20 JUNI 2008. - Decreet houdende wijziging van titel X van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 4 maart 2005 (1)

Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : decreet houdende wijziging van titel X van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 4 maart 2005.

Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Art. 2. In artikel 167, § 1, laatste lid, van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 4 maart 2005, worden de woorden "en § 3" geschrapt.

Art. 3. Aan artikel 168, § 4, van dezelfde decreten wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt :

De Vlaamse Regering gaat over tot vervanging van een lid van een kamer wanneer dat lid :

1° aangetast is door fysieke of mentale ongeschiktheid;

2° ontslag neemt of dient te nemen ten gevolge van een onverenigbaarheid;

3° vraagt om zijn mandaat te beëindigen met toepassing van § 5, eerste lid;

4° ontslagen is van ambtswege met toepassing van § 5, tweede lid;

5° afgezet is met toepassing van artikel 168bis.

Art. 4. Aan artikel 168 van dezelfde decreten wordt een § 5 toegevoegd, die luidt als volgt :

§ 5. Indien de voorzitter, ondervoorzitter of een lid van een kamer vraagt om zijn mandaat te beëindigen, is, als de Vlaamse Regering akkoord gaat, een opzeggingstermijn van zes maanden vereist. Die termijn kan in onderling akkoord verkort worden.

De voorzitter van een kamer stelt het ontslag van ambtswege van een lid vast, nadat dat lid vier keer opeenvolgend, of gedurende een periode van twee maanden, met uitzondering van de maanden juli en augustus, afwezig is geweest.

Art. 5. Er wordt een artikel 168bis ingevoegd, dat luidt als volgt :

Art. 168bis. § 1. De algemene kamer en de kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen stellen een reglement van orde op.

Het reglement van orde omvat onder meer de werkingsregels, de procedure voor de algemene vergadering van de Vlaamse Regulator voor de Media, alsook de beroepscode die de leden van elke kamer moeten naleven.

§ 2. In geval van overtreding van het reglement van orde door een lid van een kamer, treedt het college van voorzitters op als tuchtkamer.

Het college van voorzitters kan op gemotiveerde wijze aan de leden van de kamers een terechtwijzing, een schorsing van maximaal zes maanden of een vermindering van zitpenningen en/of van de forfaitaire vergoeding als tuchtrechtelijke sanctie opleggen.

Het college van voorzitters kan aan de Vlaamse Regering bij gemotiveerd advies de afzetting voorstellen van een lid dat de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT