28 OKTOBER 2010. - Ordonnantie van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering die de milieu- en energiewetgeving in overeenstemming brengt met de regels van Richtlijn 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt

MEMORIE VAN TOELICHTING

Richtlijn 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt (hierna de dienstenrichtlijn genoemd) wil de toepassing garanderen van de bepalingen van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU) met betrekking tot de vrijheid van vestiging en het vrij verrichten van diensten (artikel 49 en 56 VwEU).

De richtlijn verplicht de lidstaten om de geschikte wettelijke en reglementaire maatregelen voor de afschaffing van elke beperking op het vrij verrichten van diensten en op de vrijheid van vestiging van onderdanen van andere lidstaten tegen uiterlijk 28 december 2009 goed te keuren.

Ze legt de lidstaten ook op een aantal praktische maatregelen door te voeren, zoals één-loketten voor de dienstverleners, elektronische procedures en administratieve samenwerking.

Daarnaast voert ze vernieuwende instrumenten in, zoals het onderzoek van de nationale wetgeving en het proces van wederzijdse beoordeling.

In verband met de goedkeuring van de wettelijke en reglementaire maatregelen die nodig zijn voor de omzetting en toepassing van de dienstenrichtlijn in de rechtsorde van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden voornamelijk de twee volgende stappen gezet :

- goedkeuring van een horizontale' ordonnantie met hoofdzakelijk de algemene en autonome bepalingen van de richtlijn;

- goedkeuring van sectorale teksten die dienen om de bestaande Brusselse wetgeving in overeenstemming te brengen met de regels van de richtlijn; elke Minister werd ermee belast om in zijn bevoegdheidsdomein de voornoemde sectorale teksten op te stellen.

Dit ontwerp van ordonnantie wil de bestaande Brusselse milieu- en energiewetgeving dus in overeenstemming brengen met de regels van de dienstenrichtlijn.

Dat werk is in verscheidene stappen gebeurd. Bij de eerste stap werd bepaald welke teksten uit de Brusselse milieu- en energiewetgeving in de toepassingssfeer van de dienstenrichtlijn vielen.

Vervolgens werden de teksten die binnen de toepassingssfeer van die richtlijn bleken te vallen, geanalyseerd om te onderzoeken of hun bepalingen al dan niet in overeenstemming waren met de regels van die richtlijn.

Tot slot werden in de bepalingen die niet in overeenstemming met de regels van de dienstenrichtlijn bleken te zijn de nodige aanpassingen doorgevoerd.

Dit ontwerp van ordonnantie werd tegelijkertijd met een ontwerp van besluit opgesteld dat hetzelfde doel heeft maar dat dient om de bepalingen van reglementaire aard aan te passen.

Er werd ook gebruik gemaakt van het transversale karakter van dit ontwerp van ordonnantie, enerzijds om louter vormwijzigingen door te voeren en anderzijds om maatregelen van administratieve vereenvoudiging te treffen, ingegeven door bepalingen van de dienstenrichtlijn, ten aanzien van bepalingen die niet in de toepassingssfeer van die richtlijn vallen.

Tot slot moet deze ontwerpordonnantie dringend goedgekeurd worden. Op 24 juni 2010 heeft de Europese Commissie immers een met redenen omkleed advies aan de Belgische overheid bezorgd wegens het niet-meedelen van nationale maatregelen ter omzetting van de bovengenoemde richtlijn binnen de opgelegde termijn en een aanhangigmaking van het Hof van Justitie van de Europese unie - met de zware financiële sancties die uit een veroordeling door het Hof zouden kunnen voortvloeien - zou vrij spoedig moeten volgen indien alle bepalingen voor de omzetting van de richtlijn niet snel van kracht zijn.

Ordonnantie van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering die de milieu- en energiewetgeving in overeenstemming brengt met de regels van Richtlijn 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt.

TOELICHTING BIJ DE ARTIKELEN

Artikel 1.

Die vermelding is verplicht geworden door artikel 8, tweede lid, van de wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse Instellingen.

Artikel 2.

Sinds 8 november 1991 houden alle richtlijnen die in het interne recht van de lidstaten moeten worden omgezet, de verplichting in om in de omzettingsteksten een verwijzing op te nemen naar de omgezette richtlijn. Artikel 44, § 1, lid 3 van de dienstenrichtlijn voorziet in een dergelijke verplichting.

Om aan dit vereiste te voldoen, raadt de afdeling Wetgeving van de Raad van State als beste methode aan om de verwijzing naar de omgezette richtlijn in een artikel van intern recht op te nemen dat tot de omzetting overgaat.

Er wordt ook aangegeven dat de omzetting niet volledig is. Naast dit ontwerpbesluit is het immers ook nodig om andere Brusselse teksten goed te keuren opdat de omzetting van de dienstenrichtlijn in de rechtsorde van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volledig zou zijn.

Artikelen 3 tot 9.

De artikelen 3 tot 9 voeren, ingegeven door artikel 8, § 1, van de dienstenrichtlijn, de mogelijkheid in om verschillende instrumenten waarin de ordonnantie van 5 maart 2009 betreffende het beheer en de sanering van verontreinigde bodems voorziet via elektronische weg mee te delen.

Artikel 10.

Dit artikel verbetert enkele vormfouten in artikel 22, § 1, van de ordonnantie van 7 juni 2007 betreffende de energieprestatie en het binnenklimaat van de gebouwen gewijzigd door de ordonnantie van 14 mei 2009 betreffende de erkenning van EPB-adviseurs.

Die verbeteringen zullen voor een beter begrip van de teksten zorgen, vooral dan de verbetering van de afwijkingen tussen de Nederlandse en de Franse tekst.

Artikel 11.

De ordonnantie van 16 mei 2002 betreffende de sterilisatie van zwerfkatten is momenteel niet in overeenstemming met de regels van de dienstenrichtlijn.

Immers :

- de inschrijving op de lijst van de « Conseil régional d'expression française de l'Ordre des médecins vétérinaires » of van de « Nederlandstalige Gewestelijke Raad der Dierenartsen« is een bovenmatige vereiste, aangezien iedere dierenarts die bij een orde is ingeschreven, kan garanderen de beoogde doelstellingen bij die handeling te verwezenlijken;

- enkel de dierenartsen die « hun...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT