14 FEBRUARI 2008. - Omzendbrief betreffende de bewijsstukken

Aan de Dames en Heren,

de Voorzitters en de Leden van de Gemeentecolleges,

de Voorzitters en de Leden van de Provinciecolleges,

de Voorzitters van de Intercommunales,

de Voorzitters van de projectverenigingen,

de Voorzitters van de autonome gemeentebedrijven,

de Voorzitters van de autonome provinciebedrijven

Aan mevrouw en de heren Provinciegouverneurs

Ter informatie aan de Dames en Heren :

Provinciegriffiers,

Gemeentesecretarissen,

Gemeenteontvangers

Plaatselijke ontvangers

Dames,

Heren,

Het decreet van 22 november 2007, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 21 december 2007, wijzigt een aantal bepalingen van het Wetboek van de plaatselijke democratie en de decentralisatie die betrekking hebben op de uitoefening van het administratief toezicht op de lokale overheden om de uitoefening ervan te optimaliseren.

Uit de toepassing van het toezichtsdecreet van 1 april 1999 is gebleken dat de volgende wijzigingen moeten aangebracht worden.

Ten eerste wordt het toepassingsgebied van het administratief toezicht uitgebreid tot de nieuwe beheerswijzen zoals de autonome gemeentebedrijven en provinciebedrijven, alsook de projectverenigingen.

Vervolgens, als bijzonder goedkeuringstoezicht, wordt de toezichtsbevoegdheid over de gemeentelijke beslissingen betreffende de deelneming aan een publiek- of privaatrechtelijke vereniging of vennootschap, de oprichting van een autonoom gemeentebedrijf of beheersdelegaties aan andere publiek- of privaatrechtelijke structuren of aan een natuurlijke persoon, aan de Waalse Regering toegekend zodat zij een algemeen beeld van de para-lokale werkelijkheid kan krijgen en zo een coherente analyse kan maken.

De provinciale rekeningen maken voortaan het voorwerp uit van een goedkeuringstoezicht uitgeoefend door de Waalse Regering.

Uit zorg voor de efficiëntie en de vereenvoudiging gaan bepaalde akten van het bijzonder goedkeuringstoezicht over naar het algemeen vernietigingstoezicht als akten die verplicht overdraagbaar zijn.

Het gaat hier om de leningswaarborgen en de aanwijzing van de leden van de beheersorganen en van het college van controleurs der rekeningen en/of de revisor in de intercommunales.

De aanvullende belasting op de personenbelasting en de belastingenopcentiemen op de onroerende voorheffing worden ook van het bijzonder goedkeuringstoezicht naar het algemeen verplicht toezicht overgedragen om de gemeenten en provincies de mogelijkheid te geven om de termijnen inzake aanneming en inwerkingtreding van hun reglement tot vaststelling van het percentage van deze opcentiemen beter te beheren.

Voor het algemeen vernietigingstoezicht tenslotte, bestaat de wijziging in de bepaling van een lijst van akten die door de plaatselijke besturen overgedragen moeten worden.

Worden hiermee bedoeld, de overheidsopdrachten, de toekenning van bezoldigingen aan de mandatarissen en de leden van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT