Decreet houdende wijziging van sommige bepalingen van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 25 januari 1995. (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 14-12-2002 en tekstbijwerking tot 09-12-2003)., de 25 octobre 2002

Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Art. 2. In titel III van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 25 januari 1995, gewijzigd bij de decreten van 17 december 1997, 28 april 1998, 7 juli 1998, 18 mei 1999 en 1 december 2000 en 2 februari 2001 worden de hoofdstukken I, Ibis en Iter , bestaande uit de artikelen 28 tot 38decies, vervangen door wat volgt :

"HOOFDSTUK I. - De particuliere radio-omroepen

Afdeling 1. - Algemene bepalingen

Art. 28. § 1. Onder de voorwaarden, bepaald in dit hoofdstuk, kunnen particuliere radio-omroepen erkend worden door het Vlaams Commissariaat voor de Media.

§ 2. Voor erkenning komen in aanmerking :

  1. particuliere radio-omroepen die uitzenden voor de gehele Vlaamse Gemeenschap, hierna "landelijke radio-omroepen" te noemen;

  2. particuliere radio-omroepen die uitzenden voor maximaal één provincie, hierna "regionale radio-omroepen" te noemen,

  3. particuliere radio-omroepen die uitzenden voor een stad, een deel van een stad, een gemeente, een beperkt aantal aaneensluitende gemeenten, of een welbepaalde doelgroep, hierna "lokale radio-omroepen" te noemen;

  4. particuliere radio-omroepen die zich richten tot de gehele Vlaamse Gemeenschap en die hun programma's uitsluitend via het kabelnet door geven, hierna "kabelradio-omroepen" te noemen.

    Art. 29. § 1. Landelijke, regionale en lokale radio-omroepen zenden via de ether uit. Hun omroepprogramma's kunnen worden doorgegeven via de kabel binnen hun toegewezen zendgebied conform de bepalingen van artikel 112, § 2.

    § 2. De Vlaamse regering stelt de frequentieplannen op, keurt ze goed en bepaalt hoeveel landelijke, regionale en lokale radio-omroepen kunnen worden erkend. Op basis van het frequentieplan en het te erkennen aantal particuliere radio-omroepen verleent het Vlaams Commissariaat voor de Media de erkenningen.

    § 3. Het Vlaams Commissariaat voor de Media verleent, naast de erkenningen, ook de zendvergunningen aan de particuliere radio-omroepen.

    § 4. Het Vlaams Commissariaat voor de Media kan de erkende landelijke, regionale en lokale radio-omroepen, met het oog op een optimalisering van het verzorgingsgebied, verplichten hun zendinstallatie te verplaatsen of een gemeenschappelijke zendinstallatie te gebruiken.

    Art. 30. Onverminderd artikel 116ter worden de erkenningen voor de lokale en regionale radio-omroepen en kabelradio-omroepen verleend voor negen jaar, met ingang van de datum van de beslissing tot erkenning. Onverminderd artikel 116ter worden de erkenningen voor de landelijke radio-omroepen verleend voor negen jaar, met ingang van de datum van de aflevering van de zendvergunning.

    Wanneer na negen maanden na de beslissing tot erkenning de particuliere radio-omroep nog niet uitzendt, kan de erkenning door het Vlaams Commissariaat voor de media ambtshalve worden ingetrokken.

    Ten minste zes maanden voor het vervallen van de erkenning moet er een nieuwe erkenningsaanvraag worden ingediend. Indien het Vlaams Commissariaat voor de Media geen beslissing heeft genomen bij het vervallen van de erkenning, wordt de erkenning stilzwijgend verlengd, onverminderd de toepassing van de andere bepalingen van dit hoofdstuk, tot op het ogenblik dat het Vlaams Commissariaat voor de Media een beslissing heeft genomen.

    Art. 31. § 1. De particuliere radio-omroepen moeten in het Nederlands uitzenden. Uitzonderingen daarop kunnen worden toegestaan door het Vlaams Commissariaat voor de Media.

    § 2. De particuliere radio-omroepen hebben tot taak een verscheidenheid van programma's te brengen. Die programma's worden gerealiseerd op de eigen verantwoordelijkheid van de particuliere radio-omroep. In de programma-inhoud en het uitzendschema wordt elke vorm van discriminatie geweerd.

    § 3. Het is de particuliere radio-omroepen verboden programma's aan te bieden die strijdig zijn met de openbare orde, de goede zeden, de veiligheid van de staat of die een belediging kunnen betekenen voor andermans overtuiging of voor een vreemde staat.

    Het is de particuliere radio-omroepen niet toegestaan verkiezingspropaganda uit te zenden.

    Art. 32. De particuliere radio-omroepen zijn onafhankelijk van een politieke partij.

    Art. 33. De uitgezonden informatie beantwoordt aan de gangbare normen inzake journalistieke deontologie met waarborgen voor onpartijdigheid en redactionele onafhankelijkheid, vastgelegd in een redactiestatuut. Voor de journaals is een hoofdredacteur verantwoordelijk.

    Art. 34. De zendinstallaties van de particuliere radio-omroepen zijn gelegen in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad en in het verzorgingsgebied van de particuliere radio-omroep. De verplaatsing van de zendinstallaties is toegestaan, voorzover die inpasbaar is in het frequentieplan en nadat de aanpassing van de zendvergunning werd...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT