9 FEBRUARI 2011. - Koninklijk besluit betreffende de biobrandstoffen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat wij de eer hebben aan Uwe Majesteit voor te leggen strekt ertoe om de procedures vast te stellen met betrekking tot het controleren en de validatie van de jaarlijkse verslagen waarvan sprake in artikel 5, g) en j) van de wet van 10 juni 2006 betreffende de biobrandstoffen. Het treffen van een koninklijk besluit is voorzien in artikel 4, § 6 van de vorenvermelde wet (deze paragraaf werd toegevoegd bij artikel 45 van de wet houdende fiscale en diverse bepalingen (I) van 29 december 2010).

De Ministerraad van 19 mei 2010 (zie de notificatie betreffende punt 15) heeft zich akkoord verklaard met :

- het wijzigen van de wet van 10 juni 2006 zodat daarin een systeem van passende bestraffing wordt opgenomen voor de erkende productie-eenheden die het lastenboek in verband met de bevoorrading van grondstoffen van Europese oorsprong niet naleven;

- het aanwijzen van de diensten op welke de Commissie tot erkenning van biobrandstoffen beroep kan doen om haar controlebevoegdheden te optimaliseren.

Met het bepaalde in het onderhavige artikel wordt aan gezegd akkoord uitvoering gegeven. Zo zal een beslissing om tot gehele of gedeeltelijke jaarlijkse validatie over te gaan, vergezeld gaan van een specifieke procedure alsmede van specifieke straffen; bovendien zullen controletaken worden toevertrouwd aan de Administratie der douane en accijnzen. Het treffen van de bedoelde bepalingen is noodzakelijk om de procedures inzake controle en validatie te verbeteren betreffende de verslagen die de inzake biobrandstoffen geselecteerde operatoren jaarlijks bij de Commissie tot erkenning van biobrandstoffen moeten indienen.

In deze ontwerptekst werd met de door de Raad van State, in zijn advies nr. 49.042/1 op 11 januari 2011, gemaakte opmerkingen rekening gehouden.

Ik heb de eer te zijn,

Sire, van uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige

en zeer getrouwe dienaar,

De Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën,

D. REYNDERS

ADVIES 49.042/1 VAN 11 JANUARI 2011 VAN DE AFDELING WETGEVING VAN DE RAAD VAN STATE

De RAAD VAN STATE, afdeling Wetgeving, eerste kamer, op 13 december 2010 door de Minister van Financiën verzocht hem, binnen een termijn van dertig dagen, van advies te dienen over een ontwerp van koninklijk besluit « betreffende de biobrandstoffen », heeft het volgende advies gegeven :

Rekening houdend met het tijdstip waarop dit advies gegeven wordt, vestigt de Raad van State de aandacht op het feit dat, wegens het ontslag van de regering, de bevoegdheid van deze laatste beperkt is tot het afhandelen van de lopende zaken. Dit advies wordt evenwel gegeven zonder dat wordt nagegaan of dit ontwerp in die beperkte bevoegdheid kan worden ingepast, aangezien de afdeling Wetgeving geen kennis heeft van het geheel van de feitelijke gegevens welke de regering in aanmerking kan nemen als ze te oordelen heeft of het vaststellen of het wijzigen van een verordening noodzakelijk is.

Strekking en rechtsgrond van het ontwerp

  1. De wet van 10 juni 2006 betreffende de biobrandstoffen heeft een verlaagd tarief inzake accijnzen ingevoerd voor energieproducten waarvan het percentage biobrandstof dat zij bevatten exclusief voortkomt van erkende productie-eenheden. Luidens artikel 3 van de wet wordt de erkenning verleend « door de Administratie der douane en accijnzen na aanwijzing door de Commissie tot erkenning, en na het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT