25 MEI 2007. - Decreet houdende diverse bepalingen inzake leefmilieu, energie en openbare werken (1)

Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : decreet houdende diverse bepalingen inzake leefmilieu, energie en openbare werken.

HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

HOOFDSTUK II. - Afvalstoffen

Art. 2. Artikel 24 van het decreet van 2 juli 1981 betreffende de voorkoming en het beheer van afvalstoffen, vervangen bij het decreet van 20 april 1994, wordt opgeheven.

Art. 3. In hetzelfde decreet wordt in hoofdstuk IV, afdeling 5, bestaande uit artikelen 25 tot en met 31, gewijzigd bij de decreten van 20 april 1994 en 13 juli 2001, vervangen door wat volgt :

Afdeling 5. - Dierlijk afval

Art. 25. Het is verboden zich op een andere wijze van dierlijk afval te ontdoen dan overeenkomstig de bepalingen van Verordening (EG) nr. 1774/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 3 oktober 2002 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten.

De Vlaamse Regering kan nadere regels bepalen betreffende het beheer van afvalstoffen ter aanvulling of uitvoering van de Verordening, vermeld in het vorige lid.

Art. 26. In afwijking van het bepaalde in artikel 17, § 2, en behoudens in de gevallen die uitdrukkelijk bepaald zijn door de Vlaamse Regering, zijn de voortbrengers van dierlijk afval ertoe gehouden die afvalstoffen alleen te melden aan een inrichting die erkend is voor de ophaling ervan.

Behoudens in de gevallen die uitdrukkelijk bepaald zijn door de Vlaamse Regering, is alleen de verwijdering van dierlijk afval door afgifte aan een erkende inrichting toegestaan.

Art. 27. Dierlijk afval wordt opgehaald en verwerkt door de hiertoe erkende of geregistreerde inrichtingen. De Vlaamse Regering bepaalt de regels betreffende de erkenning en registratie.

In de door de Vlaamse Regering bepaalde gevallen kunnen de toezichthoudende ambtenaren zo nodig besluiten dat dit afval kan of moet worden verwijderd door verbranding of begraving.

De erkende inrichtingen melden jaarlijks aan de OVAM de ophalingen die ze ter uitvoering van deze bepaling hebben verricht.

Art. 28. De Vlaamse Regering wijst de categorieën van voortbrengers van dierlijk afval aan, die ertoe gehouden zijn een overeenkomst te sluiten voor de ophaling van dat dierlijk afval met een erkende inrichting als vermeld in artikel 27, eerste lid.

Als niet voldaan is aan de voorwaarden, vermeld in het eerste lid, wordt dit afval door de erkende inrichting opgehaald tegen vergoeding per prestatie. In de erkenning kan de bevoegde overheid de maximumtarieven bepalen die in een dergelijk geval mogen worden toegepast.

De ophaling van dierlijk afval, als het dode landbouwdieren betreft, bij andere personen dan vermeld in het eerste lid, geschiedt kosteloos. De Vlaamse Regering bepaalt de voorwaarden waaronder de erkende inrichtingen voor die prestaties worden vergoed door het Vlaamse Gewest.

Aanvullend op de vergoedingen vermeld in het derde lid, kan de Vlaamse Regering een vergoeding toekennen voor andere handelingen van beheer van dierlijk afval. De Vlaamse Regering bepaalt de voorwaarden waaronder de in het kader van beheer van dierlijk afval verrichte prestaties worden vergoed lastens het Vlaamse Gewest.

Art. 4. Artikelen 29, 30 en 31 van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 20 april 1994, worden opgeheven.

Art. 5. In artikel 47, § 2, van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 22 december 2006, wordt de tweede streep vervangen door wat volgt :

- brandbare afvalstoffen : afvalstoffen met een gloeiverlies > 10 % en een TOC-gehalte > 6 %;

.

HOOFDSTUK III. - Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen

Art. 6. In artikel 7, eerste lid, van het decreet van 7 mei 2004 houdende de oprichting van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschap « Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen » worden de woorden « het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening en Wonen; » vervangen door de woorden « het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed; ».

Art. 7. Artikel 8 van het decreet van 21 april 2006 houdende wijziging van het decreet van 7 mei 2004 houdende de oprichting van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschap « Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen » wordt vervangen door wat volgt :

« Artikel 8. In hetzelfde decreet worden in artikel 11, eerste en tweede lid, en in artikel 12, eerste lid, de woorden « de gedelegeerd bestuurder » telkens vervangen door « het hoofd van het Agentschap ».

HOOFDSTUK IV. - GRB-recuperatie

Art. 8. In artikel 12 van het decreet van 16 april 2004 houdende het Grootschalig Referentie Bestand (GRB), gewijzigd bij het decreet van 21 april 2006, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

1° in § 1, eerste lid, worden de woorden « en het Vlaamse Gewest, vertegenwoordigd door het Agentschap » geschrapt;

2° er wordt een § 3 toegevoegd, die luidt als volgt :

§ 3. In de door de Vlaamse Regering bepaalde gevallen, worden de aangeboden grootschalige geografische gegevens door het Agentschap aan een kwaliteitscontrole onderworpen. Onder de voorwaarden en modaliteiten bepaald door de Vlaamse Regering, betaalt de betrokken persoon een vergoeding aan het Agentschap die de kosten dekt van die kwaliteitscontrole.

HOOFDSTUK V. - Geografisch Informatie Systeem Vlaanderen

Art. 9. Artikel 5 van het decreet van 17 juli 2000 houdende het Geografisch Informatie Systeem Vlaanderen wordt vervangen door wat volgt :

Artikel 5. GIS-Vlaanderen bestaat uit het Vlaamse Gewest, de Vlaamse Gemeenschap, alle intern verzelfstandigde agentschappen met rechtspersoonlijkheid, alle publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschappen, alle privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschappen, alle Vlaamse openbare instellingen, de provincies en de gemeenten, hierna de deelnemers aan GIS-Vlaanderen te noemen.

HOOFDSTUK VI. - Werkmaatschappijen elektriciteit

Art. 10. Aan artikel 2 van het decreet van 17 juli 2000 houdende de organisatie van de elektriciteitsmarkt, gewijzigd bij de decreten van 4 juli 2003, 10 juli 2003 en 30 april 2004, wordt een 35° toegevoegd, dat luidt als volgt :

35° werkmaatschappij : de privaatrechtelijke vennootschap waarin de netbeheerder participeert of de publiekrechtelijke rechtspersoon die participeert in de netbeheerder, die in naam en voor rekening van de netbeheerder belast is met de exploitatie van zijn net en de toepassing van openbaredienstverplichtingen.

Art. 11. Aan artikel 3 van hetzelfde decreet, waarvan de bestaande tekst § 1 zal vormen, wordt een § 2 toegevoegd, die luidt als volgt :

§ 2. Als een netbeheerder voor de exploitatie van het distributienet en de toepassing van openbaredienstverplichtingen een beroep wil doen op een werkmaatschappij, moet voorafgaandelijk een toestemming verkregen worden van de reguleringsinstantie. In dat geval moet deze werkmaatschappij voldoen aan de voorwaarden vermeld in artikel 4, § 3. De netbeheerder vraagt de toestemming van de reguleringsinstantie binnen de door de Vlaamse Regering bepaalde termijn. De Vlaamse Regering stelt de procedure vast voor het onderzoek en het verlenen van de toestemming.

Een distributienetbeheerder kan voor de exploitatie van het distributienet en de toepassing van openbaredienstverplichtingen op ieder ogenblik slechts een beroep doen op één werkmaatschappij gedurende de door de netbeheerder bepaalde en door de reguleringsinstantie aanvaarde periode. Die periode kan in ieder geval niet langer zijn dan de duur, bepaald bij zijn aanwijzing, en is hernieuwbaar.

Als een netbeheerder al voor 1 juli 2007 een beroep doet op een werkmaatschappij voor de exploitatie van het distributienet en de toepassing van openbaredienstverplichtingen, brengt hij de reguleringsinstantie hiervan op de hoogte binnen de door de Vlaamse Regering bepaalde termijn. De reguleringsinstantie onderzoekt of de werkmaatschappij in kwestie voldoet aan de voorwaarden vermeld in artikel 4, § 3, en verleent in voorkomend geval de toestemming.

Art. 12. Aan artikel 4 van hetzelfde decreet, waarvan de bestaande tekst § 1 zal vormen, worden een § 2 en een § 3 toegevoegd, die luiden als volgt :

§ 2. De voorwaarden voor beheersmatige en juridische onafhankelijkheid, vermeld in § 1, 4°, hebben betrekking op de activiteiten van de netbeheerder, de deelneming van andere ondernemingen in de netbeheerder, de deelneming van de netbeheerder in andere ondernemingen, de verhouding van de netbeheerder tot derden, het bestuursorgaan van de netbeheerder, het orgaan dat belast is met de dagelijkse leiding van de netbeheerder en de personeelsleden van de netbeheerder.

§ 3. De Vlaamse Regering stelt, na advies van de reguleringsinstantie, de voorwaarden vast waaraan de werkmaatschappijen moeten voldoen. Die voorwaarden hebben in ieder geval betrekking op :

1° de voorwaarden vermeld in §§ 1 en 2 van dit artikel;

2° de (mede)zeggenschap van de netbeheerder over de werkmaatschappij.

Art. 13. In artikel 6 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :

1° in 1° worden tussen de woorden « van de netbeheerder » en de woorden « die de onafhankelijkheid van het beheer » de woorden « of de werkmaatschappij » ingevoegd;

2° in 2° worden tussen de woorden « van de netbeheerder » en de woorden « aan zijn verplichtingen » de woorden « of de werkmaatschappij » ingevoegd.

Art. 14. In artikel 7, § 2, van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 19 mei 2006, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

1° in het eerste lid worden de woorden « De netbeheerder kan » vervangen door de woorden « De netbeheerder en de werkmaatschappij kunnen »;

2° in het tweede lid wordt de zin « De overige netbeheerders kunnen geen andere activiteiten ondernemen inzake de productie van elektriciteit, dan de productie van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen en kwalitatieve warmtekrachtkoppeling in...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT