Decreet tot wijziging van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn met het oog op de vereenvoudiging van de bepalingen inzake overheidsopdrachten en concessies van diensten en werken, de 6 octobre 2022

Artikel 1. Dit decreet regelt een in artikel 128 van de Grondwet bedoelde aangelegenheid, overeenkomstig artikel 138 ervan.

Art. 2. In artikel 27, § 1, derde lid, 4°, van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, vervangen bij het decreet van 30 mei 2002, worden de woorden ", 84bis en 84ter" ingevoegd na de woorden "artikel 84".

Art. 3. Artikel 84 van dezelfde wet, gewijzigd bij het decreet van 4 oktober 2018, wordt vervangen door hetgeen volgt:

"Art. 84. § 1. De raad voor maatschappelijk welzijn kiest de procedure voor het plaatsen van overheidsopdrachten, stelt de voorwaarden vast, leidt de procedure in, gunt ze, controleert de uitvoering ervan, gunt overheidsopdrachten op basis van de gesloten raamovereenkomsten en kan tijdens de uitvoering eventuele wijzigingen in de overheidsopdrachten aanbrengen. In de gevallen waarin onderhandelingen met inschrijvers zijn toegestaan, keurt de raad voor maatschappelijk welzijn het resultaat van de onderhandelingen goed binnen de grenzen van de reglementen en documenten die op de betrokken overheidsopdracht van toepassing zijn.

In gevallen van dringende spoed die voortvloeien uit niet te voorziene omstandigheden, kan het vast bureau op eigen initiatief de in het eerste lid bedoelde bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn uitoefenen. Zijn besluit wordt meegedeeld aan de raad voor maatschappelijk welzijn die er op zijn eerstvolgende vergadering akte van neemt.

§ 2. De raad voor maatschappelijk welzijn kan zijn bevoegdheden uit hoofde van paragraaf 1, eerste alinea, overdragen aan het vast bureau of aan bijzondere comités.

Voor uitgaven in het kader van de buitengewone begroting is de delegatie ten hoogste beperkt tot overheidsopdrachten met een geraamde waarde van minder dan :

  1. 30.000 euro, btw niet meegerekend, in het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van minder dan vijftien duizend inwoners;

  2. 60.000 euro, btw niet meegerekend, in het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van een gemeente van vijftien duizend tot negenenveertig duizend negenhonderd negenennegentig inwoners;

  3. 120.000 euro, btw niet meegerekend, in het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van een gemeente van vijftig duizend inwoners en meer.

    § 3. De raad voor maatschappelijk welzijn kan zijn bevoegdheden, bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, overdragen aan de directeur-generaal, de adjunct-directeur-generaal of een andere ambtenaar, onder uitsluiting van de financieel directeur, voor uitgaven die onder de gewone begroting vallen en aan de directeur-generaal of de adjunct-directeur-generaal voor uitgaven die onder de buitengewone begroting vallen.

    Voor uitgaven in het kader van de gewone begroting is de delegatie ten hoogste beperkt tot overheidsopdrachten met een geraamde waarde van minder dan :

  4. 5.000 euro, btw niet meegerekend, in het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van minder dan vijftien duizend inwoners;

  5. 10.000 euro, btw niet meegerekend, in het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van een gemeente van vijftien duizend tot negenenveertig duizend negenhonderd negenennegentig inwoners;

  6. 15.000 euro, btw niet meegerekend, in het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van een gemeente van vijftig duizend inwoners en meer.

    Voor uitgaven in het kader van de buitengewone begroting is de delegatie ten hoogste beperkt tot overheidsopdrachten met een geraamde waarde van minder dan :

  7. 2.500 euro, btw niet meegerekend, in de gemeenten van minder dan vijftien duizend inwoners;

  8. 5.000 euro, btw niet meegerekend, in de gemeenten van vijftien duizend tot negenenveertig duizend negenhonderd negenennegentig inwoners;

  9. 7.500 euro, btw niet meegerekend, in de gemeenten van vijftig duizend inwoners en meer.

    § 4. Iedere overdracht toegekend door de raad voor maatschappelijk welzijn wordt van rechtswege beëindigd, de laatste dag van de vierde maand volgend op de installatie van de raad voor maatschappelijk welzijn van de legislatuur volgend op die waarin de overdracht is toegekend.

    De toepasselijke overdrachtdrempel wordt bepaald op basis van de meest recente bijgewerkte gegevens over het aantal inwoners van de gemeente die op het tijdstip van de aanneming van het overdrachtbesluit bekend zijn. Onverminderd de mogelijkheid om de verleende overdrachten te wijzigen, heeft de schommeling van het aantal inwoners geen invloed op de verleende overdracht wanneer deze eenmaal is aangenomen.

    § 5. De Regering kan, telkens als de omstandigheden het verantwoorden, de bedragen bedoeld in de paragrafen 2 en 3 aanpassen.

    § 6. Voor de toepassing van deze afdeling omvat de term "overheidsopdracht" ook raamovereenkomsten.".

    Art. 4. Artikel 84bis van dezelfde wet, ingevoegd bij het decreet van 4 oktober 2018, wordt vervangen als volgt:

    "Art. 84bis. § 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist, een samengevoegde overheidsopdracht te gebruiken, wijst, in voorkomend geval, de aanbestedende overheid aan die in opdracht van de andere aanbestedende overheden zal handelen en neemt, in voorkomend geval, de overeenkomst aan die de samengevoegde overheidsopdracht regelt.

    In gevallen van dringende spoed die voortvloeien uit niet te voorziene omstandigheden, kan het vast bureau, op eigen initiatief, de in lid 1 bedoelde bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn uitoefenen. Zijn beslissing wordt medegedeeld aan de raad voor maatschappelijk welzijn, die er tijdens zijn volgende zitting akte van neemt.

    § 2. De raad voor maatschappelijk welzijn kan zijn bevoegdheden uit hoofde van paragraaf 1, eerste alinea, overdragen aan het vast bureau of aan bijzondere comités.

    Voor uitgaven in het kader van de buitengewone begroting is de overdracht ten hoogste beperkt tot samengevoegde overheidsopdrachten met een geraamde waarde van minder dan :

  10. 30.000 euro, btw niet meegerekend, in het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van minder dan vijftien duizend inwoners;

  11. 60.000 euro, btw niet meegerekend, in het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van een gemeente van vijftien duizend tot negenenveertig duizend negenhonderd negenennegentig inwoners;

  12. 120.000 euro, btw niet meegerekend, in het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van een gemeente van vijftig duizend inwoners en meer.

    § 3. De raad voor maatschappelijk welzijn kan zijn bevoegdheden, bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, overdragen aan de directeur-generaal, de adjunct-directeur-generaal of een andere ambtenaar, onder uitsluiting van de financieel directeur, voor uitgaven die onder de gewone begroting vallen en aan de directeur-generaal of de adjunct-directeur-generaal voor uitgaven die onder de buitengewone begroting vallen.

    Voor uitgaven in het kader van de gewone begroting is de overdracht ten hoogste beperkt tot samengevoegde overheidsopdrachten met een geraamde waarde van minder dan :

  13. 5.000 euro, btw niet meegerekend, in het openbaar centrum...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT