1 MAART 2013. - Decreet houdende diverse bepalingen inzake landbouw, leefmilieu en natuur en ruimtelijke ordening (1)

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt :

Decreet houdende diverse bepalingen inzake landbouw, leefmilieu en natuur en ruimtelijke ordening

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Veldwetboek

Art. 2. In artikel 67, tweede lid, van het Veldwetboek wordt de zinsnede « De boswachters van de Staat, de gemeenten en de openbare instellingen » vervangen door de zinsnede « De door de leidend ambtenaar van het Agentschap voor Natuur en Bos aangewezen personeelsleden ».

Art. 3. In artikel 69, eerste lid, van het Veldwetboek, gewijzigd bij de wetten van 11 februari 1986 en 7 december 1998, wordt de zinsnede « de boswachters van de Staat, de gemeenten en de openbare instellingen » vervangen door de zinsnede « de door de leidend ambtenaar van het Agentschap voor Natuur en Bos aangewezen personeelsleden ».

HOOFDSTUK 3. - Wet op de ruilverkaveling van landeigendommen uit kracht van de wet

Art. 4. In artikel 62 van de wet van 22 juli 1970 op de ruilverkaveling van landeigendommen uit kracht van de wet, ingevoegd bij de wet van 11 augustus 1978 en gewijzigd bij het decreet van 19 juli 2002, wordt het derde lid vervangen door wat volgt :

Ruilverkaveling kan gepaard gaan met aanleg en verbetering van wegen, met waterbeheersingswerken, met grondverbeteringswerken, met werken voor nutsvoorzieningen, met werken van landschapszorg en met andere maatregelen tot landinrichting.

.

HOOFDSTUK 4. - Wet op de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging

Art. 5. Aan artikel 32septies, § 3, van de wet van 26 maart 1971 op de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging, ingevoegd bij het decreet van 22 december 1993 en vervangen bij het decreet van 24 december 2004, wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt :

Ter uitvoering van de opdracht, vermeld in het eerste lid, hebben de personeelsleden van de ecologische toezichthouder toegang met het noodzakelijke materiaal en materieel tot alle rioolwaterzuiveringsinfrastructuur en hemelwater(afvoer)installaties als vermeld in paragraaf 2, ongeacht het feit of ze gelegen zijn op gronden van derden of niet, om er metingen te verrichten, stalen te nemen en andere nuttige vaststellingen te doen. De betrokken personeelsleden moeten beschikken over een legitimatiebewijs, getekend door het hoofd van het agentschap de Vlaamse Milieumaatschappij. Zij hebben bij de uitvoering van die taak recht op bijstand van de politie.

.

Art. 6. In artikel 32octies, § 1, van dezelfde wet, ingevoegd bij het decreet van 20 december 1989, vervangen bij het decreet van 12 december 1990 en gewijzigd bij het decreet van 24 december 2004, wordt voor het eerste lid een lid ingevoegd, dat luidt als volgt :

Met het oog op de opmaak van het door de Vlaamse Regering goed te keuren investeringsprogramma en de opvolging van de uitvoering ervan, hebben de personeelsleden van de ecologische toezichthouder toegang met het noodzakelijke materiaal en materieel tot alle rioolwaterzuiveringsinfrastructuur en hemelwater(afvoer)installaties, ongeacht het feit of ze gelegen zijn op gronden van derden of niet, om er metingen te verrichten, stalen te nemen en andere nuttige vaststellingen te doen. De betrokken personeelsleden moeten beschikken over een legitimatiebewijs, getekend door het hoofd van het agentschap de Vlaamse Milieumaatschappij. Zij hebben bij de uitvoering van die taak recht op bijstand van de politie.

.

Art. 7. Aan artikel 32duodecies, § 2, van dezelfde wet, ingevoegd bij het decreet van 22 december 1995 en gewijzigd bij het decreet van 21 december 2001, wordt een derde lid toegevoegd, dat luidt als volgt :

Met het oog op de opmaak van het door de Vlaamse Regering vast te stellen subsidiëringsprogramma en de opvolging van de uitvoering ervan, hebben de personeelsleden van de ecologische toezichthouder toegang met het noodzakelijke materiaal en materieel tot alle rioolwaterzuiveringsinfrastructuur en hemelwater(afvoer)installaties, ongeacht het feit of ze gelegen zijn op gronden van derden of niet, om er metingen te verrichten, stalen te nemen en andere nuttige vaststellingen te doen. De betrokken personeelsleden moeten beschikken over een legitimatiebewijs, getekend door het hoofd van het agentschap de Vlaamse Milieumaatschappij. Zij hebben bij de uitvoering van die taak recht op bijstand van de politie.

.

Art. 8. Aan artikel 32duodecies van dezelfde wet, ingevoegd bij het decreet van 22 december 1995 en gewijzigd bij de decreten van 21 december 2001, 24 december 2004, 23 december 2010 en 20 april 2012, wordt een paragraaf 5 toegevoegd, die luidt als volgt :

§ 5. De personeelsleden van de ecologische toezichthouder hebben met het noodzakelijke materiaal en materieel toegang tot alle rioolwaterzuiveringsinstallaties, rioolwaterzuiveringsinfrastructuur en hemelwater(afvoer)installaties, beheerd door een gemeente, gemeentebedrijf, intercommunale of intergemeentelijk samenwerkingsverband, exploitant van een openbaar waterdistributienetwerk of een door de gemeente na publieke marktbevraging aangestelde entiteit, gemeenten, gemeentebedrijven, intercommunales, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden of de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, ongeacht het feit of ze gelegen zijn op gronden van derden of niet, om er metingen te verrichten, stalen te nemen en andere nuttige vaststellingen te doen, zodat ze de uitvoering van de aanleg en de verbetering van de installaties in kwestie kunnen opvolgen. De betrokken personeelsleden moeten beschikken over een legitimatiebewijs, getekend door het hoofd van het agentschap de Vlaamse Milieumaatschappij. Zij hebben bij de uitvoering van die taak recht op bijstand van de politie.

.

HOOFDSTUK 5. - Wet houdende bijzondere maatregelen inzake ruilverkaveling van landeigendommen uit kracht van de wet bij de uitvoering van grote infrastructuurwerken

Art. 9. In artikel 2 van de wet van 12 juli 1976 houdende bijzondere maatregelen inzake ruilverkaveling van landeigendommen uit kracht van de wet bij de uitvoering van grote infrastructuurwerken wordt het derde lid vervangen door wat volgt :

De gebruiksruil kan gepaard gaan met de aanleg en verbetering van wegen, met waterbeheersingswerken, met grondverbeteringswerken, met werken voor nutsvoorzieningen, met werken van landschapszorg en met andere maatregelen tot landinrichting.

.

Art. 10. In artikel 58 van dezelfde wet worden in het tweede lid tussen de woorden « artikel 29, tweede lid, » en de woorden « bedoelde werken » de woorden « en artikel 2, derde lid, » ingevoegd.

Art. 11. In artikel 76, eerste lid, van dezelfde wet, gewijzigd bij het decreet van 21 december 1988, worden tussen de woorden « agrarische structuur » en de woorden « , kan de Vlaamse Landmaatschappij » de zinsnede « en van de landinrichting, vermeld in artikel 2, derde lid » ingevoegd.

HOOFDSTUK 6. - Decreet houdende maatregelen inzake het grondwaterbeheer

Art. 12. In artikel 9, 3°, van het decreet van 24 januari 1984 houdende maatregelen inzake het grondwaterbeheer, ingevoegd bij het decreet van 20 december 1996 wordt het tweede lid vervangen door wat volgt :

De erkenning, vermeld in het eerste lid, wordt geregeld via de bepalingen van hoofdstuk IIIbis van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning.

.

Art. 13. Artikel 12 van het decreet van 24 januari 1984 houdende maatregelen inzake het grondwaterbeheer, opgeheven door het decreet van 21 december 2007, wordt opnieuw opgenomen in de volgende lezing :

Art. 12. Het nemen van monsters en hun ontleding wordt verricht door een laboratorium dat daartoe in het Vlaamse Gewest is erkend met toepassing van de bepalingen van hoofdstuk IIIbis van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning.

De Vlaamse Regering bepaalt, onder vrijwaring van de rechten van de verdediging, de wijze waarop de monsters worden genomen. Ze kan eveneens de ontledingsmethodes vaststellen.

.

Art. 14. In het decreet van 27 maart 2009 houdende wijziging van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, wat betreft de aanvulling met een regeling inzake erkenningen, en houdende wijziging van diverse andere wetten en decreten, wordt afdeling III van hoofdstuk III, dat bestaat uit artikel 9, opgeheven.

HOOFDSTUK 7. - Decreet betreffende de milieuvergunning

Art. 15. Aan artikel 9, § 5bis, tweede lid, van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, ingevoegd bij het decreet van 23 maart 2012, wordt de volgende zin toegevoegd :

De beslissing van de afdeling, bevoegd voor milieueffectrapportage, vermeld in artikel 4.3.3, § 6, van hetzelfde decreet, betreft een bindende beslissing voor de overheid, vermeld in het eerste lid.

.

Art. 16. Aan artikel 11, § 2, tweede lid, van hetzelfde decreet, wordt de volgende zin toegevoegd :

Een informatievergadering is niet vereist als door de overheid bij wie de aanvraag is ingediend of de afdeling, bevoegd voor milieueffectrapportage, beslist wordt dat er geen milieueffectrapport vereist is.

.

Art. 17. Aan artikel 18, § 3, vierde lid, van hetzelfde decreet, worden de volgende zinnen toegevoegd :

Op gemotiveerd verzoek van de exploitant kan deze termijn van zes maanden door de bevoegde overheid maximaal tweemaal verlengd worden met telkens drie maanden. De Vlaamse Regering kan nadere regels vaststellen in verband met de modaliteiten van dit verzoek.

.

HOOFDSTUK 8. - Decreet houdende oprichting van de Vlaamse Landmaatschappij

Art. 18. In artikel 17, § 1, tweede lid, van het decreet van 21 december 1988 houdende oprichting van de Vlaamse Landmaatschappij, ingevoegd bij het decreet van 7 mei 2004 en gewijzigd bij het decreet van 23 december 2010, wordt punt 5° vervangen door wat volgt :

5° hij maakt het ontwerp van de begroting en het ontwerp van de aanpassing van de begroting op, alsook de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT