1 SEPTEMBER 2006. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 1 december 2005, gesloten in het Paritair Comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden, betreffende de beroepsindeling en de lonen (1)

ALBERT II, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden;

Op de voordracht van Onze Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 1 december 2005, gesloten in het Paritair Comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden, betreffende de beroepsindeling en de lonen.

Art. 2. Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 1 september 2006.

ALBERT

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

P. VANVELTHOVEN

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden

Collectieve arbeidsovereenkomst van 1 december 2005

Beroepsindeling en lonen (Overeenkomst geregistreerd op 4 april 2006 onder het nummer 79295/CO/323)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en werknemers van de ondernemingen die tot de bevoegdheid behoren van het Paritair Comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden.

Onder "werknemers" wordt verstaan : de mannelijke en vrouwelijke bedienden, arbeiders en dienstboden.

HOOFDSTUK II. - Beroepsindeling

Art. 2. § 1. De werknemers worden in 4 groepen ingedeeld :

  1. bedienden;

  2. arbeiders;

  3. conciërges;

  4. dienstboden.

§ 2. Deze groepen zijn op hun beurt opgedeeld in categorieën rekening houdend met de uitgeoefende functies en met de criteria zoals hierna verder bepaald :

Groep 1 : Bedienden

Art. 3. De groep 1 "Bedienden" is in 4 categorieën ingedeeld :

Categorie 1 : (Normale aanvangsleeftijd = 19 jaar) Onder leiding en toezicht uitoefenen van taken en functies van het minste niveau, die door de wet of de rechtbank worden erkend als zijnde van intellectuele aard.

Het gaat hier dus om functies die géén persoonlijke initiatieven vergen, doch worden uitgevoerd volgens duidelijk vooraf vastgestelde regels. (Afdrukker - Klasseerder - Repetitieve en eenvoudige administratieve werkzaamheden, enz.)

Categorie 2 : (Normale aanvangsleeftijd = 21 jaar) Het correct uitvoeren van eenvoudig en weinig afwisselend werk dat, wegens een rechtstreeks toezicht, slechts beperkte verantwoordelijkheid meebrengt.

Taken en functies waarbij een korte leertijd voldoende is om de vereiste vaardigheid te verwerven. (Receptie -Archiefbeheerder - Ervaren typist - Eenvoudig schrijf- en rekenwerk - Boekhoudbediende - Facturist, enz.)

Categorie 3 : (Normale aanvangsleeftijd = 23 jaar) Het zelfstandig uitvoeren van afwisselend werk dat doorgaans initiatief en redenering vereist en bovendien de verantwoordelijkheid voor de uitvoering vergt. (Portefeuille-beheerder - Bijwonen en leiden algemene vergadering mede-eigendom - meertaligheid - Verkopen en/of verhuren van vastgoed - Technisch beheerder van gebouwen - Schaderegeling - Planningbediende - Detailtekenaar, enz.)

Categorie 4 : (Normale aanvangsleeftijd = 25 jaar) Meer afwisselend zelfstandig werk waarvoor meer dan gemiddeld vakbekwaamheid en bovendien initiatief en verantwoordelijkheidsbesef vereist zijn. Moet bekwaam zijn al het mindere werk van de eigen specialiteit uit te voeren, al de elementen voor het hem toevertrouwde werk te verzamelen, gebeurlijk geholpen door bedienden van de vorige categorieën. Moet dus leiding kunnen geven. (Afdelingshoofd - Boekhouder - Secretariaat op directieniveau - Vertaler - Loondienst, enz.)

Art. 4. Algemene opmerkingen bij deze functieclassificatie voor bedienden :

§ 1. De functies of werkzaamheden die in elke categorie zijn aangegeven gelden als...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT