22 JANUARI 2013. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 april 2007 betreffende de procedure voor en de praktische regels in verband met de werking van de Ethische Commissie voor het aanbieden van betalende diensten via elektronische-communicatienetwerken

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Dit besluit beoogt enkele praktische aanpassingen door te voeren aan de procedures voor de Ethische Commissie voor het aanbieden van betalende diensten via elektronische-communicatienetwerken (hierna ook : de « Ethische Commissie » of « de Ethische Commissie voor de telecommunicatie ») en de presentievergoedingen toegekend aan haar leden te brengen op een niveau dat aansluit bij het niveau van presentiegelden dat normaal wordt toegekend binnen de federale overheid.

Artikelsgewijze bespreking

Artikel 1 geeft alsnog uitvoering aan het commentaar dat de afdeling wetgeving van de Raad van State gaf in zijn advies nr. 42.279/4 van 7 februari 2007 over de definities, opgenomen in artikel 1 van het koninklijk besluit van 1 april 2007.

Kort samengevat was de Raad van State in dat advies van oordeel dat de in het koninklijk besluit gegeven definities onverenigbaar waren met de wettelijke bevoegdheid voorbehouden aan de Ethische Commissie om te bepalen wat een « betalende dienst via een elektronische-communicatienetwerk » is en wie een dergelijke dienst aanbiedt.

Conform de in het advies van 7 februari 2007 opgenomen analyse, is de Ethische Commissie in haar eerste uitspraken (die onder meer de presentatie van de tariefvermeldingen in reclames betrof) overigens afgeweken van de definities in het besluit van 1 april 2007.

Zoals uitgewezen in een nota van de Ethische Commissie aan de voogdijminister ligt de regeling voor presentiegelden toegekend aan de leden van de Ethische Commissie niet in lijn met de regelingen die terzake gelden voor andere federale commissies, instituten, enzovoort. De presentievergoedingen worden door middel van artikel 2 dan ook opgetrokken tot een redelijk niveau en de voorwaarden voor het bekomen van die vergoedingen worden versoepeld.

Gelet op de bevoegdheden van de Kanspelcommissie ten aanzien van de mediaspelen bedoeld in Hoofdstuk IV/2 van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers en om correct te kunnen oordelen over de toepassing van artikel 57 van het koninklijk besluit van 9 februari 2011 tot vaststelling van de Ethische Code voor de telecommunicatie, is het noodzakelijk dat het secretariaat tevens een verzoek tot onderzoek kan richten tot de Kansspelcommissie. Artikel 3 van dit besluit beoogt dit te realiseren.

Artikel 4 beoogt de geviseerde artikelen aan te passen aan de omstandigheid dat artikel 17 van de wet van 31 mei 2011 houdende diverse bepalingen een bijkomende procedurestap in artikel 134 van de wet van 13 juni 2005 heeft ingevoerd (met name het opstellen door het secretariaat van een schriftelijk verslag en het in aanmerking nemen van de eventuele...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT