Wet houdende diverse bepalingen en betreffende de kwaliteit van de landbouwproducten., de 5 février 1999

HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling.

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.

HOOFDSTUK II. - Wijziging van de wet van 15 februari 1961 houdende oprichting van een Landbouwinvesteringsfonds.

Art. 2. Artikel 5 van de wet van 15 februari 1961 houdende oprichting van een Landbouwinvesteringsfonds wordt opgeheven met uitwerking vanaf 1 januari 1996.

HOOFDSTUK III. - Wijziging van de wet van 11 juli 1969 betreffende de bestrijdingsmiddelen en de grondstoffen voor de landbouw, tuinbouw, bosbouw en veeteelt.

Art. 3. Aan artikel 1 van de wet van 11 juli 1969 betreffende de bestrijdingsmiddelen en de grondstoffen voor de landbouw, tuinbouw, bosbouw en veeteelt, worden volgende wijzigingen aangebracht :

1° de Franse tekst van het eerste lid, 1°, wordt vervangen als volgt :

"1° tout matériel de reproduction générative ou végétative, tels les semences et les plants;";

2° het laatste lid wordt vervangen als volgt :

"Onbewerkte hoeveproducten die voor de bemesting van de grond bestemd zijn, vallen niet onder de gelding van deze wet.".

Art. 4. Een artikel 1bis, luidend als volgt, wordt in dezelfde wet ingevoegd :

"Art. 1bis. Voor de toepassing van deze wet worden gelijkgesteld met grondstoffen, de stoffen bestemd voor voeders voor huisdieren.".

Art. 5. In artikel 2 van dezelfde wet worden volgende wijzigingen aangebracht :

1° in § 1, eerste lid, worden tussen de woorden "de telers," en "de verdelers" de woorden "de houders van huisdieren," ingevoegd;

2° in § 2 worden de woorden "van een vast bedrag" vervangen door de woorden "van een vergoeding of een verplichte bijdrage";

3° aan § 2 wordt de volgende zin toegevoegd :

"De koninklijke besluiten betreffende de verplichte bijdragen worden opgeheven wanneer zij door de wetgever niet werden bekrachtigd in het jaar volgend op dat van de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.".

Art. 6. In artikel 3 van dezelfde wet worden volgende wijzigingen aangebracht :

1° in § 2, eerste lid, worden de woorden "dwaling omtrent" vervangen door de woorden "afwijking door de producent, bewust of onbewust, van";

2° § 3 wordt opgeheven;

3° in § 2, eerste lid, en in § 4 wordt het woord "nietigverklaring" vervangen door het woord "ontbinding".

Art. 7. In artikel 6 van dezelfde wet worden volgende wijzigingen aangebracht :

1° het eerste lid wordt vervangen door de volgende bepaling :

"Onverminderd de ambtsbevoegdheid van de officieren van gerechtelijke politie, wordt overtreding van deze wet en van de ter uitvoering daarvan genomen besluiten opgespoord en vastgesteld door de gerechtelijke agenten bij de parketten, de leden van de rijkswacht en de ambtenaren van de gemeentepolitie, alsmede, naar gelang van het geval, door de ambtenaren en beambten van het Ministerie van Middenstand en Landbouw, aangeduid door de Minister die de Landbouw onder zijn bevoegdheid heeft, de ambtenaren van de Farmaceutische Inspectie, de ambtenaren van het Bestuur der Douane en Accijnzen, de inspecteurs en controleurs van de Algemene Eetwareninspectie, de inspecteurs en controleurs van het Bestuur Economische Inspectie en de andere ambtenaren en beambten hiertoe door de Koning aangewezen.";

2° het tweede lid wordt opgeheven;

3° in het zevende lid worden de woorden "alle inlichtingen en bescheiden" vervangen door de woorden "ook alle inlichtingen, bescheiden en geïnformatiseerde dragers van gegevens";

4° een achtste lid wordt ingevoegd, luidend als volgt :

"Indien bescheiden en geïnformatiseerde dragers van gegevens worden meegenomen, wordt er ter plaatse een omstandige inventaris van opgemaakt, waarvan een kopie aan de houder wordt overhandigd.".

Art. 8. Een artikel 6bis, luidend als volgt, wordt in dezelfde wet ingevoegd :

"Art. 6bis. Wanneer een overtreding van deze wet of van één van de uitvoeringsbesluiten wordt vastgesteld, kunnen de agenten van de overheid bedoeld in artikel 6 van deze wet een waarschuwing richten aan de overtreder en hem aanmanen een einde te maken aan deze overtreding.

Het origineel van de waarschuwing wordt verstuurd naar de overtreder binnen de vijftien dagen na de vaststelling van de overtreding.

De waarschuwing vermeldt :

  1. de ten laste gelegde feiten en de overtreden wettelijke bepalingen;

  2. de termijn binnen dewelke een einde moet komen aan de overtreding;

  3. dat, als geen gevolg gegeven wordt aan de waarschuwing, een proces-verbaal zal opgesteld worden en overgezonden naar de procureur des Konings.".

    Art. 9. In artikel 8, § 1, van dezelfde wet, worden volgende wijzigingen aangebracht :

    1° in de inleidende zin worden de woorden "vijftien dagen tot drie maanden en met geldboete van 100 tot 2 000 frank" vervangen door de woorden "vijftien dagen tot vijf jaar en met geldboete van 100 tot 10 000 frank";

    2° in de Franse tekst van 4° wordt het woord "soit" ingevoegd tussen de woorden "présente loi" en "en employant";

    3° in 8° worden de woorden "in- of uitvoert" vervangen door het woord "invoert";

    § 1 wordt aangevuld als volgt :

    "10° hij die een grondstof, waarvan de uitvoer verboden is, uitvoert of hij die een grondstof uitvoert met vermelding van Toepassingen die verboden of niet toegelaten zijn in het land van bestemming;

    11° hij die een grondstof gebruikt in omstandigheden of voor een toepassing die verboden of niet toegelaten is krachtens een besluit genomen in uitvoering van de artikelen 2 of 5.".

    Art. 10. Artikel 10 van dezelfde wet wordt vervangen door de volgende bepaling :

    "Art. 10. § 1. Overtredingen van deze wet of van de besluiten tot uitvoering ervan kunnen het voorwerp uitmaken van strafrechtelijke vervolgingen of van een administratieve geldboete.

    De verbaliserende ambtenaar stuurt het proces-verbaal dat het misdrijf vaststelt aan de procureur des Konings alsook een afschrift ervan aan de door de Koning aangewezen ambtenaar.

    § 2. De procureur des Konings beslist of hij al dan niet strafrechtelijk vervolgt.

    Strafvervolging sluit administratieve geldboete uit, ook wanneer de vervolging tot vrijspraak heeft geleid.

    § 3. De procureur des Konings beschikt over een termijn van drie maanden, te rekenen van de dag van ontvangst van het proces-verbaal om van zijn beslissing kennis te geven aan de door de Koning aangewezen ambtenaar.

    Ingeval de procureur des Konings van strafvervolging afziet of verzuimt binnen de gestelde termijn van zijn beslissing kennis te geven, beslist de door de Koning aangewezen ambtenaar overeenkomstig de modaliteiten en voorwaarden die hij bepaalt, nadat de betrokkene de mogelijkheid geboden werd zijn verweermiddelen naar voor te brengen, of wegens het misdrijf een administratieve geldboete moet worden voorgesteld.

    § 4. De beslissing van de ambtenaar is met redenen omkleed en bepaalt het bedrag van de administratieve geldboete die niet lager mag zijn dan de helft van het minimum van de geldboete bepaald door de overtreden wettelijke bepaling, noch hoger dan het vijfvoudige van dit minimum.

    Nochtans worden deze bedragen altijd vermeerderd met de opdeciemen vastgesteld voor de strafrechtelijke geldboeten.

    Bovendien worden de expertisekosten ten laste gelegd van de overtreder.

    § 5. Bij samenloop van misdrijven worden de bedragen van de administratieve geldboeten samengevoegd, zonder dat deze samen hoger mogen zijn dan het dubbel van het maximumbedrag bedoeld in § 4.

    § 6. De beslissing bedoeld in § 4 van dit artikel wordt aan de betrokkene bekendgemaakt bij een ter post aangetekende brief samen met een verzoek tot betaling van de boete binnen de door de Koning gestelde termijn. Deze kennisgeving doet de strafvordering vervallen; de betaling van de administratieve geldboete maakt een einde aan de vordering van de administratie.

    § 7. Blijft de betrokkene in gebreke om de geldboete en de expertisekosten binnen de gestelde termijn te betalen, dan vordert de ambtenaar de veroordeling tot de geldboete en de expertisekosten voor de bevoegde rechtbank. De bepalingen van het Gerechtelijk Wetboek, inzonderheid die van het vierde deel, boek II en...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT