1 FEBRUARI 2008. - Decreet tot wijziging van het havendecreet van 2 maart 1999 in relatie met het gemeentedecreet (1)

Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : Decreet tot wijziging van het havendecreet van 2 maart 1999 in relatie met het gemeentedecreet.

Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

Art. 2. Artikel 226 van het gemeentedecreet wordt vervangen door wat volgt :

"Artikel 226. Onder voorbehoud van de toepassing van andere wettelijke of decretale bepalingen, bestaan er drie vormen van gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen :

  1. het autonoom gemeentebedrijf;

  2. het gemeentelijke extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm;

  3. het autonoom gemeentelijk havenbedrijf.".

    Art. 3. Artikel 231 van hetzelfde decreet wordt opgeheven.

    Art. 4. In hetzelfde decreet wordt na artikel 247 een afdeling IV, bestaande uit artikel 247 bis , ingevoegd, die luidt als volgt :

    "Afdeling IV. - Het autonoom gemeentelijk havenbedrijf

    Artikel 247bis. De autonome gemeentelijke havenbedrijven zijn de havenbedrijven in de zin van het decreet van 2 maart 1999 houdende het beleid en het beheer van de zeehavens waarop de bepalingen inzake autonome gemeentelijke havenbedrijven van toepassing zijn.

    Met uitzondering van artikel 226 zijn de bepalingen van dit decreet niet van toepassing op de autonome gemeentelijke havenbedrijven.".

    Art. 5. De artikelen 263bis tot en met 263novies van de Nieuwe Gemeentewet worden, wat de havenbedrijven in de zin van het decreet van 2 maart 1999 houdende het beleid en het beheer van de zeehavens betreft, opgeheven.

    Art. 6. Het koninklijk besluit van 10 april 1995 tot bepaling van de activiteiten van industriële of commerciële aard waarvoor de gemeenteraad een autonoom gemeentebedrijf met rechtspersoonlijkheid kan oprichten, zoals gewijzigd bij het koninklijk besluit van 9 maart 1999, wordt, wat de havenbedrijven in de zin van het decreet van 2 maart 1999 houdende het beleid en het beheer van de zeehavens betreft, opgeheven.

    Art. 7. In artikel 2 van het decreet van 2 maart 1999 houdende het beleid en het beheer van de zeehavens, gewijzigd bij het decreet van 21 december 2001, wordt punt 15° opgeheven.

    Art. 8. In hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 22 december 1999, 21 december 2001, 7 mei 2004 en 24 december 2004, wordt een artikel 3 bis ingevoegd, dat luidt als volgt :

    "Artikel 3bis. De havenbedrijven hebben rechtspersoonlijkheid. De havenbedrijven nemen naar eigen keuze een rechtsvorm aan binnen het bestaande wettelijke instrumentarium, waaronder de rechtsvorm van autonoom gemeentelijk havenbedrijf zoals bepaald in hoofdstuk II, afdeling Ibis.".

    Art. 9. In artikel 4, § 2, van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 21 december 2001, worden de cijfers "31, 32 en 44" vervangen door de cijfers "31 en 32".

    Art. 10. In artikel 5 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  4. in § 1 worden de woorden "Onverminderd artikel 38 participeert het Vlaamse Gewest" vervangen door de woorden "Het Vlaamse Gewest participeert";

  5. in § 3 wordt het woord "eventueel" geschrapt.

    Art. 11. Artikel 6 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt :

    "Artikel 6. Voor zover de gelijkheid tussen eenzelfde groep van havengebruikers niet wordt verstoord, oefenen de havenbedrijven alle activiteiten uit die de uitoefening van de havenbestuurlijke bevoegdheden rechtstreeks of onrechtstreeks bevorderen, met inbegrip van het oprichten van ondernemingen of het deelnemen in publiek- of privaatrechtelijke rechtspersonen, hierna filialen te noemen.

    De oprichting van of deelname in een filiaal mag geen speculatief oogmerk nastreven en gebeurt in overeenstemming met het gelijkheidsbeginsel en met de regelgeving inzake mededinging en staatssteun.

    De rechtstreekse deelname in een filiaal is onderworpen aan de voorwaarde dat aan het havenbedrijf minstens één mandaat van bestuurder wordt toegekend.

    De bestuursorganen van de filialen rapporteren de jaarlijkse rekeningen en het jaarverslag met de jaarrekening aan de raad van bestuur van de betrokken havenbedrijven.".

    Art. 12. Aan artikel 9 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 21 december 2001, wordt een § 3 toegevoegd, die luidt als volgt :

    "§ 3. De havenbedrijven kunnen, op voorwaarde van bijzondere en omstandige motivering, zakelijke rechten vestigen op openbare domeingoederen voor zover die rechten niet kennelijk onverenigbaar zijn met de bestemming van die goederen.".

    Art. 13. In artikel 18, § 3, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 21 december 2001, wordt het jaartal "2004" vervangen door het jaartal "2010".

    Art. 14. In hoofdstuk II van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 21 december 2001, wordt een afdeling Ibis...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT