Decreet tot wijziging van het Kaderdecreet van 10 april 2003 betreffende de erkenning en subsidiëring van de beroepssector van de Podiumkunsten, de 20 juillet 2022

HOOFDSTUK 1. - Aangebrachte wijzigingen aan de definities, het toepassingsgebied en de algemene principes

Artikel 1. In artikel 1, 1., tweede lid, a) van het kaderdecreet van 10 april 2003 betreffende de erkenning en subsidiëring van de beroepssector van de Podiumkunsten worden de woorden ", de improvisatie" ingevoegd tussen de woorden "het actietheater" en de woorden "het theater voor een jong publiek". In hetzelfde lid wordt een punt g) en een punt h) ingevoegd die luiden als volgt:

"g) de marionetten, het objectentheater en gerelateerde kunstvormen;

h) comedyshows, met inbegrip van stand-up".

Art. 2. In 15. van hetzelfde artikel worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. het woord "toelage" wordt vervangen door de woorden "eenmalige financiële hulp";

2. de woorden "van schrijven, van pre-productie" worden ingevoegd tussen de woorden "van vorming" en de woorden "van compositie".

Art. 3. In 16. van hetzelfde artikel worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. het woord "eenmalig" wordt ingevoegd tussen het woord "toegekend" en de woorden "financiële steun";

2. de woorden "over een maximumtermijn van drie jaar" worden verwijderd.

Art. 4. In hetzelfde artikel worden tussen de punten 16. en 17. een 16./1, een 16./2 en een 16./3 ingevoegd die luiden als volgt:

"16./1 Creatieovereenkomst: een contractueel stelsel dat financiële steun verleent aan een rechtspersoon van hoofdzakelijk de categorie van creatiestructuren om zijn werking en zijn activiteiten over een periode van drie of vijf jaar te ondersteunen;

"16./2 Dienstenovereenkomst: een contractueel stelsel dat financiële steun verleent aan een rechtspersoon van hoofdzakelijk de categorie van dienstverlenende structuren om zijn werking en zijn activiteiten over een periode van drie of vijf jaar te ondersteunen;

"16./2 Verspreidingsovereenkomst: een contractueel stelsel dat financiële steun verleent aan een rechtspersoon van hoofdzakelijk de categorie van verspreidingsplaatsen of festivals om zijn werking en zijn activiteiten over een periode van drie of vijf jaar te ondersteunen;"

Art. 5. In 22. van hetzelfde artikel worden de woorden "onder 18. en 19." vervangen door de woorden "onder 20. en 21.".

Art. 6. In hetzelfde artikel wordt een 25. ingelast dat luidt als volgt:

25. Zelfevaluatie: kritische balans, intern ontworpen en overlegd door de culturele operator, om de afstemming tussen de nagestreefde doelstellingen, de benutte middelen en de bereikte effecten zichtbaar te maken;"

Art. 7. In hetzelfde artikel wordt een 26. ingelast dat luidt als volgt:

"26. culturele verscheidenheid: veelheid van vormen waarmee de culturen van individuen, groepen en maatschappijen zich kunnen uitdrukken via diverse vormen van artistieke creatie, productie, verspreiding, distributie en genot van culturele expressies;".

Art. 8. In hetzelfde artikel wordt een 27. ingelast dat luidt als volgt:

"27. onder elkaar verdelen: werkwijze waarbij de hulpmiddelen en competenties van de operatoren en professionals van de beroepssector van de podiumkunsten worden gebundeld, met het oog op schaalvoordelen en een efficiëntere verdeling van de middelen".

Art. 9. In hetzelfde artikel wordt een 28. ingelast dat luidt als volgt:

"28. duurzaamheid: langdurig en houdbaar karakter van een project op artistiek, economisch, sociaal vlak en milieuvlak".

Art. 10. In hetzelfde artikel wordt een 29. ingelast dat luidt als volgt:

"29. interculturaliteit: interculturaliteit wijst op de dynamische en interactieve processen (uitwisselingen, samenvoegingen) tussen groepen of individuen uit verschillende en/of meerdere culturen. Het gaat om een proces met als doel het onderlinge begrip en de oprichting van een gemeenschappelijke wereld".

In hetzelfde artikel wordt een 30. ingelast dat luidt als volgt:

"30. culturele vrijheden en rechten: de culturele vrijheden en rechten die door de Verklaring van Freiburg over culturele rechten zijn bevestigd".

Art. 11. In hetzelfde decreet wordt tussen artikelen 1 en 2 een artikel 1/1 ingelast dat luidt als volgt:

"Art. 1/1. Dit decreet en de steunregelingen dat het voorziet, streven de volgende algemene doelstellingen na:

1. de artistieke creatie ondersteunen, in al haar vormen, en de artistieke vrijheid, de opkomst, de artistieke uitmuntendheid en de culturele verscheidenheid verzekeren;

2. het bevorderen van ontmoetingen tussen kunstenaars, werken en publieken, vanuit een perspectiefvan een culturele democratisering, met name met behulp van een geschikte bemiddeling;

3. de kunstenaars en scheppers van de Franse Gemeenschap waarderen door te zorgen voor een gediversifieerde vertegenwoordiging van mannen en vrouwen, met inachtneming van de gelijkheid van mannen en vrouwen en de waarden van de interculturaliteit;

4. de ontwikkeling en structurering aanmoedigen van samenwerkingsnetwerken tussen de culturele operatoren, gesteund door de Franse Gemeenschap, met het oog op duurzaamheid en onderlinge verdeling van hulpmiddelen of competenties;

5. zorgen voor een juiste vergoeding van kunstenaars, scheppers en technici".

Art. 12. In artikel 2, eerste lid, wordt punt 1., a), ii., aangevuld met de woorden ", met inbegrip van de representatieve beroepsfederaties".

In hetzelfde lid wordt punt 1., a), iii., aangevuld met de woorden "of onthaal in residentie".

In hetzelfde lid wordt punt 1., a), iv., aangevuld met de woorden "of onthaal in residentie".

In hetzelfde lid wordt aan punt 1., a), vi., de volgende wijzigingen aangebracht:

1. de woorden "met name door de onderlinge verdeling van hun competenties en middelen," worden ingevoegd tussen de woorden "die domeinen" en de woorden "en om bij te dragen";

2. het woord "eigenaardigste" wordt vervangen door het woord "diverse".

HOOFDSTUK 2. - Afschaffing van de afzonderlijke erkenningsprocedure

Art. 13. Titel V van hetzelfde decreet en de artikelen 30 tot 34 daarin worden opgeheven.

HOOFDSTUK 3. - Wijzigingen aangebracht aan de toekenningsprocedure voor financiële steun

Art. 14. Artikel 35 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 35. Er bestaan zes soorten financiële steun:

1. de beurs, met een bedrag tussen 1.000 en 15.000 euro;

2. de steun voor een project, met een bedrag tussen 5.000 en 75.000 euro;

3. de creatieovereenkomst, met een bedrag tussen 20.000 en 150.000 euro;

4. de dienstenovereenkomst, met een bedrag tussen 20.000 en 150.000 euro;

5. de verspreidingsovereenkomst, met een bedrag tussen 20.000 en 150.000 euro;

6. de programmaovereenkomst, met een bedrag tussen 75.000 en 20.000.000 euro".

Art. 15. Artikel 35/1 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 35/1. Met het oog op de toepassing van dit decreet voorziet de regering als vastleggingskredieten een minimaal jaarlijks budget van 99.963.000 euro in de vorm van structurele steun.

Met het oog op de toepassing van dit decreet voorziet de regering als vastleggingskredieten een minimaal jaarlijks budget van 9.649.000 euro in de vorm van eenmalige steun.

Het in het eerste lid vermelde budget wordt geïndexeerd op 1 januari van elk jaar volgens de evolutie van de gezondheidsindex.

De financiële steun wordt toegekend binnen de grenzen van de beschikbare begrotingskredieten waarvan sprake in het eerste lid. De bevoegde adviescommissies formuleren hun voorstellen met inachtneming van deze grenzen."

Art. 16. Artikel 36 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 36. Om een subsidie te kunnen krijgen krachtens dit decreet, moet de rechtspersoon waarvan sprake in artikel 2, 1., of de natuurlijke persoon waarvan sprake in artikel 2, 2.:

1. gevestigd of woonachtig zijn in het Franse taalgebied of in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad;

2. conform zijn statuten als het om een rechtspersoon gaat, ;artistieke beroepsactiviteiten of informatieactiviteiten op het getouw zetten, alsook raden en andere diensten aangeboden aan de beroepsmensen van de podiumkunsten

3. activiteiten organiseren die vooral het grote publiek van de Franse Gemeenschap beogen".

Art. 17. Artikel 37 van hetzelfde decreet, opgeheven door het decreet van 13 oktober 2016, wordt opnieuw ingevoerd met volgende tekst:

"Art. 37. § 1. De regeringsdiensten stellen aan de aanvragers voor elk type steun een formulier ter beschikking om:

1. het domein van artistieke expressie te vermelden dat de aanvraag betreft;

2. de aanvrager te identificeren en, in voorkomend geval, de categorie waartoe hij hoort;

3. te vermelden of de aanvraag bedoeld is om zich te richten tot hoofdzakelijk een jong publiek in de zin van artikel 1, 14.;

4. alle elementen te verzamelen die nodig zijn voor de controle van de voorwaarden voor het gevraagde type steun;

5. alle elementen te verzamelen die nodig zijn voor de beoordeling door de bevoegde adviescommissie van de beoordelingscriteria bepaald in artikelen 45, 50/2, 55, 61/1, 61/8 en 65.

Het formulier is vergezeld van een vademecum dat de verwachte elementen en de te volgen procedure uitlegt. Dit vademecum wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de minister.

De overlegkamers worden door de regeringsdiensten ingelicht over elke wijziging die aan het vademecum en de formulieren wordt aangebracht.

§ 2. De regeringsdiensten bepalen in samenspraak met de bevoegde overlegkamers per domein en per type steun de termijnen waarbinnen de aanvragen om steun aan hen moeten worden gericht. Deze termijnen worden gepubliceerd op de website van de administratie.

De beurzen en de steun voor projecten kunnen ten minste een keer per jaar worden aangevraagd.

De creatie-, diensten- en verspreidingsovereenkomsten met een duur van drie jaar kunnen elke drie jaar worden aangevraagd.

De programmaovereenkomsten, evenals de creatie-, diensten- en verspreidingsovereenkomsten met een duur van vijf jaar kunnen elke vijf jaar worden aangevraagd."

Art. 18. Artikel 38 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 38. § 1. De regeringsdiensten overhandigen de aanvrager een ontvangstbevestiging en controleren binnen de maand de volledigheid van de aanvraag.

...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT