Decreet tot wijziging van boek II van het tweede deel van het Waalse Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid betreffende de integratie van vreemdelingen of personen van buitenlandse herkomst, de 8 novembre 2018

Artikel 1. Dit decreet regelt overeenkomstig artikel 138 van de Grondwet een aangelegenheid bedoeld in artikel 128, § 1, van de Grondwet.

Art. 2. In Deel II van het Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid, wordt het opschrift van titel II vervangen als volgt: "Integratie van vreemdelingen".

Art. 3. Artikel 150, eerste lid, van hetzelfde Wetboek, vervangen bij het decreet van 27 maart 2014, wordt gewijzigd als volgt:

  1. punt 2° wordt opgeheven;

  2. in punt 3°, wordt het woord "wettelijk" ingevoegd tussen het woord "jaar" en het woord "in België";

  3. in punt 4°, worden de woorden "of van personen van buitenlandse herkomst" opgeheven;

    c/1) punt 5° wordt vervangen als volgt:

    " plan voor maatschappelijke cohesie: plan bedoeld in het decreet van 4 mei 2017 betreffende het plan voor maatschappelijke cohesie wat betreft de aangelegenheden waarvan de uitoefening van de Franse Gemeenschap is overgedragen";

  4. punt 6° wordt vervangen als volgt: "sociale begeleiding: sociaal stelsel met als doel de opvang, de begeleiding en de oriëntatie van vreemdelingen";

  5. in punt 7°, worden de woorden "vreemdelingen of personen van buitenlandse herkomst" vervangen door "personen die geen Frans spreken" en het woord "de" wordt ingevoegd tussen het woord "context" en het woord "structuur";

  6. het wordt aangevuld met een punt 11°, luidend als volgt:

    "11° platforms: werkgroepen georganiseerd door de centra die tot doel hebben collectieve begeleiding te verlenen aan plaatselijke initiatieven tot integratie met betrekking tot thema's die verband houden met de opdrachten die onder hun erkenning en/of subsidiëring vallen."

    Art. 4. Artikel 151 van hetzelfde Wetboek, vervangen bij het decreet van 27 maart 2014, wordt gewijzigd als volgt:

  7. in het eerste lid worden de woorden " of personen van buitenlandse herkomst" opgeheven;

  8. het tweede lid wordt vervangen als volgt:

    "De gewestelijke actie is toegankelijk voor de personen bedoeld in artikel 150, eerste lid, 1° en 3°, en voor elke andere persoon die er van wenst te genieten.

  9. de leden 3, 4 en 5 worden opgeheven.

    Art. 5. Artikel 151/1 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij het decreet van 27 maart 2014, wordt vervangen door wat volgt:

    "Art. 151/1. Er wordt een Coördinatiecomité van de gewestelijke actie inzake de integratie van vreemdelingen opgericht.

    Het coördinatiecomité heeft de volgende opdrachten:

    1. aan de Regering om de vijf jaar een evaluatie van het integratiebeleid en van de voorstellen voor de verbetering ervan overmaken;

    2. aan de Regering de goed te keuren lijst van de statistische indicatoren voorstellen om de identificatie van de behoeften en de evaluatie van het integratiebeleid mogelijk te maken.".

    3. jaarlijks de kwantitatieve gegevens over het integratietraject inzamelen en aan de Regering overmaken;

    4. de Regering een schema voorstellen voor het plaatselijk integratieplan;

    5. aan de Regering, beoordelingen, adviezen en voorstellen overmaken.

      Wat punt 4° betreft, houdt het plaatselijk integratieplan verband met het plan voor maatschappelijke cohesie. Het wordt beoordeeld overeenkomstig de door de Regering vastgestelde bepalingen.

      Het Coördinatiecomité is samengesteld uit vertegenwoordigers van de Regering, het "Institut wallon de l'évaluation, de la prospective et de la statistique" (Waals instituut voor evaluatie, prospectief en statistiek) en de integratiesector.

      De Regering bepaalt de samenstelling en de werkingsmodaliteiten van het Coördinatiecomité.".

      Art. 6. Hetzelfde Wetboek wordt aangevuld met een artikel 151/2, luidend als volgt :

      "Art. 151/2. Er wordt een begeleidingscomité opgericht, samengesteld uit de vertegenwoordigers van de centra, de instelling inzake tolken in sociaal milieu en de plaatselijke initiatieven tot integratie van vreemdelingen.

      Het begeleidingscomité is belast met de opvolging van de activiteiten van de operatoren bedoeld in het eerste lid. Het kan werkgroepen voor bijzondere thema's organiseren.

      Het begeleidingscomité vergadert minstens twee keer per jaar.

      De samenstelling van het begeleidingscomité wordt door de Regering bepaald.".

      Art. 7. In artikel 152 van hetzelfde Wetboek, vervangen bij het decreet van 27 maart 2014 en gewijzigd bij het decreet van 28 april 2016, wordt tussen het tweede en het derde lid een lid ingevoegd, luidend als volgt:

      "De in het kader van het integratietraject georganiseerde activiteiten, met inbegrip van de tolkdiensten, zijn gratis voor de nieuwkomers en voor de vreemdelingen die niet aan de verplichting bedoeld in artikel 152/7 worden onderworpen.".

      Art. 8. Artikel 152/1 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij het decreet van 27 maart 2014, wordt gewijzigd als volgt:

    6. in het eerste lid, wordt het nummer "152/9" vervangen door het nummer "151/1";

    7. in het tweede lid wordt een punt 4° ingevoegd, luidend als volgt: "4° een evaluatietest van het niveau van de Franse taal.";

    8. het vijfde lid wordt opgeheven.

      Art. 9...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT