Decreet tot wijziging van Boek V van het eerste deel van het Wetboek van de plaatselijke democratie en de decentralisatie en van Boek I van het derde deel van hetzelfde Wetboek (VERTALING)., de 19 juillet 2006

Artikel 1. Enig artikel. De artikelen 1 tot 34 van het decreet van 5 december 1996 betreffende de Waalse intercommunales, opgenomen in Boek V van het eerste deel van het Wetboek van de plaatselijke democratie en de decentralisatie, alsook de artikelen L1511-1 tot L1551-3 en de titel van Boek V worden vervangen als volgt :

" BOEK V. - Samenwerking tussen gemeenten

TITEL I. - Algemene bepalingen

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Art. L1511-1. Dit Boek is van toepassing op de samenwerkingen tussen gemeenten waarvan het rechtsgebied binnen de grenzen van het Waalse Gewest ligt.

HOOFDSTUK II. - Wijzen van samenwerking

Afdeling 1. - Overeenkomsten tussen gemeenten

Art. L1512-1. De gemeenten kunnen tussen elkaar overeenkomsten sluiten i.v.m. aangelegenheden van gemeentelijk belang.

Afdeling 2. - Projectverenigingen

Art. L1512-2. Verscheidene gemeenten kunnen een samenwerkingsstructuur met rechtspersoonlijkheid oprichten met het oog op de uitwerking en de uitvoering van een project van gemeentelijk belang, alsook op de controle daarop.

Elke publiek- of privaatrechtelijke persoon kan er deel van uit maken onder de voorwaarden waarin de statuten voorzien.

Afdeling III. - Intercommunale verenigingen

Art. L1512-3. Verscheidene gemeenten kunnen, onder de bij dit Boek bepaalde voorwaarden, verenigingen met welbepaalde doeleinden van gemeentelijk belang oprichten.

Deze verenigingen worden hierna intercommunales genoemd.

Art. L1512-4. Elke andere publiek- of privaatrechtelijke persoon kan eveneens deel uitmaken van de intercommunales.

Onverminderd de bestaande aansluitingen wordt iedere deelneming van het Waalse Gewest in een intercommunale bij decreet toegelaten en vastgesteld.

Art. L1512-5. De intercommunales kunnen participaties in het kapitaal van iedere vennootschap nemen wanneer ze van dien aard zijn dat ze tot de verwezenlijking van hun maatschappelijk doel bijdragen.

Over iedere participatie in het kapitaal van een vennootschap wordt door de raad van bestuur beslist; een bijzonder verslag over deze beslissingen wordt overeenkomstig artikel L1523-13, § 3, aan de algemene vergadering voorgelegd.

Wanneer de participatie in een vennootschap echter minstens gelijk is aan één tiende van haar kapitaal of aan één vijfde van de eigen middelen van de intercommunale, beslist de algemene vergadering over de participatie bij gewone meerderheid van de stemmen, met inbegrip van de gewone meerderheid van de door de afgevaardigden van de gemeentevennoten uitgebrachte stemmen.

Afdeling IV. - Gemeenschappelijke bepalingen

Art. L1512-6. § 1. Ongeacht hun doel vervullen de projectverenigingen en de intercommunales openbare taken en zijn ze als zodanig publiekrechtelijke rechtspersonen.

Zij hebben geen handelskarakter.

Het openbaar karakter van de projectverenigingen en van de intercommunales is doorslaggevend in hun betrekkingen met hun vennoten, hun ambtenaren en iedere derde, alsmede in iedere interne of externe mededeling.

§ 2. Als dusdanig mogen de projectverenigingen en de intercommunales in eigen naam tot onteigeningen ten algemenen nutte overgaan, leningen aangaan, giften aanvaarden en toelagen van de openbare overheden ontvangen.

Iedere inbreng en iedere verwerving moeten voor de verwezenlijking van het maatschappelijk doel van de projectvereniging of van de intercommunale worden aangewend.

§ 3. In alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen en andere stukken uitgaande van de projectverenigingen of intercommunales moet de naam of de firma van de vennootschap onmiddellijk vóór of na het woord "projectvereniging" of "intercommunale" leesbaar worden vermeld.

In al die gevallen zullen de projectverenigingen of de intercommunales gebruik maken van hun eigen naam en, eventueel, van hun letterwoord.

TITEL I. - Wijze van werking

HOOFDSTUK I. - Overeenkomsten tussen gemeenten

Art. L1521-1. De overeenkomst gesloten tussen gemeenten bevat minstens de bepalingen betreffende de duur en de eventuele verlenging ervan, de ontbindingsmogelijkheid, de eventuele inbreng van de deelnemende gemeenten en de modaliteiten voor het beheer van die inbrengen, de interne organisatie, de wederzijdse rechten en plichten en de financiële gevolgen, de informatieverstrekking aan de gemeenten, de jaarlijkse evaluatie door de gemeenteraden, de vastlegging van de financiële bewegingen, de bestemming van het resultaat, de financiële controle en de verdeling van de eventuele activa na verloop van de overeenkomst.

Art. L1521-2. De overeenkomst kan bepalen dat één van de gemeenten die partij is bij de overeenkomst als beheerder aangewezen wordt.

Om deze overeenkomst uit te voeren kan de beherende gemeente, onder de voorwaarden die erin vastliggen, gebruik maken van leden van haar personeel en een beroep doen op personeel van de overige gemeenten die partij zijn bij de overeenkomst.

Art. L1521-3. Desgevallend wordt een comité voor het beheer van de overeenkomst belast met overlegpleging over de modaliteiten van tenuitvoerlegging van de overeenkomst. Dat comité bestaat uit minstens één vertegenwoordiger per gemeente, aangewezen onder de leden van de gemeenteraden of -colleges naar evenredigheid van het geheel van de gemeenten die partij zijn bij de overeenkomst.

Het bestuurscomité verleent desnoods adviezen aan de beherende gemeente, legt de uit de overeenkomst resulterende financiële bewegingen vast en maakt ze ter informatie over aan de gemeenteraden die partij zijn bij de overeenkomst.

Het mandaat binnen het bestuurscomité wordt om niet uitgeoefend.

HOOFDSTUK II. - Projectverenigingen

Art. L1522-1. § 1. De projectvereniging wordt voor een periode van maximum zes jaar opgericht bij beslissing van de betrokken gemeenteraden.

Uittreding is niet mogelijk vóór de vervaldatum vastgelegd bij de oprichting van de projectvereniging.

Ze kan met hoogstens zes jaar verlengd worden, maar de beslissing tot verlenging kan niet in werking treden tijdens een latere gemeentelijke legislatuur.

Na afloop wordt de vereniging in vereffening gesteld. De bestemming van de op basis van een onteigeningsbesluit verworven goederen wordt ten algemene nutte behouden.

§ 2. De statuten bevatten hoe dan ook :

  1. haar naam;

  2. haar doel;

  3. haar maatschappelijke zetel;

  4. haar duur;

  5. de nauwkeurige aanwijzing van de vennoten, van hun eventuele inbrengen, van hun overige verbintenissen;

  6. de samenstelling en de bevoegdheden van het bestuurscomité van de vereniging, de modaliteiten inzake de besluitvorming, de wijze van aanwijzing en herroeping van haar leden, alsook de mogelijkheid voor de leden om volmacht te geven aan een ander lid van het bestuurscomité van de vereniging;

  7. de bestemming van de eventuele winsten en de modaliteiten voor de jaarlijkse overname van de eventuele verliezen van de projectvereniging door de vennoten;

  8. de wijze van vereffening, de wijze waarop de vereffenaars worden aangewezen en de omschrijving van hun bevoegdheden, de bestemming van de goederen en het lot van het personeel in geval van ontbinding.

    Bij de oprichting van de projectvereniging wordt aan elke vennoot een financieel plan overgemaakt.

    Art. L1522-2. Elke projectvereniging wordt opgericht bij authentieke akte gepasseerd voor de burgemeester van de gemeente waar haar zetel gevestigd is, of voor notaris in aanwezigheid van de daartoe gemandateerde vertegenwoordigers van de overige aangesloten gemeenten.

    Onverminderd de wetsbepalingen betreffende de inbreng van vaste goederen, treedt de akte in werking op de datum van ondertekening ervan.

    De constitutieve akte bevat de statuten.

    Ze wordt integraal in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt binnen dertig dagen na de oprichting en gelijktijdig afgegeven op de zetel van de vereniging waar ze voor iedereen ter inzage ligt.

    Art. L1522-3. De voorstellen tot statutaire wijzigingen vereisen een tweederde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden van het bestuurscomité van de vereniging, met inbegrip van de tweederde meerderheid van de stemmen van de leden van het bestuurscomité van de vereniging die de aangesloten gemeenten vertegenwoordigen.

    Deze wijzigingen worden door de vennoten aangenomen onder de voorwaarden vereist voor de constitutieve akte.

    Art. L1522-4. § 1. De projectvereniging beschikt uitsluitend over een bestuurscomité waarvan de vertegenwoordigers van de aangesloten gemeenten en, in voorkomend geval, de aangesloten provincies worden aangewezen naar evenredigheid van het geheel van de gemeenteraden van de aangesloten gemeenten en, in voorkomend geval, van het geheel van de provincieraden van de aangesloten provincies, overeenkomstig de artikelen 167 en 168 van het Kieswetboek. Bij de berekening van die evenredigheid wordt rekening gehouden met de facultatieve individuele verklaringen van lijstverbinding of hergroepering.

    Bij de berekening van die evenredigheid wordt geen rekening gehouden met genoemde politieke groep(en) die niet zou(den) voldoen aan de beginselen van de democratie verwoord, onder andere, door het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden, de aanvullende protocollen bij dit Verdrag van kracht in België, de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden en de wet van 23 maart 1995 tot bestraffing van het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse nationaalsocialistische regime is gepleegd of van elke andere vorm van genocide, noch met degenen die bestuurder van een vereniging waren op het ogenblik van de feiten naar aanleiding waarvan ze veroordeeld werd wegens één van de overtredingen bepaald bij de wet van 30 juli 1981 of de wet van 23 maart 1995.

    Tot de aan de aangesloten gemeenten en, in voorkomend geval, de aangesloten provincies voorbehouden functies van lid van het bestuurscomité kunnen evenwel alleen de leden van de gemeenteraden of -colleges, en in voorkomend geval, van de provincieraden of -colleges worden benoemd.

    ...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT