Koninklijk besluit houdende goedkeuring der nieuwe onderrichtingen voor de geneesheren, de apothekers en de drogisten. (Voor de nog niet in Nederlands vertaalde beschikkingen, zie Franse versie) (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 01-01-1984 en tekstbijwerking tot 22-12-2006)., de 31 mai 1885

Art. M. NOTA : Originele tekst alleen in het Frans gepubliceerd.

Gewijzigd bij:

Art. 15. Onverminderd het bepaalde in artikel 21 van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de geneeskunst, de verpleegkunde, de paramedische beroepen en de geneeskundige commissies en onverminderd de reglementering betreffende de verdovende middelen, de psychotrope stoffen en de giftstoffen, dient het voorschrift de volgende inlichtingen te bevatten :

- de naam en het adres van de geneesheer of van de beoefenaar van de tandheelkunde, die het voorschrift opmaakt;

- het erkenningsnummer bij het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV);

- de (voornaam en de naam) van de patiënt, de posologie van het geneesmiddel en, indien nodig, de aanduiding dat het geneesmiddel bestemd is voor een kind of voor een baby;

- (de handtekening van de voorschrijver.)

(Voor zover de van kracht zijnde reglementering een vernieuwing van een voorschrift toelaat, mag een voorschrift slechts worden vernieuwd, indien de voorschrijver het aantal en de termijn der toegelaten vernieuwingen voluit vermeld heeft.)

(Behoudens in geval van uitdrukkelijk verbod van de arts vermeld op het voorschrift, is de hernieuwing van de aflevering van anticonceptieve geneesmiddelen voor humaan oraal gebruik op basis van oestroprogestatieve associaties of op basis van enkel progestagenen, toegelaten onder de volgende voorwaarden :

- de hernieuwing van de aflevering gebeurt op schriftelijke, gedagtekende en ondertekende aanvraag van de patiënt;

- de hernieuwing van de aflevering gebeurt gedurende twaalf maanden te rekenen vanaf de dag van de opstelling van het voorschrift en dit voor maximum twaalf toedieningscycli, te rekenen met inbegrip van het oorspronkelijke voorschrift;

- de hernieuwing van de aflevering geschiedt rekening houdende met de voorgeschreven posologie;

- de hernieuwing van de aflevering wordt ingeschreven in het register bedoeld in artikel 33 van het koninklijk besluit van 31 mei 1885 houdende goedkeuring der nieuwe onderrichtingen voor de geneesheren, de apothekers en de drogisten, met naleving van de bepalingen van artikel 34 van dat besluit.)

Art. 26bis. § 1. (Met uitzondering van de gevallen bedoeld in artikel 26quater wordt elk geneesmiddel persoonlijk overhandigd aan de zieke of zijn gemachtigde.)

Het ter hand stellen aan een gemachtigde, handelend namens verscheidene personen, is verboden, behalve indien deze in gemeenschap leven (of indien deze behandeld worden door een arts die geregistreerd is bij een centrum voor opvang van (druggebruikers) bedoeld in (artikel 3) van het koninklijk besluit van 19 maart 2004 tot reglementering van de behandeling met vervangingsmiddelen).

Onder " persoon die in gemeenschap leeft " dient verstaan te worden : elke persoon gehuisvest in een rust- en verzorgingstehuis dat niet verbonden is aan een verplegingsinrichting die over een apotheek beschikt, een erkend rustoord voor bejaarden, een tehuis voor minder-validen (, een psychiatrisch verzorgingstehuis, initiatief van beschut wonen, een strafinrichting) (, een opvangcentrum voor asielzoekers) of een tehuis voor de plaatsing van kinderen.

( (Het is evenwel verboden aan een apotheker om een geneesmiddel door toedoen van een gemachtigde te overhandigen aan personen die in gemeenschap leven of aan personen die behandeld worden door een arts die geregistreerd is bij een centrum voor opvang van drugsgebruikers bedoeld in (artikel 3) van het koninklijk besluit van 19 maart 2004 tot reglementering van de behandeling met vervangingsmiddelen, indien deze gemeenschap of dit centrum zich niet bevindt in de gemeente waar de apotheek gevestigd is of in een aangrenzende gemeente ervan). (Deze bepaling is evenwel niet van toepassing op de ziekenhuisapotheker die geneesmiddelen door toedoen van een gemachtigde overhandigt aan personen die gehuisvest zijn in een psychiatrisch verzorgingstehuis.)

Het is ook aan een gemachtigde verboden te handelen namens meer dan één gemeenschap (of namens meerdere artsen die beantwoorden aan de voorwaarden bedoeld in (artikel 2) van het koninklijk besluit van 19 maart 2004 tot reglementering van de behandeling met vervangingsmiddelen).)

§ 2. De apotheker die geneesmiddelen aflevert, bestemd voor personen die in gemeenschap leven (of aan personen die behandeld worden door een arts die beantwoordt aan de voorwaarden bedoeld in (artikel 2) van het koninklijk besluit van 19 maart 2004 tot reglementering van de behandeling met vervangingsmiddelen of die behandeld worden in een centrum voor de opvang van (druggebruikers), is gehouden :

  1. het dubbel van het dokument op te vragen, gedagtekend en ondertekend door de opgenomen (of behandelde) persoon of zijn vertegenwoordiger die de gemachtigde toestaat de geneesmiddelen in zijn naam te bestellen. Dit mandaat wordt vastgelegd voor een bepaalde duur, het is opzegbaar en vernieuwbaar.

  2. ((...) aan de Algemene Farmaceutische Inspectie, de naam en het adres mede te delen van elke gemeenschap waarvan hij opgenomen (of behandelde) personen bevoorraadt, alsook de naam en het adres van de gemachtigde en de mogelijke wijzigingen bekend te maken.)

  3. de geneesmiddelen af te leveren na overhandiging van individuele geneeskundige voorschriften wanneer deze door reglementaire bepalingen vereist zijn.

  4. de naam van de zieke op elk geneesmiddel aan te duiden, bovendien verscheidene geneesmiddelen bestemd voor dezelfde opgenomen

    (of behandelde) persoon in een geïndividualiseerde verpakking af te leveren.

  5. op naam van iedere opgenomen (of behandelde) persoon en in vier exemplaren een maandelijkse verzamelstaat op te stellen waarin de geneesmiddelen vermeld worden die afgeleverd werden in de loop van de voorbije maand alsook de publiekprijs en het door de begunstigde verschuldigde bedrag voor de farmaceutische specialiteiten en het door de begunstigde verschuldigde bedrag voor de magistrale bereidingen.

    Twee exemplaren worden overhandigd aan de gemachtigde : één is bestemd voor het medisch dossier van de zieke, het andere dient als boekhoudkundig verantwoordingsstuk.

    Het derde exemplaar wordt aan de door de apotheker gekozen erkende Farmaceutische Tarificatiedienst overgemaakt met de overeenkomstige voorschriften.

    Het vierde exemplaar wordt in de officina bewaard gedurende vijf jaar vanaf de aflevering.

  6. per gemeenschap, die hij van geneesmiddelen heeft voorzien, een dossier bij te houden dat, per opgenomen (of behandelde) persoon, de volgende stukken bevat : het dubbel van het mandaat en, in chronologische volgorde, het vierde exemplaar van de maandelijkse individuele staten van de afgeleverde geneesmiddelen.

    (§ 2bis. In afwijking van § 2 zijn de volgende regels van toepassing in het bijzondere geval van de aflevering van geneesmiddelen aan de strafinrichtingen en aan de opvangcentra voor asielzoekers :

  7. De hoofdgeneesheer of, bij ontstentenis, de directeur wordt beschouwd als de gemachtigde van de personen die in de strafinrichting gehuisvest zijn wat de aflevering van geneesmiddelen betreft. De directeur of, in het geval van plaatselijke opvanginitiatieven, de persoon met dat doel aangewezen door de raad voor maatschappelijk welzijn, wordt beschouwd als de gemachtigde van de personen die in het opvangcentrum voor asielzoekers gehuisvest zijn, wat de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT