergaderingen tijdens dewelke de arts de kinderen onderzoekt die ingeschreven zijn volgens de nadere regels vastgesteld door de Gids voor preventieve geneeskunde.

    Art. 14. Onverminderd de bepalingen van artikel 32 moeten de kinderhuizen regelmatig zorgen voor de opvang van gezinnen tijdens minstens 12 uur per week met inbegrip van de activiteit van de medisch-sociale antennes in de gemeenten waarvan de bevolkingsdichtheid hoger is dan 180 inwoners/km2.

    Onverminderd de bepalingen van artikel 32 moeten de kinderhuizen regelmatig zorgen voor de opvang van gezinnen tijdens minstens 6 uur per week met inbegrip van de activiteit van de medisch-sociale antennes in de gemeente waarvan de bevolkingsdichtheid lager of gelijk is aan 180 inwoners/km2.

    Art. 15. De activiteiten van de medisch-sociale antennes passen in het kader van het project gezondheid-ouderschap van kinderhuizen of consultatiebureaus voor kinderen waarvan ze afhangen.

    De medisch-sociale antennes zorgen voor de universele dienst en de versterkte follow-up ten gunste van een meer beperkte bevolking. Het ritme van de medische raadplegingen georganiseerd door de medisch-sociale antenne wordt aangepast naargelang van het aantal ingeschreven kinderen. Het ritme van de onderzoekingen waarin voorzien wordt in de Gids voor preventieve geneeskunde kan worden aangepast aan het ritme van de zittingen voor medische raadplegingen.

    Art. 16. De periodieke raadplegingen en de sanitaire bussen zorgen ook voor de universele dienst en voor de versterkte follow-up. Het ritme van de reizende georganiseerde medische raadplegingen wordt aangepast naargelang van het aantal ingeschreven kinderen. Het ritme van de onderzoekingen waarin voorzien wordt in de Gids voor preventieve geneeskunde kan worden aangepast aan het ritme van de zittingen voor medische raadplegingen.

    Art. 17. De " O.N.E. " kan, inzonderheid via een openbare oproep, de organisatie van een periodieke raadpleging overbrengen naar een comité dat deze graag ten laste zou nemen. Vanaf dat ogenblik worden de bepalingen betreffende de erkenning of de toelating van dit besluit van toepassing.

    Art. 18. De sanitaire bus organiseert reizende medische raadplegingen in de zones die over geen structuur beschikken. De MSW's kunnen thuisbezoeken brengen of permanentie houden voor gezinnen die in de zones wonen waar de sanitaire bus een verbinding onderhoudt. Alleen of in...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT