4 APRIL 2003. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 maart 1991 waarbij aan de griffiers van de hoven en rechtbanken van de Rechterlijke Orde toegang wordt verleend tot het Rijksregister van de natuurlijke personen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat wij U ter ondertekening voorleggen, is erop gericht de werkingssfeer uit te breiden van het koninklijk besluit van 14 maart 1991 waarbij aan de griffiers van de hoven en rechtbanken van de Rechterlijke Orde toegang wordt verleend tot het Rijksregister van de natuurlijke personen.

Kennelijk is het thans immers nodig dit koninklijk besluit aan te vullen opdat hoofdgriffiers, griffiers-hoofden van dienst, griffiers en adjunct-griffiers ook het identificatienummer van het Rijksregister van de natuurlijke personen kunnen aanwenden.

Er moet op worden gewezen dat de benaming « griffier-hoofd van de griffie » wordt afgeschaft en overeenkomstig artikel 2 van de wet van 17 februari 1997 wordt vervangen door de benaming « hoofdgriffier ».

De aanwending van het identificatienummer van het Rijksregister van de natuurlijke personen past in het kader van de inmiddels onontbeerlijk geworden algemene informatisering van de griffies van de hoven en rechtbanken.

Gelet op de aard zelf van de opdracht waarmee de griffies belast zijn, is het immers van belang dat de betrokkenen correct worden geïdentificeerd.

Deze taak, die respectievelijk aan de hoofdgriffiers, aan de griffiers-hoofden van dienst, aan de griffiers en aan de adjunct-griffiers is opgedragen, biedt aan de hoofdgriffiers en aan de griffiers-hoofden van dienst de mogelijkheid om de in artikel 1 omschreven bevoegdheid over te dragen aan een of meer schriftelijk en bij naam aangewezen griffiers of adjunct-griffiers.

Het identificatienummer van het Rijksregister mag alleen worden aangewend als identificatiemiddel van de dossiers, bestanden en registers die griffiers houden teneinde hun ambt te kunnen vervullen.

De lijst van de gemachtigde personen wordt permanent bijgehouden en ter beschikking gehouden van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Volgens advies 34.254/2 van 10 januari 2003 van de Raad van State zijn geen opmerkingen bij het ontwerp te maken.

Wij hebben de eer te zijn,

Sire,

van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaars,

De Minister van Binnenlandse Zaken,

A. DUQUESNE

De Minister van Justitie,

M. VERWILGHEN

4 APRIL 2003. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 maart 1991 waarbij aan de griffiers van de hoven en rechtbanken van de Rechterlijke Orde toegang wordt verleend tot het Rijksregister van de natuurlijke personen

ALBERT II, Koning der Belgen,

...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT