13 SEPTEMBER 2013. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie vleesbewerker

De Vlaamse Regering,

Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 juli 2011;

Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming, gegeven op 21 augustus 2013;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 2 september 2013;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel en de Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport;

Na beraadslaging,

Besluit :

Artikel 1. De beroepskwalificatie van vleesbewerker, ingeschaald op niveau 3 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt erkend. De beschrijving, opgenomen in bijlage, die bij dit besluit is gevoegd, omvat de definitie en de bijbehorende competenties.

Art. 2. De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, en de Vlaamse minister bevoegd voor het tewerkstellingsbeleid zijn, ieder wat hem of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 13 september 2013.

De minister-president. van de Vlaamse Regering,

K. PEETERS

De Vlaamse minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel,

P. SMET

De Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport,

Ph. MUYTERS

Bijlage. Beschrijving van de beroepskwalificatie van vleesbewerker (m/v) (BK0058) als vermeld in artikel 1.

  1. GLOBAAL

    1. Titel

      `Vleesbewerker (m/v)'

    2. Definitie

      `Het bewerken van diverse soorten vlees volgens de geldende regels van voedselveiligheid en hygiëne teneinde het opdelen en afwerken in commerciële en/of verkoopklare stukken en/of het verdelen in porties.'

    3. Niveau

      3

    4. Jaartal

      2013

  2. COMPETENTIES

    2.1 Opsomming competenties

    * Ontvangt en controleert vers vlees (Id 25575)

    - Gaat de aanwezigheid van etiketten en/of keurmerken na

    - Kijkt het vlees na op verkleuring, vet, onreinheden,...

    - Meet de pH-waarde en de temperatuur

    - Houdt rekening met het allergenenbeleid (allergeen: een bestanddeel van een natuurlijke of kunstmatige stof die allergische reacties kan veroorzaken)

    - Onderneemt actie in geval van niet-conformiteit

    - Stockeert volgens het FIFO-principe (First In, First Out) en volgens bestemming

    - Respecteert bij stockage de diersoort

    - Sorteert volgens de diersoort

    - Respecteert de vooropgestelde temperatuur

    * Doet een eerste verwerking van het vlees en slaat het op in de koelruimte (Toevoeging door arbeidsmarktactoren) (co 00395)

    - Stemt de techniek en het materieel af op de opdracht

    - Bewerkt en/of verdeelt het vlees in porties volgens opdracht

    - Respecteert de diersoort, organen bij de volgorde van bewerking

    - Ontvliest, ontzwoerdt volgens de typologie van de stukken

    - Maakt het vlees productieklaar

    - Gaat de temperatuur in de koelruimte na

    - Respecteert de vooropgestelde temperatuur

    - Sluit de koelruimte af

    * Werkt hygiënisch en voedselveilig (Id 16246 / autocontrolegids)

    - Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen

    - Draagt werk- en beschermkledij volgens de hygiënische richtlijnen

    - Controleert de staat van het materieel

    - Stemt de techniek en het materieel af op de opdracht

    - Ruimt de werkplek en het materieel...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT