31 MEI 2011. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 december 2009 tot wijziging van het koninklijk besluit van 7 maart 2007 betreffende de kennisgeving van elektronische-communicatiediensten en -netwerken

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het voorliggende ontwerp betreft de operatoren met een jaaromzet van minder dan één miljoen euro. Deze operatoren zijn momenteel het jaarlijkse recht voor een openbaar elektronisch communicatienetwerk of voor een openbare telefoondienst overeenkomstig artikel 8, § 1, van het koninklijk besluit van 7 maart 2007 verschuldigd. Dat recht bedraagt euro 12.150 en wordt geïndexeerd.

In concreto zijn de betrokken operatoren kleine doorverkopers; in enkele gevallen gaat het om netten of diensten die zich nog in een experimentele fase bevinden en waar bijvoorbeeld de aangesloten abonnees familieleden en kennissen zijn van de operator in kwestie.

Er dient op gewezen te worden dat het momenteel in het koninklijk besluit van 7 maart 2007 voorziene jaarlijkse recht de facto een wezenlijk deel van de jaarlijkse omzet van de betreffende operatoren bedraagt, en in een aantal gevallen zelfs de totale winstcijfers van een volledig jaar overschrijdt.

Er moet gevreesd worden dat dit zal leiden tot de stopzetting van de activiteiten van een aantal van deze kleine operatoren : verschillende van deze operatoren meldden het Instituut immers dat zij dergelijke bedragen niet kunnen betalen en zichzelf genoodzaakt zullen zien de activiteiten stop te zetten indien deze bedragen betaald zouden moeten worden.

Een dergelijk gevolg zou onredelijk zijn en wordt voorkomen door onderhavig ontwerp.

Om die reden werd door de Koning het besluit van 10 december 2009 genomen dat kleine operatoren de mogelijkheid bood om een verminderd jaarlijks recht te betalen. Deze regeling was echter beperkt tot 2010. Het is nodig om deze te verlengen in 2011. Om deze overgang naadloos te laten verlopen werd in navolging van het advies van de Raad van State bepaald dat dit ontwerp uitwerking heeft vanaf 31 december 2010.

Dit zijn, Sire, de voornaamste bepalingen van het besluit dat aan Uwe Majesteit ter goedkeuring wordt voorgelegd.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige

en zeer getrouwe dienaar,

De Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

V. VAN QUICKENBORNE

Advies 49.513/4 van 4 mei 2011 van de afdeling Wetgeving van de Raad van State

De Raad van State, afdeling Wetgeving, vierde kamer, op 11 april 2011 door de Minister van Telecommunicatie, verzocht hem, binnen een termijn van dertig dagen, van advies te dienen over een ontwerp van koninklijk besluit « tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 december 2009 tot wijziging van het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT