Facultatief Protocol behorend bij het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten. (Vertaling), de 19 décembre 1966

Artikel 1. Een Staat die partij is bij het Verdrag en die partij wordt bij dit Protocol erkent de bevoegdheid van het ComitÈ kennisgevingen van individuele personen die onder zijn rechtsmacht vallen en die beweren het slachtoffer te zijn van schending door die Staat, die partij is, van enig in dat Verdrag genoemd recht, in ontvangst te nemen en te behandelen. Het comitÈ neemt geen kennisgeving in ontvangst indien deze betrekking heeft op een Staat die partij is bij het Verdrag doch niet tevens partij is bij dit Protocol.

Art. 2. Met inachtneming van de bepalingen van artikel 1 kunnen individuele personen die beweren dat enig in het Verdrag genoemd hun toekomend recht geschonden is en die alle hun ter beschikking staande nationale rechtsmiddelen hebben uitgeput, het ComitÈ een schriftelijke kennisgeving ter behandeling doen toekomen.

Art. 3. Het ComitÈ verklaart elke krachtens dit Protocol toegezonden kennisgeving die anoniem is of welker inzending het beschouwt als misbruik van het recht zodanige kennisgevingen in te zenden of die het in strijd acht met de bepalingen van het Verdrag niet ontvankelijk.

Art. 4. 1. Met inachtneming van de bepalingen van artikel 3, brengt het ComitÈ alle hem krachtens het bepaalde in dit Protocol toegezonden kennisgevingen onder de aandacht van de Staat die partij is bij dit Protocol, waarvan wordt beweerd dat hij enige bepaling van het Verdrag overtreedt.

  1. Binnen zes maanden doet de ontvangende Staat het ComitÈ schriftelijke uiteenzettingen of verklaringen toekomen waarin de zaak en het rechtsmiddel dat eventueel door die Staat is toegepast nader worden toegelicht.

    Art. 5. 1. Het ComitÈ behandelt krachtens dit Protocol ontvangen kennisgevingen in het licht van alle hem door de betrokken persoon en de betrokken Staat die partij is ter beschikking gestelde schriftelijke gegevens.

  2. Het ComitÈ neemt geen door een individuele persoon ingezonden kennisgeving in behandeling dan nadat het zich ervan heeft overtuigd dat :

    1. dezelfde aangelegenheid niet reeds wordt onderzocht volgens een andere procedure van internationaal onderzoek of internationale regeling;

    2. de betrokken persoon alle beschikbare binnenlandse rechtsmiddelen heeft uitgeput.

    Dit is evenwel niet het geval indien de toepassing der rechtmiddelen onredelijk lange tijd vergt.

  3. Het ComitÈ komt in besloten zitting bijeen voor de behandeling van krachtens dit Protocol ingezonden kennisgevingen.

  4. Het ComitÈ maakt zijn inzichten bekend aan de desbetreffende Staat die partij is en aan de betrokken persoon.

    Art. 6. In zijn krachtens artikel 45 van het Verdrag uitgebrachte jaarverslag neemt het ComitÈ een samenvatting op van zijn uit dit Protocol voortvloeiende werkzaamheden.

    Art. 7. Zolang de doelstellingen van resolutie 1514 (XV), betreffende de Verklaring inzake het verlenen van onafhankelijkheid aan koloniale landen en volkeren, op 14 december 1960 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangenomen, niet zijn verwezenlijkt, beperken de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT