Decreet tot wijziging van het decreet van 21 juni 2013 betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen, wat betreft de omzetting van Richtlijn (EU) 2021/514 van de Raad van 22 maart 2021 tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen, de 27 février 2023

Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Art. 2. Dit decreet voorziet in de omzetting van richtlijn (EU) 2021/514 van de Raad van 22 maart 2021 tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van de belastingen.

Art. 3. In artikel 2 van het decreet van 21 juni 2013 betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen, gewijzigd bij de decreten van 23 december 2016 en 26 juni 2020, wordt de zinsnede "en van richtlijn (EU) 2015/2376 van de Raad van 8 december 2015 tot wijziging van richtlijn 2011/16/ EU wat betreft verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied, in de omzetting van richtlijn (EU) 2018/822 van de Raad van 25 mei 2018 tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU wat betreft verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied met betrekking tot meldingsplichtige grensoverschrijdende constructies" vervangen door de zinsnede ", in de omzetting van richtlijn (EU) 2015/2376 van de Raad van 8 december 2015 tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU wat betreft verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied, in de omzetting van richtlijn (EU) 2018/822 van de Raad van 25 mei 2018 tot wijziging van richtlijn 2011/16/EU wat betreft verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied met betrekking tot meldingsplichtige grensoverschrijdende constructies en in de omzetting van richtlijn (EU) 2021/514 van de Raad van 22 maart 2021 tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van de belastingen".

Art. 4. Aan artikel 5, eerste lid, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 23 december 2016 en 26 juni 2020, worden een punt 26° tot en met 28° toegevoegd, die luiden als volgt:

"26° gezamenlijke audit: een administratief onderzoek dat gezamenlijk door de bevoegde autoriteiten van twee of meer lidstaten wordt uitgevoerd, en verband houdt met een of meer personen van gezamenlijk of complementair belang voor de bevoegde autoriteiten van die lidstaten;

  1. gegevensinbreuk: een inbreuk op de beveiliging die leidt tot vernietiging, verlies, wijziging of elk voorval van ongepaste of ongeoorloofde inzage, openbaarmaking of gebruik van inlichtingen, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, persoonsgegevens die worden doorgegeven, opgeslagen of anderszins verwerkt, als gevolg van opzettelijke onwettige handelingen, nalatigheid of ongevallen. Een gegevensinbreuk kan betrekking hebben op de vertrouwelijkheid, de beschikbaarheid en de integriteit van gegevens;

  2. CCN-netwerk: het op het gemeenschappelijke communicatienetwerk gebaseerde gemeenschappelijke platform dat de Unie heeft ontwikkeld voor het elektronische berichtenverkeer tussen autoriteiten die bevoegd zijn op het gebied van douane en belastingen.".

    Art. 5. In artikel 8, tweede lid, van hetzelfde decreet wordt het woord "bepaald" opgeheven.

    Art. 6. In artikel 9 van hetzelfde decreet wordt het derde lid vervangen door wat volgt:

    "Het verzoek, vermeld in het eerste lid, kan een met redenen omkleed verzoek om een administratief onderzoek bevatten. Als de bevoegde autoriteit van oordeel is dat er geen administratief onderzoek nodig is, deelt ze de verzoekende autoriteit onmiddellijk de redenen daarvoor mee.".

    Art. 7. In artikel 10 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  3. paragraaf 1 wordt vervangen door wat volgt:

    " § 1. De bevoegde autoriteit verstrekt de inlichtingen, vermeld in artikel 9, eerste lid, zo spoedig mogelijk, en uiterlijk drie maanden na de datum waarop ze het verzoek heeft ontvangen.

    Als de bevoegde autoriteit niet aan het verzoek kan voldoen binnen de termijn, vermeld in het eerste lid, deelt ze de redenen daarvoor onmiddellijk, en in elk geval binnen drie maanden nadat ze het verzoek heeft ontvangen, aan de verzoekende autoriteit mee, met vermelding van de datum waarop ze denkt aan het verzoek te kunnen voldoen. Die termijn mag niet langer zijn dan zes maanden te rekenen vanaf de datum waarop de bevoegde autoriteit het verzoek heeft ontvangen.

    Als de bevoegde autoriteit de inlichtingen evenwel al in haar bezit heeft, verstrekt ze die binnen twee maanden nadat ze het verzoek heeft ontvangen.

    In bijzondere gevallen kan de bevoegde autoriteit met de verzoekende autoriteit of de aangezochte autoriteit een andere termijn overeenkomen dan de termijnen, vermeld in het eerste, tweede en derde lid.";

  4. paragraaf 4 wordt opgeheven.

    Art. 8. Aan hoofdstuk 2, afdeling 1, van hetzelfde decreet, wordt een onderafdeling 3 toegevoegd, die luidt als volgt:

    "Onderafdeling 3. Verwacht belang".

    Art. 9. In hetzelfde decreet wordt aan onderafdeling 3, toegevoegd bij artikel 8, een artikel 10/1 toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. 10/1. Wat betreft een verzoek als vermeld in artikel 8, eerste lid, en artikel 9, eerste lid, zijn de verzochte inlichtingen van verwacht belang als op het ogenblik van het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT