Decreet tot wijziging van het decreet van 23 juni 2008 betreffende de bescherming van monumenten, klein erfgoed, ensembles en landschappen en betreffende de opgravingen, de 22 mars 2018

Artikel 1 In artikel 1 van het decreet van 23 juni 2008 betreffende de bescherming van monumenten, klein erfgoed, ensembles en landschappen en betreffende de opgravingen wordt een bepaling onder 5.1 ingevoegd, luidende:

"5.1 onderhoudswerken: maatregelen inzake voorzorg, instandhouding en regelmatig onderhoud aan bestanddelen van beschermde goederen die de authentieke overlevering bevorderen, die schade voorkomen en die de noodzaak om ingrijpende en in voorkomend geval dure herstel- en renovatiewerken te moeten uitvoeren, in de regel kunnen vertragen;"

Art. 2. In artikel 3 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in paragraaf 2, 5°, wordt het woord "schriftelijke" vervangen door de woorden "aan de eigenaars van het te beschermen goed per aangetekende brief toegezonden" en worden de woorden "het verzoek om een plaatsbezoek, geadresseerd aan de eigenaar," vervangen door de woorden "het aan de eigenaar gerichte verzoek om een plaatsbezoek te brengen aan het te beschermen goed,";

  2. paragraaf 3 wordt aangevuld met de woorden, ",via een door haar vastgelegd formulier";

  3. in paragraaf 5 worden de woorden "de eigenaar" vervangen door de woorden "de betrokken eigenaars".

    Art. 3. Artikel 5 van hetzelfde decreet wordt vervangen als volgt:

    "Art. 5. Geldigheid en bindend karakter van de voorlopige rangschikking

    De voorlopige rangschikking geldt voor hoogstens twaalf maanden, te rekenen vanaf de datum van de aanneming van het desbetreffende besluit.

    Voor de betrokken eigenaars en de overheid is het besluit houdende voorlopige rangschikking bindend vanaf de toezending overeenkomstig artikel 7, § 1; voor derden is het besluit houdende voorlopige rangschikking bindend vanaf de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad."

    Art. 4. In artikel 6 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  4. in paragraaf 1, eerste lid, worden de woorden "betekent de eigenaar" vervangen door de woorden "zenden de eigenaars die betrokken zijn bij de voorlopige rangschikking van het goed of het beschermingsgebied van dat goed" en worden de woorden "stuurt de eigenaar" vervangen door de woorden "zenden de eigenaars";

  5. in paragraaf 1, tweede lid, worden de woorden "wordt de eigenaar" vervangen door de woorden "worden de eigenaars";

  6. paragraaf 2 wordt aangevuld met de woorden "en wordt bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad".

    Art. 5. In artikel 7 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  7. in de inleidende zin van paragraaf 1, eerste lid, worden de woorden "bij aangetekende brief" ingevoegd tussen de woorden "voorlopige rangschikking" en het woord "tegelijk";

  8. in paragraaf 1, eerste lid, 1°, worden de woorden "de eigenaar." vervangen door de woorden "de eigenaars van het voorlopig gerangschikte goed, alsook de eigenaars van de goederen die in het beschermingsgebied van dat voorlopig gerangschikte goed liggen" en worden de woorden "van de eigenaar" vervangen door de woorden "van de eigenaars".

  9. paragraaf 1, derde lid, wordt opgeheven.

    Art. 6. In artikel 8 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  10. paragraaf 1, eerste lid, wordt aangevuld met de woorden "alsook over het beschermingsgebied ervan";

  11. paragraaf 3 wordt vervangen als volgt:

    " § 3 - Het besluit houdende definitieve rangschikking wordt per aangetekende brief toegezonden aan de volgende personen en instellingen:

  12. de eigenaars van het gerangschikte goed;

  13. de eigenaars van de goederen die in het beschermingsgebied van het gerangschikte goed liggen;

  14. de commissie;

  15. het bevoegde gemeentecollege voor bekendmaking door aanplakking;

  16. het provinciecollege;

  17. de Regering van het Waalse Gewest.

    De informatieplicht overeenkomstig artikel 9 wordt uitdrukkelijk in die mededeling vermeld."

  18. paragraaf 4 wordt opgeheven.

    Art. 7. In artikel 8.1 van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 februari 2011, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  19. paragraaf 2, derde lid, wordt aangevuld met de volgende zin:

    "De informatieplicht overeenkomstig artikel 9 wordt uitdrukkelijk in die mededeling vermeld."

  20. paragraaf 2, vierde lid, wordt aangevuld met de volgende zin:

    "De informatieplicht overeenkomstig artikel 9 wordt uitdrukkelijk in die mededeling vermeld."

  21. paragraaf 3 wordt aangevuld met de woorden "en wordt bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad".

  22. het artikel wordt aangevuld met een paragraaf 4, luidende:

    " § 4 - Voor de betrokken eigenaars en de overheid is het besluit houdende opname van het beschermingsgebied bindend vanaf de toezending overeenkomstig paragraaf 2; voor derden is het besluit houdende opname van het beschermingsgebied bindend vanaf de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad."

    Art. 8. In hetzelfde decreet wordt een artikel 8.2 ingevoegd, luidende:

    "Art. 8.2. Bindend karakter van de definitieve rangschikking

    Voor de betrokken eigenaars en de overheid is het besluit houdende definitieve rangschikking bindend vanaf de toezending overeenkomstig artikel 8, § 3; voor derden is het besluit houdende definitieve rangschikking bindend vanaf de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad."

    Art. 9. In artikel 9 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  23. in paragraaf 1, eerste lid, worden de woorden "betekent de eigenaar" vervangen door de woorden "zenden de eigenaars die betrokken zijn bij de definitieve rangschikking van het goed of het beschermingsgebied van dat goed" en worden de woorden "stuurt de eigenaar" vervangen door de woorden "zenden de eigenaars";

  24. in paragraaf 1, tweede lid, worden de woorden "wordt de eigenaar" vervangen door de woorden "worden de eigenaars";

  25. paragraaf 2 wordt aangevuld met de woorden "en wordt bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad".

    Art. 10. Artikel 10, § 2, van hetzelfde decreet wordt vervangen als volgt:

    " § 2 - De Regering kan van de eigenaar van een voorlopig of definitief gerangschikt goed eisen dat hij werken uitvoert om te voorkomen dat het goed vernield of, naargelang van het geval, beschadigd wordt.

    Om onmiddellijke schade aan het beschermde goed, de beschermde archeologische ontdekking, de beschermde archeologische vindplaats of, naargelang van het geval, beschermde archeologische peilingen te voorkomen, kan de Regering de uitvoering eisen van werkzaamheden die vrijgesteld zijn van de verplichting om een vergunning in de zin van artikel 13 in te winnen.

    Als de eigenaar de werken niet uitvoert die noodzakelijk zijn om de vernieling of beschadiging van een voorlopig of definitief gerangschikt goed te voorkomen, dan kan de gemeenschap, de provincie of de gemeente overeenkomstig de door de Regering opgelegde voorwaarden in zijn plaats optreden en de voor de instandhouding van het goed noodzakelijke voorzorgsmaatregelen nemen. De gemeente resp. de provincie verkrijgt dan de door de gemeenschap toegekende subsidies.

    Indien geen overeenstemming met de eigenaar wordt bereikt, worden de aangegane kosten gedekt door de borgstelling of waarborgstelling overeenkomstig artikel 10.1. De overheden vermeld in het derde lid kunnen de aangegane kosten die niet door de borg of waarborg gedekt zijn, met alle rechtsmiddelen terugvorderen, voor zover ze in het belang van het voorlopig of definitief gerangschikt goed aangegaan werden. Is het goed het eigendom van een privaatrechtelijke persoon en gaat het niet om onderhoudswerken, dan kan die persoon erom verzoeken dat de betrokken overheid haar goed verwerft. In dat geval worden de voor de beschermingsmaatregelen aangegane kosten van de koopprijs afgetrokken."

    Art. 11. In hetzelfde decreet worden de artikelen 10.1 tot 10.3 ingevoegd, luidende:

    "Art. 10.1. Borgstelling of waarborgstelling

    § 1 - De Regering kan de betrokken eigenaars ertoe verplichten een borg of waarborg te stellen als zekerheidsstelling voor de uitvoering van de werkzaamheden die noodzakelijk zijn om het voorlopig of definitief gerangschikt goed te behouden of om te voorkomen dat het vernield of beschadigd raakt. Het bedrag van de borg of waarborg hangt af van de uit te voeren werkzaamheden.

    Naar keuze van de eigenaar bestaat de zekerheidsstelling uit een borgsom in de Deposito- en Consignatiekas of een onafhankelijke bankgarantie of elke andere, door de Regering bepaalde vorm van zekerheidsstelling, en dit ten belope van het bedrag vermeld in de vordering.

    Bestaat de zekerheidsstelling uit een betaling in contanten, dan is de eigenaar ertoe verplicht dit bedrag jaarlijks te verhogen met de in het vorige jaar opgebrachte interesten. Bestaat de zekerheidsstelling uit een onafhankelijke bankgarantie, dan moet die uitgegeven worden door een kredietinstelling die erkend is door de Commissie voor het Bank- en Financiewezen of door een autoriteit van een lidstaat van de Europese Unie die bevoegd is om de kredietinstellingen te controleren.

    In met redenen omklede gevallen kan de Regering het bedrag van de borg of waarborg aanpassen.

    § 2 - In voorkomend geval kan een borgstelling of waarborgstelling, alsook een hypotheeklegging gevorderd worden bij de bevoegde rechter.

    § 3 - Na het verstrijken van een termijn van drie maanden, te rekenen vanaf de vaststelling dat de door de Regering geëiste werkzaamheden volgens de regels werden uitgevoerd, wordt de zekerheidsstelling vrijgegeven en worden de eventueel opgebrachte interesten terugbetaald. Er kan in een vrijgeving in schijven worden voorzien.

    Art. 10.2. Ondersteuning voor onderhoudswerken aan definitief gerangschikte goederen

    § 1 - Binnen de perken van de beschikbare begrotingsmiddelen kan de Regering subsidie toekennen voor onderhoudswerken aan een definitief gerangschikt goed, voor zover een erfgoedvergunning is afgegeven voor die onderhoudswerken.

    De aanvrager dient een schriftelijke aanvraag om subsidiëring in bij de Regering, via een door haar vastgelegd formulier. Bij de aanvraag moeten volgende documenten worden gevoegd:

  26. een beschrijving in woord en beeld, de ligging en een schets van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT