21 DECEMBER 2013. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 juli 2012 betreffende de dekking van de werkingskosten van de Nationale Bank van België verbonden aan het toezicht op financiële instellingen, tot uitvoering van artikel 12bis, § 4, van de wet van 22 februari 1998 tot vaststelling van het organiek statuut van de Nationale Bank van België

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

De regels volgens dewelke de Nationale Bank van België (hierna : de Bank) haar werkingskosten die betrekking hebben op het toezicht op financiële instellingen ten laste legt van die instellingen, worden vastgelegd in het koninklijk besluit van 17 juli 2012 betreffende de dekking van de werkingskosten van de Nationale Bank van België verbonden aan het toezicht op financiële instellingen, tot uitvoering van artikel 12bis, § 4, van de wet van 22 februari 1998 tot vaststelling van het organiek statuut van de Nationale Bank van België.

Artikel 13 van voormeld koninklijk besluit bepaalt de verschuldigde bijdragen in hoofde van de verrekeningsinstellingen en de vereffeningsinstellingen en artikel 14 de verschuldigde bijdragen in hoofde van de betalingsinstellingen.

De bedoeling van het besluit dat U ter ondertekening wordt voorgelegd, is tweeledig.

Ten eerste strekken de nieuwe paragrafen 1 en 2 van artikel 13 ertoe de verrekeningsinstellingen en de vereffeningsinstellingen aan een uniforme regeling te onderwerpen. Voortaan is elke instelling onder toezicht een forfaitaire bijdrage van 200.000 EUR verschuldigd aan de Bank tenzij die instelling aan de Bank een bijdrage van minstens 200.000 EUR betaalt in haar hoedanigheid van kredietinstelling.

Ten tweede strekt het nieuwe artikel 14 ertoe de betalingsinstellingen en instellingen voor elektronisch geld aan een uniforme regeling te onderwerpen. De noodzaak tot het uitwerken van een dergelijke uniforme regeling vloeit voort uit de wet van 27 november 2012, tot wijziging van de wet van 21 december 2009 betreffende het statuut van de betalingsinstellingen, de toegang tot het bedrijf van betalingsdienstaanbieder en de toegang tot betalingssystemen, en van andere wetgeving die betrekking heeft op het statuut van de betalingsinstellingen en van de instellingen voor elektronisch geld en van de kredietverenigingen uit het net van het Beroepskrediet, die het statuut van instellingen voor elektronisch geld heeft herzien.

In antwoord op de opmerking van de Raad van State dat voorliggend koninklijk besluit ter advies moet worden voorgelegd aan de Europese Centrale Bank wordt opgemerkt dat het niet raadzaam wordt geacht om ontwerpen van regelgevende bepalingen die een beperkte wijziging aanbrengen aan een koninklijk besluit tot uitvoering van een wet voor te leggen aan de ECB wanneer zowel het koninklijk besluit in kwestie als de wettelijke basis reeds positief door de ECB werden beoordeeld (zie CON/2012/35 en CON/2011/5). Het overmatig consulteren van de ECB overbelast de administraties van de Belgische overheid en van de ECB en dreigt bovendien de effectiviteit van de Europese consultatieprocedure uit te hollen.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer trouwe dienaar,

De Minister van Financiën,

K. GEENS

RAAD VAN STATE

afdeling Wetgeving

Advies 54.560/2 van 9 december 2013 over een ontwerp van koninklijk besluit `tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 juli 2012 betreffende de dekking van de werkingskosten van de Nationale Bank van België verbonden aan het toezicht op financiële instellingen, tot uitvoering van artikel 12bis, § 4, van de wet van 22 februari 1998 tot vaststelling van het organiek statuut van de Nationale Bank van België'.

Op 22 november 2013 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Minister van Financiën verzocht binnen een termijn van dertig dagen een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit `tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 juli 2012 betreffende de dekking van de werkingskosten van de Nationale Bank van België verbonden aan het toezicht op financiële...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT