Koninklijk besluit op de boekhouding, de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening van openbare vastgoedbevaks, en tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 april 1995 met betrekking tot vastgoedbevaks., de 21 juin 2006

HOOFDSTUK I. - De boekhouding, de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening van openbare vastgoedbevaks.

Afdeling I. - Toepassingsgebied.

Artikel 1. De bepalingen van hoofdstuk I zijn van toepassing op de Belgische openbare instellingen voor collectieve belegging als bedoeld in artikel 17 van de wet van 20 juli 2004 betreffende bepaalde vormen van collectief beheer van beleggingsportefeuilles die hebben geopteerd voor de categorie van toegelaten beleggingen als bedoeld in artikel 7, eerste lid, 5° van diezelfde wet.

Afdeling II. - Jaarrekening en geconsolideerde jaarrekening.

Art. 2. Voor elk boekjaar, beginnend op of na 1 januari 2007, stellen de in artikel 1 bedoelde vennootschappen hun enkelvoudige jaarrekening op met toepassing van de internationale standaarden voor jaarrekeningen die op balansdatum door de Europese Commissie zijn goedgekeurd met toepassing van artikel 3 van de Verordening 1606/2002/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 juli 2002 betreffende de toepassing van internationale standaarden voor jaarrekeningen.

De in artikel 1 bedoelde vennootschappen hebben de mogelijkheid om de in het vorige lid bedoelde standaarden voor de opstelling van hun enkelvoudige jaarrekening toe te passen vanaf de boekjaren, beginnend op of na 1 januari 2005.

Art. 3. De in artikel 1 bedoelde vennootschappen die met toepassing van artikel 2 hun enkelvoudige jaarrekening opstellen met toepassing van de internationale standaarden voor jaarrekeningen, stellen de enkelvoudige balans en resultatenrekening op overeenkomstig de schema's opgenomen in hoofdstuk 1 van de bijlage bij dit besluit.

De posten van de balans en de resultatenrekening mogen worden weggelaten wanneer ze niet dienstig zijn voor het betrokken boekjaar of halfjaar.

De posten van de balans en de resultatenrekening worden aangepast, weggelaten of aangevuld indien dergelijke wijziging kan gerechtvaardigd worden door nieuwe of gewijzigde internationale standaarden of, in uitzonderlijke gevallen, door de specifieke activiteit of transacties van de vennootschap.

Art. 4. De in artikel 1 bedoelde vennootschappen kunnen de geconsolideerde balans en resultatenrekening opstellen overeenkomstig de schema's opgenomen in hoofdstuk 2 van de bijlage bij dit besluit, vanaf de boekjaren beginnend op of na 1 januari 2005.

Art. 5. De artikelen 22 tot 105, 170 en 172 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen zijn niet van toepassing op de in artikel 1 bedoelde vennootschappen die met toepassing van artikel 2 hun enkelvoudige jaarrekening opstellen met toepassing van de internationale standaarden voor jaarrekeningen.

Afdeling III. Diverse bepalingen.

Art. 6. De in artikel 1 bedoelde vennootschappen die een geconsolideerde jaarrekening opstellen of die met toepassing van artikel 2 hun enkelvoudige jaarrekening opstellen met toepassing van de internationale standaarden voor jaarrekeningen, dienen voor de toepassing van artikel 52 van het koninklijk besluit van 10 april 1995 met betrekking tot vastgoedbevaks onder schuldenlast te verstaan : alle rubrieken van de " Verplichtingen " in de balans met uitsluiting van de posten " I. Langlopende verplichtingen - A Voorzieningen ", " I. Langlopende verplichtingen - C. Andere langlopende financiële verplichtingen - Indekkingsinstrumenten ", " I. Langlopende verplichtingen - F. Uitgestelde belastingen - Verplichtingen ", " II. Kortlopende verplichtingen - A. Voorzieningen ", " II. kortlopende verplichtingen - C. Andere kortlopende financiële verplichtingen - Indekkingsinstrumenten " en " II. Kortlopende verplichtingen - F. Overlopende rekeningen " zoals opgenomen in de bij dit besluit gevoegde schema's.

Art. 7. De in artikel 1 bedoelde vennootschappen die met toepassing van artikel 2 hun enkelvoudige jaarrekening opstellen met toepassing van de internationale standaarden voor jaarrekeningen, dienen ten minste het positieve verschil tussen de volgende bedragen uit te keren als vergoeding van het kapitaal :

- 80 % van het bedrag bepaald volgens het schema opgenomen in hoofdstuk 3 van bijlage bij dit besluit; en

- de netto-vermindering in het boekjaar van de schuldenlast van de vennootschap zoals bedoeld in artikel 6.

Art. 8. § 1. Artikel 52, § 1, tweede lid van het koninklijk besluit van 10 april 1995 met betrekking tot vastgoedbevaks is niet van toepassing op de in artikel 1 bedoelde vennootschappen die een geconsolideerde jaarrekening opstellen of die met toepassing van artikel 2 hun enkelvoudige jaarrekening opstellen met toepassing van de internationale standaarden voor jaarrekeningen.

§ 2. De artikelen 57 en 60 tot 62 van het hetzelfde besluit zijn niet van toepassing op de in artikel 1 bedoelde vennootschappen die met toepassing van artikel 2 hun enkelvoudige jaarrekening opstellen met toepassing van de internationale standaarden voor jaarrekeningen.

HOOFDSTUK II. - Wijzigingsbepalingen met betrekking tot het koninklijk besluit van 10 april 1995 met betrekking tot vastgoedbevaks.

Art. 9. Artikel 33, § 3, wordt vervangen door de volgende paragraaf :

" § 3. De personen die de controle hebben over de vennootschap die de activiteit van vastgoedbelegging beoefent vóór haar vergunningsaanvraag, verbinden er zich toe om binnen een periode van 1 jaar na de inschrijving, over te gaan tot een openbaar aanbod tot verkoop of een openbaar aanbod tot inschrijving van tenminste 30 % van de stemrechtverlenende effecten van de vennootschap bestaande na afloop van het aanbod. Deze personen verbinden er zich toe het openbaar aanbod tot verkoop of openbaar aanbod tot inschrijving te verrichten tegen een redelijke prijs. De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen beoordeelt de redelijkheid van de verkoopprijs of van de inschrijvingsprijs onder meer op basis van de waarde van de inventaris van de vennootschap die naar aanleiding van de inschrijving van de bevak werd bepaald.

Het eerste prospectus dat de bevak na het verkrijgen van de vergunning bekend maakt en die niet het openbaar aanbod tot verkoop of het openbaar aanbod tot inschrijving betreft, vermeldt de in het eerste lid bedoelde verbintenissen.

Wanneer de in het eerste lid bedoelde personen deze verbintenissen niet naleven of wanneer de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen oordeelt dat de bedoelde verkoopprijs of inschrijvingsprijs niet redelijk is, kan de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen de beslissingen nemen als bedoeld in artikel 92 van de wet van 20 juli 2004 betreffende bepaalde vormen van collectief beheer van beleggingsportefeuilles.

De in het eerste lid bedoelde verbintenissen zijn niet vereist wanneer de betreffende vennootschap vóór de datum van inwerkingtreding van dit besluit in België reeds een openbaar beroep heeft gedaan op risicodragend kapitaal. ".

Art. 10. § 1. Artikel 42 van hetzelfde besluit wordt aangevuld met de volgende paragraaf :

" § 4. Met betrekking tot het beleggings- risicospreidingscriterium dat slaat op de identiteit van de huurder of de gebruiker van vastgoed, wordt de vastgoedbevak geacht te voldoen aan het risicospreidingsvereiste bedoeld in de eerste paragraaf, ten belope van het onderdeel van het beleggingsrisico dat gedekt wordt door een lange termijn verbintenis van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte als huurder of gebruiker van de betrokken goederen.

Voor de toepassing van het vorige lid worden internationale publiekrechtelijke instellingen waarin één of meer lidstaten van de Europese Economische Ruimte deelnemen en regionale overheden van een lidstaat, gelijkgesteld met een lidstaat van de Europese Economische Ruimte. "

§ 2. Artikel 43 van hetzelfde besluit wordt aangevuld met de volgende paragraaf :

" § 6. De begrenzing bedoeld in § 1 is, voor wat betreft het beleggingsrisico dat slaat op de identiteit van de huurder of de gebruiker van het vastgoed, niet van toepassing op vastgoed dat gedekt wordt door een lange termijn verbintenis van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte als huurder of gebruiker van de betrokken goederen.

Voor de toepassing van het vorige lid worden internationale publiekrechtelijke instellingen waarin één of meer lidstaten van de Europese Economische Ruimte deelnemen en regionale overheden van een lidstaat, gelijkgesteld met een lidstaat van de Europese Economische Ruimte. "

Art. 11. In artikel 52 § 1, eerste lid van hetzelfde besluit wordt het cijfer " 50 " vervangen door het cijfer " 65 ".

HOOFDSTUK III. - Inwerkingtreding.

Art. 12. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art. 13. Onze Minister van Financiën is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 21 juni 2006.

ALBERT

Van Koningswege :

De Minister van Financiën,

  1. REYNDERS

    BIJLAGE.

    Art. N. Bijlage bij het koninklijk besluit op de boekhouding, de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening van openbare vastgoedbevaks, en tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 april 1995 met betrekking tot de vastgoedbevaks.

    HOOFDSTUK 1. - Schema's van de enkelvoudige jaarrekening, onderverdeling en omschrijving van de rubrieken.

    Deel 1. Schema's van de enkelvoudige jaarrekening.

    Afdeling 1. - Balansschema.

    ACTIVA.

    1. Vaste Activa.

  2. Goodwill.

  3. Immateriële vaste activa.

  4. Vastgoedbeleggingen.

  5. Projectontwikkelingen.

  6. Andere materiële vaste activa.

  7. Financiële vaste activa.

  8. Vorderingen financiële leasing.

  9. Handelsvorderingen en andere vaste activa.

    1. Uitgestelde belastingen - activa.

    2. Vlottende activa.

  10. Activa bestemd voor verkoop.

  11. Financiële vlottende activa.

  12. Vorderingen financiële leasing.

  13. Handelsvorderingen.

  14. Belastingvorderingen en andere vlottende activa.

  15. Kas en kasequivalenten.

  16. Overlopende rekeningen.

    TOTAAL ACTIVA.

    TOTAAL EIGEN VERMOGEN.

  17. Kapitaal.

  18. Uitgiftepremies.

  19. Ingekochte eigen aandelen (-).

  20. Reserves.

  21. Resultaat.

  22. Impact op de reële waarde van geschatte mutatierechten en -kosten bij hypothetische...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT