Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 mei 1997 van het Paritair Comité voor het glasbedrijf. - Tewerkstellingsakkoorden, de risicogroepen en het conventioneel brugpensioen in 1997 en 1998 (Overeenkomst geregistreerd op 16 juni 1997 onder het nummer 44224/COB/115, door de Minister van Tewerkstelling en Arbeid op 27 juni 1997..., de 12 mai 1997

TITEL I. - Toepassingsgebied.

Artikel 1. De huidige collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op alle werkgevers en werklieden die tot het Paritair Comité voor het glasbedrijf behoren.

Onder "werklieden" verstaat men zowel arbeiders als arbeidsters.

TITEL II. - Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid.

Art. 2. De huidige collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten in uitvoering van Hoofdstuk IV van Titel III van de wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen en van het koninklijk besluit van 24 februari 1997 houdende meer bepaalde maatregelen betreffende de tewerkstellingsakkoorden in toepassing van de artikelen 7, § 2, 30, § 2 en 33 van de wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen.

HOOFDSTUK I. - Loopbaanonderbreking.

Art. 3. Als maatregel ter bevordering van de werkgelegenheid gekozen in het algemeen kader voorzien in artikel 4 § 1 van het koninklijk besluit van 24 februari 1997 houdende meer bepaalde maatregelen inzake tewerkstellingsakkoorden in toepassing van de artikelen 7, § 2, 30, § 2 en 33 van de wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen, stellen de werkgevers een recht op volledige loopbaanonderbreking in uitgebreid tot 3 pct. van het aantal werklieden.

De uitvoeringsmodaliteiten van dit recht op volledige loopbaanonderbreking zijn deze voorzien bij de collectieve arbeidsovereenkomst nr 56 tot instelling van een beperkt recht op onderbreking van de beroepsloopbaan gesloten op 13 juli 1993 in de schoot van de Nationale Arbeidsraad en algemeen verbindend verklaard bij het koninklijk besluit van 17 november 1993.

Dit recht is voorbehouden aan de werklieden die minstens een jaar anciënniteit in de onderneming tellen.

Het aantal werklieden in loopbaanonderbreking wordt echter beperkt tot 10 pct. van het aantal werklieden tewerkgesteld in eenzelfde afdeling en /of eenzelfde beroep, behalve indien er een voordeligere maatregel paritair werd overeengekomen op bedrijfsniveau.

HOOFDSTUK II. - Recht op loopbaanonderbreking en bijstand in geval van ernstige ziekte.

Art. 4. Het recht op loopbaanonderbreking ingesteld door het koninklijk besluit van 6 februari 1997 in toepassing van de artikelen 7, § 2, 1° van de wet van 26 juli 1996, tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen, wordt volgens die modaliteiten bepaald, overeenkomstig artikel 2, § 2, van het bedoelde koninklijk besluit op de volgende wijze :

- het recht op loopbaanonderbreking wordt in dit kader beperkt tot een volledige onderbreking gedurende minimum zes maanden;

- haar toegang wordt beperkt tot de werklieden die minstens een jaar anciënniteit in de onderneming tellen.

Art. 5. Het recht op loopbaanonderbreking in geval van bijstand of verzorging van een gezins- of familielid dat lijdt aan een zware ziekte, ingesteld door bovenvermeld...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT