29 NOVEMBER 2001. - Koninklijk besluit waarbij aan de Vrije Universiteit Brussel mededeling van informatiegegevens uit het Rijksregister van de natuurlijke personen wordt verleend in het kader van de geconcerteerde onderzoeksactie naar de eindeloopbaanproblematiek bij de inwoners van het Vlaamse Gewest

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat wij de eer hebben Uwe Majesteit ter ondertekening voor te leggen, strekt ertoe mededeling van informatiegegevens uit het Rijksregister aan de Vrije Universiteit Brussel (V.U.B.) te verlenen in het kader van een onderzoek naar de eindeloopbaanproblematiek.

De rechtsgrond van het ontwerp van besluit wordt gevormd door artikel 5, tweede lid, b), van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen.

De vakgroep Sociologie van de V.U.B. (TOR) belast zich met dit onderzoek, dat verricht wordt voor rekening van het Ministerie van Sociale Zaken in het kader van een geconcerteerde onderzoeksactie naar de eindeloopbaanproblematiek. In het kader van dit onderzoek wordt een representatieve steekproef uitgevoerd om over de geschetste problematiek gefundeerde uitspraken te kunnen doen.

De survey die op basis van deze steekproef zal worden uitgevoerd moet toelaten uitspraken te doen over de perspectieven die mensen tussen 45 en 65 jaar hebben op het verdere verloop van hun (professionele) levensloop en hoe zij in de toekomst hun tijd wensen te besteden. Er zal ook gepeild worden naar de factoren die een invloed hebben op de bereidheid om al dan niet nog te willen werken en de manier waarop deze mensen omgaan met werkdruk. Het onderzoek spitst zich voornamelijk toe op de verwachtingen met betrekking tot het loopbaaneinde, en de economische, sociale en culturele factoren die deze verwachtingen beïnvloeden.

De werkwijze die bij het onderzoek gebruikt zal worden kan omschreven worden als volgt : de selectie gebeurt in twee fasen. In een eerste fase worden op basis van het bevolkingscijfer een nader te bepalen aantal gemeenten van het Vlaams Gewest op toevallige wijze geselecteerd. Binnen de bevolking van deze gemeenten wordt dan de eigenlijke steekproeftrekking uitgevoerd met een selectie-algoritme dat gebaseerd is op de principes van de systematische trekking met aselect begin. Deze werkwijze heeft als doel het aantal gemeenten waarin veldwerk zal moeten worden verricht, in de mate van het mogelijke te beperken. Op die wijze zullen vier steekproeven van telkens 1 200 personen, in totaal van 4 800 personen, worden getrokken.

De eerste groep van 1 200 personen wordt dan gebruikt voor het oorspronkelijke veldwerk; uit de overige groepen wordt geput voor substitutie bij non-respons.

In concreto dient de VUB-vakgroep Sociologie te beschikken over de gegevens van vier maal 1 200 inwoners van het Vlaamse Gewest, allen van Belgische nationaliteit, tussen 45 en 65 jaar oud (namelijk inwoners tussen 44 en 64 jaar oud in 2001), die in twee fasen toevallig worden geselecteerd.

De steekproef beperkt zich in een eerste fase tot inwoners van het Vlaamse Gewest. Zodra de nodige budgettaire middelen beschikbaar zullen zijn, zal eenzelfde onderzoek worden verricht in de andere Gewesten.

Om de steekproef op een wetenschappelijk verantwoorde wijze te kunnen samenstellen vraagt de vakgroep Sociologie van de V.U.B. de mededeling van de informatiegegevens opgesomd in artikel 3, eerste lid, 1°, 2°, 3°, 4° en 5° van de organieke wet van 8 augustus 1983 op het Rijksregister.

De mededeling van die informatiegegevens is verantwoord omwille van de volgende redenen :

- de kennis van het informatiegegeven vermeld onder 1° (naam en voornamen) en 5° (hoofdverblijfplaats) is uiteraard noodzakelijk opdat de personen die deel uitmaken van de steekproef ondervraagd zouden kunnen worden;

- de kennis van het informatiegegeven vermeld onder 2° (geboortedatum) en 3° (geslacht) is noodzakelijk om de steekproef te kunnen samenstellen uit een representatief staal van de bevolking;

- de kennis van het informatiegegeven vermeld onder 4° (nationaliteit) is eveneens noodzakelijk aangezien alleen personen van Belgische nationaliteit ondervraagd zullen worden.

Overeenkomstig artikel 6, eerste lid, 3°, van het koninklijk besluit van 3 april 1995 tot vaststelling van de voorwaarden waaraan de instellingen bedoeld in artikel 5, tweede lid, b), van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen moeten voldoen om mededeling te verkrijgen van informatiegegevens die in dit register opgenomen zijn, preciseert artikel 4, eerste lid, van het ontworpen besluit, dat wat het bewaren van de informatiegegevens uit het Rijksregister betreft, deze gedurende één jaar vanaf de steekproeftrekking zullen worden bewaard en hierna zullen worden vernietigd.

De Regering heeft nagegaan of de nodige voorzorgen genomen werden om de bescherming van het privé-leven van de personen waarop de informatiegegevens die verkregen werden door mededeling uit het Rijksregister betrekking hebben, te waarborgen :

  1. het blijkt dat de aanvraag om mededeling van informatiegegevens op alle punten voldoet aan de voorwaarden gesteld door het voormelde koninklijk besluit van 3 april 1995 :

    - de Vrije Universiteit Brussel beschikt over rechtspersoonlijkheid (artikel 1, eerste lid, 1°);

    - de vakgroep Sociologie van de V.U.B. beschikt over het nodige personeel en over de nodige technische middelen (artikel 1, eerste lid, 2°). Met de van het Ministerie van Sociale Zaken ontvangen middelen, heeft de onderzoekseenheid zowel wetenschappelijk bevoegd personeel aangetrokken, als zich de nodige technische middelen aangeschaft. De onderzoekseenheid is niet alleen volledig geïnformatiseerd, maar kan ook een beroep doen op de krachtige main-frames van het rekencentrum van de Vrije Universiteit Brussel, en heeft de beschikking over de nodige software om de surveygegevens te analyseren...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT