Verordening nr. 12-05 de organisatie van de Brusselse gemeenschapscentra, bekrachtigd bij Collegebesluit nr. 20122013-0169, de 29 novembre 2012

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Wettelijke basis

Artikel 1. Deze verordening regelt een aangelegenheid, bedoeld in artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet.

Begripsverklaring

Art. 2. De volgende begrippen worden in deze verordening gebruikt in de volgende betekenis :

(

  1. Gemeenschapscentra

Gemeenschapscentra zijn brede lokale en pluralistische instellingen in het Brussels hoofdstedelijk gewest, die zich richten tot de Nederlandstaligen en tot diegenen die aansluiting zoeken bij de Vlaamse gemeenschap. Het zijn lokale ankerpunten van het Nederlandstalig gemeenschapsleven. De Vlaamse Gemeenschapscommissie is de erkennende overheid van deze centra, die een werking ontplooien met het oog op gemeenschapsvorming, cultuurparticipatie en cultuurspreiding ten behoeve van de lokale bevolking en met bijzondere aandacht voor culturele diversiteit.

(b) VZW Gemeenschapscentrum

De VZW Gemeenschapscentrum is de vereniging die het lokale gemeenschapscentrum bestuurt in functie van de werking, zoals bepaald in het convenant dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie afsluit met elk van de VZW's Gemeenschapscentrum.

(c) Gemeenschapsforum

De verenigingen, organisaties, instellingen, initiatieven, projecten en burgers uit de lokale gemeenschap, die aan de hand van verschillende methodieken en werkvormen, aangepast aan de lokale realiteit, worden geraadpleegd en actief bij de werking van het gemeenschapscentrum worden betrokken. Hun bijdragen vormen de basis voor de lokale invulling van de missie en doelstellingen van het gemeenschapscentrum.

(d) Entiteit gemeenschapscentra

De entiteit Gemeenschapscentra bestaat uit de 22 gemeenschapscentra en de staf van de entiteit.

(e) Cultuurcentrum Brussel

Onder de noemer Cultuurcentrum Brussel ontwikkelt de entiteit gemeenschapscentra voor de bovenlokale werking een inhoudelijk programma.

(f) Lokaal cultuurbeleid

Het cultuurbeleid zoals bij decreet geregeld, wordt door de lokale partners (het gemeenschapscentrum, de bibliotheek en de gemeentelijke dienst Nederlandstalige Cultuur) ontwikkeld en uitgewerkt in het lokaal cultuurbeleidsplan. Het cultuurbeleidsplan bestaat minimaal uit een gemeenschappelijke deel, waarin de samenwerking tussen de lokale partners wordt beschreven.

(g) Gemeentelijk adviesorgaan voor cultuur

De gemeentelijke cultuurraad die het lokaal cultuurbeleidsplan adviseert.

(h) Werkjaar

Het werkjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december van hetzelfde jaar.

(i) Beleidsplan

Het beleidsplan van het gemeenschapscentrum beschrijft de invulling van de hierna omschreven algemene doelstellingen en heeft een duur van zes jaar.

Doelstelling

Art. 3. Deze verordening heeft tot doel de relaties van de gemeenschapscentra met de lokale overheid en de erkennende overheid, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, alsmede hun samenhang, te organiseren zodat de doelstellingen van de gemeenschapscentra harmonieus en efficiënt kunnen gerealiseerd worden binnen de Vlaamse decreet- en regelgeving.

Art. 4. Het College sluit ter uitvoering van deze verordening met elke VZW Gemeenschapscentrum een convenant af. In deze convenant wordt bepaald welke werking het gemeenschapscentrum in het kader van het Cultuurcentrum Brussel realiseert, en welke infrastructurele, personele en financiële middelen de Vlaamse Gemeenschapscommissie ter beschikking stelt. De wederzijdse rechten en plichten inzake het beheer van het gemeenschapscentrum worden hierin...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT