28 FEBRUARI 2002. - Koninklijk besluit houdende wijziging van het koninklijk besluit van 20 juni 1989 betreffende de Hoge Raad van Financiën, gewijzigd bij koninklijk besluit van 10 augustus 1998

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

In uitvoering van de bijzondere wet van 16 januari 1989 betreffende de financiering van de Gemeenschappen en de Gewesten, gewijzigd bij de bijzondere wet van 16 juli 1993 tot vervollediging van de federale staatsstructuur en bij de bijzondere wet van 13 juli 2001 tot herfinanciering van de gemeenschappen en uitbreiding van de fiscale bevoegdheden van de gewesten en van het Wetboek van inkomstenbelastingen 1992, inzonderheid van de artikelen 464 tot en met 470bis, heb ik de eer Uwe Majesteit een ontwerp van koninklijk besluit houdende wijziging van het koninklijk besluit van 20 juni 1989 betreffende de Hoge Raad van Financiën, gewijzigd bij koninklijk besluit van 10 augustus 1998, voor te leggen.

Het koninklijk besluit van 20 juni 1989 betreffende de Hoge Raad van Financiën reorganiseerde de bestaande Raad teneinde rekening te houden met de nieuwe structuren van de Staat.

Het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 regelt in de artikelen 464 tot 470bis de aanvullende belasting op de personenbelasting die kan gevestigd worden door de Lokale besturen.

De Federale Overheid acht het aangewezen een betere controle te voorzien op de overdracht van die federaal geïnde fiscale ontvangsten.

Onderhavig ontwerp van koninklijk besluit voorziet in de oprichting, in de schoot van de Hoge Raad van Financiën, van een vierde permanente afdeling « Controle op de overdracht van federaal geïnde fiscale ontvangsten » die ermee belast is jaarlijks advies uit te brengen betreffende de toepassing van de wettelijke en reglementaire bepalingen inzake de overdracht van federaal geïnde fiscale ontvangsten aan de Lokale besturen.

De Gewesten en de Gemeenschappen hebben in het Overlegcomité van 13 juli 2001 hun goedkeuring gehecht aan het voorstel om, binnen de Hoge Raad van Financiën, een vierde permanente afdeling op te richten, waarin ook vertegenwoordigers van de Gewesten en de Gemeenschappen zullen zetelen. Gelet op die goedkeuring is voldaan aan de procedure die geregeld wordt bij artikel 92ter, eerste lid, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen.

Het ontwerp van koninklijk besluit voorziet in een gelijk aantal vertegenwoordigers van enerzijds de Federale Overheid en anderzijds de Gemeenschappen en de Gewesten.

Teneinde de Lokale besturen bij de controle van de werkzaamheden van de afdeling te betrekken zal de Minister van Financiën de Gewesten uitnodigen elk twee deskundigen aan te duiden die de leden van de afdeling bij de uitvoering van hun taak kunnen bijstaan.

Het raadplegen van externe deskundigen wordt voorzien door de artikelen 15 en 16 van het koninklijk besluit van 20 juni 1989.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

van uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige

en zeer getrouwe dienaar,

De Minister van Financiën,

D. REYNDERS

ADVIES 32.069/2/V VAN DE AFDELING WETGEVING VAN DE RAAD VAN STATE

De Raad van State, afdeling wetgeving, tweede vakantiekamer, op 27 juli 2001 door de Minister van Financiën verzocht hem binnen een termijn van ten hoogste drie dagen, van advies te dienen over een ontwerp van koninklijk besluit van "houdende wijziging van het koninklijk besluit van 20...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT