Ministerieel besluit genomen ter uitvoering van het koninklijk besluit van 22 mei 2014 betreffende het goederenvervoer over de weg, de 23 mai 2014

TITEL 1. - Ondernemingen gevestigd in België Toegang tot het beroep en uitoefening van het beroep

HOOFDSTUK 1. - Vakbekwaamheid

Afdeling 1. - Cursussen van vakbekwaamheid

Artikel 1. Het inschrijvingsgeld voor de cursussen ter voorbereiding van het examen van vakbekwaamheid, bedoeld in artikel 12 van de wet van 15 juli 2013 betreffende het goederenvervoer over de weg en houdende uitvoering van de Verordening (EG) nr. 1071/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels betreffende de voorwaarden waaraan moet zijn voldaan om het beroep van wegvervoerondernemer uit te oefenen en tot intrekking van Richtlijn 96/26/EG van de Raad en houdende uitvoering van de Verordening (EG) nr. 1072/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels voor toegang tot de markt voor internationaal goederenvervoer over de weg, hierna genoemd "de wet", met inbegrip van de handboeken, bedraagt ten hoogste 1.875 euro.

Onverminderd het bepaalde in het derde en het vierde lid, moet het inschrijvingsgeld bedoeld in het eerste lid worden overgeschreven op de rekening van een op grond van artikel 12 van de wet erkende opleidingsinstelling; die overschrijving moet bij de ontvangst van de door deze opleidingsinstelling toegezonden factuur gebeuren en is slechts terugbetaalbaar in geval van overmacht, ten belope van 60 procent.

Het inschrijvingsgeld bedoeld in het eerste lid wordt op 1 januari van elk jaar aangepast aan de evolutie van het gezondheidsindexcijfer overeenkomstig de volgende formule : basisinschrijvingsgeld vermenigvuldigd met het nieuwe indexcijfer en gedeeld door het aanvangsindexcijfer.

Voor de toepassing van het derde lid wordt onder "basisinschrijvingsgeld" verstaan het bedrag van het inschrijvingsgeld bedoeld in het eerste lid, onder "nieuw indexcijfer" het gezondheidsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing van het inschrijvingsgeld voorafgaat en onder "aanvangsindexcijfer", het gezondheidsindexcijfer van de maand december 2013.

Afdeling 2. - Examen van vakbekwaamheid

Onderafdeling 1. - Examencommissie

Art. 2. De examencommissie bedoeld in artikel 12, eerste lid, van de wet bestaat uit een voorzitter en een ondervoorzitter, beiden magistraat of professor van het hoger onderwijs of ambtenaar van ten minste rang A4, alsmede uit ten minste vier assessoren, die aangewezen worden wegens hun bijzondere bekwaamheid.

De ondervoorzitter vervangt de voorzitter bij verhindering van deze laatste.

Een ambtenaar van het bestuur dat bevoegd is voor het vervoer over de weg wordt tot secretaris van de examencommissie aangesteld door de leidend ambtenaar van dit bestuur. De secretaris heeft raadgevende stem.

Van de examencommissie kunnen geen lid zijn :

  1. de personen die het beroep van ondernemer van goederenvervoer over de weg of van tussenpersoon in het goederenvervoer uitoefenen, de personen die tewerkgesteld zijn in een onderneming die een van deze beroepen uitoefent en zij die er een mandaat uitoefenen;

  2. de personeelsleden van de beroepsorganisaties van de in 1° bedoelde sectoren.

    Art. 3. § 1. De voorzitter van de examencommissie bepaalt voor elk onderwerp of elke groep van onderwerpen de duur van de schriftelijke proef van het examen.

    § 2. De leden van de examencommissie die in plenaire zitting samenkomen, beraadslagen slechts rechtsgeldig indien ten minste de helft van de leden aanwezig is.

    De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of de ondervoorzitter van de examencommissie of, bij hun afwezigheid, door een assessor aangesteld door de aanwezige leden.

    De beslissingen van de examencommissie worden genomen bij meerderheid van stemmen; bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van de vergadering doorslaggevend.

    Onderafdeling 2. - Inhoud en frequentie van de examens Weging van de punten

    Art. 4. De weging van de punten tussen de verschillende onderdelen van het examen wordt als volgt vastgesteld :

  3. voor het onderdeel van de schriftelijke proef dat uit vragen over de theorie bestaat : 30 % van het totaal van de toe te kennen punten;

  4. voor het onderdeel van de schriftelijke proef dat uit oefeningen betreffende casestudies bestaat : 30 % van het totaal van de toe te kennen punten;

  5. voor de mondelinge proef : 40 % van het totaal van de toe te kennen punten.

    Art. 5. De examenzittingen vinden plaats volgens de noodwendigheden en ten minste eenmaal per jaar.

    Onderafdeling 3. - Voorafgaande formaliteiten van de examens

    Art. 6. De examenzittingen worden minstens één maand vóór de datum waarop ze zullen plaatsvinden aangekondigd in het Belgisch Staatsblad.

    Art. 7. § 1. De kandidaten zenden een aanvraag tot inschrijving aan de VZW Instituut wegTransport en Logistiek België. Deze aanvraag dient binnen de in de examenaankondiging gestelde termijn te gebeuren door middel van een formulier dat wordt afgegeven door de secretaris van de examencommissie.

    Het inschrijvingsgeld voor het examen bedraagt 345 euro. Onverminderd het bepaalde in het derde en het vierde lid moet dit bedrag worden overgeschreven op de rekening van de VZW Instituut wegTransport en Logistiek België bij ontvangst van de door deze instelling toegezonden factuur en is dit bedrag slechts terugbetaalbaar in geval van overmacht, ten belope van 85 procent.

    Het inschrijvingsgeld bedoeld in het tweede lid wordt op 1 januari van elk jaar aangepast aan de evolutie van het gezondheidsindexcijfer overeenkomstig de volgende formule : basisinschrijvingsgeld vermenigvuldigd met het nieuwe indexcijfer en gedeeld door het aanvangsindexcijfer.

    Voor de toepassing van het derde lid wordt onder "basisinschrijvingsgeld" verstaan het bedrag van het inschrijvingsgeld bedoeld in het tweede lid, onder "nieuw indexcijfer" het gezondheidsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing van het inschrijvingsgeld voorafgaat en onder "aanvangsindexcijfer", het gezondheidsindexcijfer van de maand december 2013.

    § 2. De houders van de in de tabel van bijlage 1 vermelde erkende kwalificaties van het hoger of technisch onderwijs worden vrijgesteld van het examen over de in de bijlage I, deel I, van de Verordening (EG) nr. 1071/2009 bedoelde onderwerpen die in de tabel worden aangegeven.

    De kandidaten die een vrijstelling van examen zoals bedoeld in het eerste lid inroepen, voegen een afschrift van hun diploma bij hun aanvraag.

    Art. 8. Bij het verstrijken van de termijn bepaald voor het indienen van de aanvragen tot inschrijving, sluit de secretaris van de examencommissie de lijst van de kandidaten af en roept hen op voor het examen. Bij de oproepingsbrief wordt een exemplaar van het door de examencommissie aangenomen examenreglement gevoegd.

    Art. 9. Na bij de leden van de examencommissie elk nuttig advies te hebben ingewonnen, stelt de voorzitter van de examencommissie de vragen van de schriftelijke proef vast en bepaalt, rekening houdend met de bepalingen van artikel 4, het respectieve belang van zowel de schriftelijke als de mondelinge onderwerpen of groepen van onderwerpen.

    Art. 10. Zo laat mogelijk vóór de schriftelijke proef wordt de vragenlijst, door toedoen van de secretaris van de examencommissie, afgedrukt op het aantal nodig geachte exemplaren. De exemplaren worden onder verzegelde omslag geplaatst en veilig weggeborgen.

    De examens worden afgenomen in het Nederlands, in het Frans of in het Duits, volgens de taal die de kandidaat in zijn aanvraag heeft vermeld.

    De kandidaat die geslaagd is voor de schriftelijke proef van een examenzitting en die zich niet aanmeldt voor de mondelinge proef van dezelfde zitting of die voor deze mondelinge proef niet slaagt, wordt enkel voor...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT