Ministeriële omzendbrief betreffende het doorgeven van oproepen en informatie van HC100 naar CIC101 bij monodisciplinaire medische oproepen, met als doel de naleving van het medisch beroepsgeheim, de 18 mai 2009

Artikel M. In principe is de regel dat bij een monodisciplinaire medische oproep de politie verwittigd wordt door de aangestelde van het HC100 indien :

  1. het geen medische oproep blijkt te zijn, maar een zuiver politionele oproep;

  2. na evaluatie van de (medische) situatie op het terrein door een professionele hulpverlening de bijstand en/of aanwezigheid van de politie nodig blijkt en deze via het terrein aan de aangestelde gevraagd wordt.

    In de praktijk wordt echter vastgesteld dat het in een aantal gevallen, die niet onder de 2 voornoemde categorieën vallen, van belang is dat de aangestelde van het HC100 toch reeds het CIC101 verwittigt, zonder de evaluatie op het terrein af te wachten. In dat geval wordt de aangestelde van het HC100 echter geconfronteerd met het medische beroepsgeheim dat hij dient te respecteren.

    Deze omzendbrief heeft dan ook als doel duidelijke richtlijnen te verschaffen over welke oproepen en welke informatie over de oproepen dienen doorgegeven te worden van het HC100 naar het CIC101, zonder dat de aangestelde van het HC100 daarbij het medisch beroepsgeheim schendt.

    Specifieke richtlijnen voor de betrokken actoren op het terrein zullen in een afzonderlijke omzendbrief meegedeeld worden door de Minister van Volksgezondheid.

    1. Welke oproepen dienen doorgegeven te worden van HC100 naar CIC101 ?

      Hieronder volgt een oplijsting van twee categorieën oproepen naar het HC100.

      De eerste categorie oproepen dient systematisch (dus altijd) doorgegeven te worden aan CIC101.

      De tweede categorie dient enkel doorgegeven te worden aan het CIC1010 wanneer er een vraag of akkoord van de oproeper zelf is om de oproep door te geven aan de politie.

      Deze oplijsting van oproepen is limitatief.

      Verwittiging van de politie bij andere medische oproepen kan dus enkel na evaluatie op het terrein door een professionele medische hulpverlener en op uitdrukkelijk verzoek van deze laatstgenoemde aan de aangestelde in het HC100.

      Categorie 1 : Oproepen die altijd door het HC100 doorgegeven dienen te worden aan het CIC101 :

      Collocatie

      Drenkeling openbare plaats

      Medisch interventieplan

      Ongeval openbare plaats

      Ongeval openbare weg

      Sportongeval openbare weg

      Vechtpartij openbare plaats

      Verkeersongeval

      Arbeidsongeval openbare plaats

      Zelfmoordpoging met wapen

      Categorie 2 : Oproepen waarbij het HC100 altijd aan de oproeper dient te vragen of deze wenst dat de politie verwittigd wordt, en die doorgegeven dienen te worden aan het CIC101 wanneer de oproeper...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT