11 JANUARI 2008. - Decreet houdende diverse maatregelen inzake hoger onderwijs (1)

Het Parlement van de Franse Gemeenschap heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

HOOFDSTUK I. - Bepalingen betreffende de Universiteiten

Afdeling I. - Afschaffing van het niveau 4 en inschakeling van het personeel van dat niveau in niveau 3

Artikel 1. Artikel 3, negende lid, van het koninklijk besluit van 30 oktober 1971 tot vaststelling van het statuut van het bestuurs- en toegevoegd personeel, administratief personeel, hulppersoneel voor onderzoek, beheerspersoneel, de kinderverzorgsters, werkopzichters en tekenaars, het paramedisch en gespecialiseerd personeel van de universiteiten en de universitaire faculteit van de Franse Gemeenschap, vervangen door het decreet van 22 oktober 2003, wordt opgeheven.

Art. 2. Artikel 8bis van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het decreet van 22 oktober 2003, wordt opgeheven.

Art. 3. In hetzelfde besluit, wordt een artikel 69ter ingevoegd, luidend als volgt :

Artikel 69ter. Het personeelslid dat in vast verband benoemd is in de graad van beambte op de datum van 1 september 2007 wordt op deze datum bevorderd tot de graad van geschoold beambte in dezelfde categorie. De graadanciënniteit verworven in de graad van beambte wordt in aanmerking genomen voor de berekening van de anciënniteit in de graad van geschoold beambte.

Het personeelslid dat toegelaten wordt tot de stage voor de graad van beambte op 1 september 2007 wordt geacht zijn stage vanaf deze datum voort te zetten in de graad van geschoold beambte in dezelfde categorie.

De persoon die geslaagd is voor een vergelijkend examen voor de toelating tot een stage in de graad van beambte op 1 september 2007 wordt geacht geslaagd te zijn voor een vergelijkend examen voor de toelating tot een stage in de graad van geschoold beambte in dezelfde categorie.

Art. 4. In bijlage I, Graden die de personeelsleden kunnen voeren, 2°, Categorie administratief personeel, hulppersoneel voor onderzoek, beheerspersoneel, de kinderverzorgsters, werkopzichters en tekenaars, van hetzelfde besluit vervangen door het decreet van 22 oktober 2003, worden de woorden "(afgeschaft vanaf 1 september 2007)" ingevoegd na het woord : "beambte".

Art. 5. In bijlage II, Omzettingstabel, 1ste kolom, Nieuwe graden, 1ste regel, van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het decreet van 22 oktober 2003 en gewijzigd bij het decreet van 3 maars 2004, worden de woorden "(afgeschaft vanaf 1 september 2007)" ingevoegd na het woord : "Beambte".

Art. 6. In artikel 1, Hiërarchietabel, 2. Categorie administratief personeel, hulppersoneel voor onderzoek, beheerspersoneel, kinderverzorgsters, werkopzichters en tekenaars, van het koninklijk besluit van 30 oktober 1971 tot vaststelling van de hiërarchietabel van het bestuurs- en toegevoegd personeel, het administratief personeel, het hulppersoneel voor onderzoek, het beheerspersoneel, de kinderverzorgsters, werkopzichters en tekenaars, het paramedisch en gespecialiseerd personeel van de universiteiten en universitaire faculteit van de Franse Gemeenschap, vervangen bij het decreet van 22 oktober 2003, worden de regels 1 en 2 vervangen door de volgende regels :

1° Beambte (afgeschaft vanaf 1 september 2007)

2° Geschoold beambte

- Geschoold beambte uit de zes groepen bedoeld bij artikel 1, van het koninklijk besluit van 30 oktober 1971 tot vaststelling van het statuut van het bestuurs- en toegevoegd personeel, administratief personeel, hulppersoneel voor onderzoek, beheerspersoneel, de kinderverzorgsters, werkopzichters en tekenaars, het paramedisch en gespecialiseerd personeel van de universiteiten en de universitaire faculteit van de Franse Gemeenschap.

- Verandering van groep.

- Geen diploma, getuigschrift of bekwaamheidsbewijs vereist.

Art. 7. In artikel 5, eerste streepje, van het koninklijk besluit van 5 november 1971 tot vaststelling van de weddeschalen van het administratief, gespecialiseerd, meesters-, vak- en dienstpersoneel van de rijksuniversiteiten, de rijksfaculteit en het rijksuniversitair centrum, worden de woorden "van de niveaus 4 of 3" vervangen door de woorden "van niveau 3".

Art. 8. In artikel 29 van de wet van 27 juli 1971 op de financiering en de controle van de universitaire instelling, vervangen bij het decreet van 31 maart 2004 en gewijzigd bij de decreten van 21 december 2004, 16 december 2005, 20 juli 2006 en 15 december 2006, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  1. in § 1, eerste lid, wordt het bedrag "103.391.946 euro" vervangen door het bedrag "103.772.880 euro";

  2. in § 2, wordt het bedrag "311.976.032 euro" vervangen door het bedrag "313.125.468 euro";

  3. in § 3, wordt het bedrag "5.155.989 euro" vervangen door het bedrag "5.221.525 euro".

    Art. 9. In artikel 32bis, eerste lid, van de wet van 27 juli 1971 op de financiering en de controle van de universitaire instellingen, ingevoegd bij het decreet van 31 maart 2004 en gewijzigd bij de decreten van 21 december 2004, 16 december 2005, 20 juli 2006 en 15 december 2006, wordt het bedrag "8.130.705 euro" vervangen door het bedrag "8.160.662 euro".

    Afdeling II. - Personeel van de vrije universiteiten

    Art. 10. Artikel 3 van het decreet van 19 mei 2004 betreffende de onderhandeling in de Franse Gemeenschap, wordt aangevuld met een tweede lid luidend als volgt :

    Het is tevens van toepassing op de personeelsleden van de gesubsidieerde vrije universiteiten, die bezoldigd zijn ten laste van de werkingstoelagen bedoeld bij artikel 25 van de wet van 27 juli 1971 op de financiering en de controle van de universitaire instellingen en waarvan het statuut, wat betreft de universitaire instellingen ingericht door de Franse Gemeenschap, het voorwerp uitmaken van de onderhandeling of het overleg.

    Art. 11. In artikel 5, § 1, van hetzelfde decreet, worden de woorden "bezoldigd door de weddesubsidies van het onderwijs en van de psycho-medisch-sociale centra" vervangen door de woorden : "bedoeld bij artikel 3".

    Afdeling III. - Bevordering van de slaagkansen van leerlingen

    Art. 12. In titel II van de wet van 27 juli 1971 op de financiering en de controle van de universitaire instellingen, wordt een hoofdstuk 1ter, waarin de artikelen 36ter tot 36 sexies vervat zijn, ingevoegd, luidend als volgt :

    Hoofdstuk 1ter. - Bevordering van de slaagkansen van leerlingen

    Art. 36ter. Er wordt een bijkomende toelage voor een bedrag van 316.668 euro verdeeld over de academiën met als doel het bijdragen tot de bevordering van de slaagkansen van leerlingen en inzonderheid van de verwezenlijking van de maatregelen bedoeld bij artikel 83, § 1, tweede lid, 1° tot 3° en 5°, van het decreet van 31 maart 2004 betreffende de organisatie van het hoger onderwijster bevordering van de integratie in de Europese ruimte van het hoger onderwijs en betreffende de herfinanciering van de universiteiten.

    Het bij het eerste lid bedoelde bedrag wordt geïndexeerd volgens de formule bepaald bij artikel 29, § 4.

    De verdeling over de academiën van het bedrag bedoeld bij het eerste lid wordt vastgesteld naar rata van het aantal volledige schijven van 6,25 percent vervat in het totale percentage bestemd voor iedere academie vastgesteld op basis van de percentages bepaald in artikel 29, § 1, eerste lid.

    Het door iedere academie verkregen bedrag kan enkel aangewend worden, door overdracht aan de instellingen waaruit zij bestaat, voor de bezoldiging van de leden van het wetenschappelijke en administratieve personeel bedoeld bij hoofdstuk IV van de wet van 28 april 1953 over de organisatie van het universitair onderwijs door de Staat.

    Art. 36quater. Er wordt een bijkomende toelage voor een bedrag van 135.001 euro verdeeld over de academiën met als doel de bevordering van de initiatieven en slagkansen van de leerlingen bedoeld bij artikel 83, § 1, van het voornoemde decreet van 31 maart 2004.

    De bijkomende toelage wordt verdeeld over de academiën als volgt : 50 % naar rata van het aantal studenten ingeschreven voor de eerste keer voor het eerste jaar van de graad van bachelor in de universitaire instellingen die lid zijn van iedere academie en die in aanmerking worden genomen voor de financiering gedurende het academiejaar dat voorafgaat aan het begrotingsjaar en 50 % naar rata van het aantal studenten uit deze categorie die beperkte rechten genieten.

    Er wordt een toelage van 15.000 euro toegekend aan de Conseil Interuniversitaire de la Communauté française (CIUF) voor het zorgen voor de samenvoeging en de coördinatie van de ontwerpen uitgevoerd door de academiën en de identificatie van goede praktijken.

    De bedragen bedoeld bij de eerste en derde leden worden geïndexeerd volgens de formule bepaald bij artikel 29, § 4.

    De CIUF wordt belast met de coördinatie van het opstellen van een activiteitenverslag om te bewijzen dat de middelen aangewend werden voor de organisatie van de activiteiten bedoeld bij het eerste lid, en het delen van ervaring en de identificatie van goede praktijken overeenkomstig het derde lid.

    Art. 36quinquies. Ieder jaar terzelfdertijd en op dezelfde wijze als zij de rekeningen overzendt, bezorgt iedere academie een verantwoording voor de aanwending van :

    1° het bedrag opgenomen in artikel 36ter ;

    2° het bedrag opgenomen in artikel 36quater ;

    3° het bedrag van minimum tien percent van de toelage die de instellingen waaruit de academie bestaat geniet voor de studenten uit de eerste generatie die zij verwelkomt, dat bestemd wordt voor de bevordering van de slaagkansen van leerlingen krachtens artikel 83, § 1, eerste en tweede leden, van het decreet van 31 maart 2004 betreffende de organisatie van het hoger onderwijs bevordering van de integratie in de Europese ruimte van het hoger onderwijs en betreffende de herfinanciering van de universiteiten.

    Art. 36sexies. Om de twee jaar, terzelfdertijd en op dezelfde wijze als zij de rekeningen overzendt, stelt iedere academie een verslag op waarin vervat zijn :

    1° de vorderingen van de maatregelen ten voordele van de studenten van de eerste generatie bedoeld bij artikel 83, § 1, tweede lid, van het voornoemde...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT